Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επί ποδός η Θεσπρωτία για ΤΕΙ και Λιμάνι

 -  Έκτακτη σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού
Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τα λιμάνια και για την Ανώτατη και Τεχνολογική Εκπαίδευση έχουν σημάνει συναγερμό στην Ηγουμενίτσα. Η πρώτη ανάλυση των δύο σχετικών σχεδίων –«Αθηνά» και Λιμενικής πολιτικής- που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση προκαλούν έντονο προβληματισμό στους τοπικούς φορείς.

Αποτέλεσμα του προβληματισμού αυτού είναι η έκτακτη σύσκεψη που συγκαλείται τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο χώρο του Δημαρχείου. Στη συνάντηση έχουν κληθεί ο Πρόεδρος του ΤΕΙ και οι Προϊστάμενοι των....
Τμημάτων του Ιδρύματος στην Ηγουμενίτσα, όπως επίσης η διοίκηση του ΟΛΗΓ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος, προκειμένου να αναλύσουν τις αλλαγές που επιφέρουν τα δύο σχέδια και πόσο αυτές επηρεάζουν την τοπική κοινωνία.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νέο σχέδιο λιμενικής πολιτικής, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας συγχωνεύεται με αυτά της Κέρκυρας και της Πάτρας σε έναν οργανισμό με έδρα την Αχαική πρωτεύουσα. Αυτό έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο της χώρας ενώ ο ΟΛΗΓ διαθέτει ένα τεράστιο αποθεματικό –ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια- και φυσικά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων. Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά αγνοούνται στο νέο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει το Υπουργείο και όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές στη Θεσπρωτία ο σχεδιασμός είναι το αποτέλεσμα έντονων πολιτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί από τους Πατρινούς!

Σχετικά με το ΤΕΙ τώρα, ήδη ο Πρόεδρος του χαρακτήρισε θετικό το σχέδιο Αθηνά υποστηρίζοντας ότι ενισχύει το ΤΕΙ Ηπείρου. «Το ΤΕΙ Ηπείρου βγαίνει αρκετά ενισχυμένο και τα όποια προβλήματα εντοπιστούν στα πλαίσια της διαβούλευσης ελπίζουμε ότι θα λυθούν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ευριπίδης Γλαβάς. Αυτά τουλάχιστον είπε στην Άρτα, η οποία είναι σαφώς πιο ευνοημένη από τις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου. Είναι άγνωστο όμως αν θα επαναλάβει τα ίδια και στην Ηγουμενίτσα η οποία χάνει το τμήμα της ιχθυοκαλλιέργειας, το πιο συνυφασμένο με την τοπική οικονομία, το οποίο θα... μετακομίσει στο Μεσολόγγι. Να σημειωθεί ακόμη ότι έντονος είναι ο προβληματισμός και για το τμήμα Ξένων Γλωσσών, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, φαίνεται να αλλάζει τόσο επιστημονικό πεδίο όσο κι αντικείμενο σπουδών.
Στη σύσκεψη θα παραστούν ο τοπικός βουλευτής Αντώνης Μπέζας, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και οι άλλοι δύο δήμαρχοι του Νομού, Φιλιατών Μηνάς Παππάς και Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής γραμμής πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας του Νομού Θεσπρωτίας εν όψει των μεγάλων αλλαγών που φέρνουν τα δύο νομοσχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου