Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η επόμενη ημέρα του σχεδίου «Αθηνά» στην Ήπειρο

-Προτεραιότητα στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής δίνουν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Πιο ισχυρό το ΤΕΙ Ηπείρου, λέει η διοίκηση
Με ανάμικτα συναισθήματα, αλλά και αποφασισμένοι η… σοφία της «Αθηνάς» να μη μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους για ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και του ΤΕΙ Ηπείρου, υποδέχθηκαν οι διοικήσεις των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα της Ηπείρου, το Σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη.
Η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του σχεδίου «Αθηνά», βρήκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως έχει, όχι όμως πιο ισχυρό, τουλάχιστον μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού δεν μεγαλώνει άλλο, παίρνοντας υπό τη διοικητική του επιρροή Τμήματα άλλων Πανεπιστημίων όπως της Δυτικής Ελλάδας ή της Δυτικής Μακεδονίας ή και Τμήματα ΤΕΙ, όπως αναμένονταν αρχικά.
Το ζήτημα, ωστόσο παραμένει ανοικτό για την Πρυτανική Αρχή, τουλάχιστον για τα Τμήματα του υπό κατάργηση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα συνεχίσει να διεκδικεί, αφού λειτουργούν με πόρους και ανθρώπινο, που το τοπικό Ίδρυμα προσέφερε, παρακάμπτοντας «κρίσεις», σαν κι αυτή που δημιουργήθηκε λίγο πριν την ανακοίνωση του σχεδίου και έχουν σαν στόχο τη μη ένταξή τους στο «μητρικό» Πανεπιστήμιο.
Βέβαια, στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση των δικών του Τμημάτων και όχι η ανάληψη οργανικών Τμημάτων εκτός της Πανεπιστημιούπολης.
Προτεραιότητα η Πολυτεχνική Σχολή
Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, συνεχίζει να αποτελεί η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής που περνάει μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Αρχιτεκτονικής, για την οποία όλα είναι έτοιμα, ωστόσο οι προσπάθειες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Και μπορεί, η μη ισχυροποίηση του τοπικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αλλά και οι αναμενόμενες αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να «μπλόκαραν» τα σχέδια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ωστόσο από εδώ και πέρα θα συνεχίσει πιο δυναμικά τη διεκδίκηση αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ήδη οι Πρυτανικές Αρχές έχουν αποστείλει εκ νέου τα αιτήματα για την ίδρυση Αρχιτεκτονικής και την μετατροπή του Τμήματος Πληροφορικής σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.
Όσον αφορά στη μία και μοναδική εσωτερική αλλαγή που θα επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δηλαδή την ένταξη του ανεξάρτητου Τμήματος Πλαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών της Τέχνης, η οποία περιλαμβάνει και τα τρία Τμήματα της σημερινής Φιλοσοφικής Σχολής, ο κ. Αλμπάνης παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις στο ίδιο το Τμήμα.
«Πρέπει το ίδιο το Τμήμα να συζητήσει και να αποφασίσει αν είναι σωστό να ενταχθεί στη Φιλοσοφική ή στην Πολυτεχνική και αυτή η πρόταση να έρθει στην Σύγκλητο. Θα πρέπει τουλάχιστον  να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες και να ακούσουμε και τους φοιτητές, αν αυτό τους συμφέρει σε σχέση με τα πτυχία τους ή αν συμφέρει το Πανεπιστήμιο και την εξέλιξή του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενδυνάμωση του ΤΕΙ
Το… πείραμα του υπουργείου Παιδείας για αλλαγή προσανατολισμού των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε τομείς με απήχηση στην αγορά εργασίας, εξοβελίζοντας Τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ που παρέμεναν ανενεργά τα τελευταία χρόνια, καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό βρίσκει ανταπόκριση στο ΤΕΙ Ηπείρου!
Κι αυτό γιατί, τόσο η διοίκηση του ΤΕΙ, όσο και η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θεωρούν ότι το τοπικό Ίδρυμα βγαίνει πιο ισχυρό, και όχι «συρρικνωμένο» μέσω του σχεδίου, καθώς οι σχολές που προβλέπονται είναι πιο οργανωμένες με περισσότερους καθηγητές και διευρυμένα αντικείμενα.
«Νομίζω ότι αυτή η συγχώνευση δίνει μία νέα δυναμική στο ΤΕΙ Ηπείρου με δυνατότητες καλύτερης εκπαίδευσης, έρευνας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευρυπίδης Γλαβάς, ενώ ο κ. Αλμπάνης έκανε λόγο για «εξορθολογισμό».
Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» από τα 17 συνολικά Τμήματα που διέθετε το ΤΕΙ Ηπείρου, μένει με 9, αφού 4 Τμήματά του απορροφώνται, εκ των οποίων το ένα μεταφέρεται στο Μεσολόγγι, ενώ 4 μένουν «εκτός», δηλαδή δε θα δεχθούν εισακτέους.
Ως αρνητικά κρίνονται, από τη διοίκηση, η απώλεια του Τμήματος Ιχθυοκομείας και Αλιείας που απορροφάται από το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, καθώς και το «μοίρασμα» της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας σε δύο πόλεις, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον κ. Γκλαβά τα τρία από τα Τμήματα που είναι υπό κατάργηση υπήρχαν μόνο σε ΦΕΚ και δεν είχαν σπουδαστές, ενώ το ένα, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής λειτουργούσε υποστηρικτικά προς τα άλλα Τμήματα.
Εν αναμονή της Συνόδου
Την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η διευρυμένη συντονιστική επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να αξιολογήσει το σχέδιο «Αθηνά», στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όποιοι Πρυτάνεις θέλουν προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους.
Ήδη το σχέδιο πάντως, σε πανελλαδικό επίπεδο έχει επιφέρει, αντιδράσεις, παραιτήσεις, επιφυλάξεις από τα κόμματα και… ανησυχία.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας για λόγους ευθιξίας, ενώ σε επ’ αόριστον κατάληψη του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχωρά ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στη συγχώνευση Τμημάτων.
Και οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ όμως, δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τον αποκλεισμό τους από το διάλογο και δηλώνουν ότι θα εξετάσουν τη στάση που πρέπει να κρατήσουν.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας πάντως στην ΝΕΤ την Παρασκευή, τόνισε ότι ο εξορθολογισμός, γίνεται με βάση επιστημονικά και πανεπιστημιακά κριτήρια, σημειώνοντας ότι χρειαζόταν το μάζεμα και το νοικοκύρεμα. Υποστήριξε ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας πρέπει να αρθρώνεται με τον αναπτυξιακό.
«Δεν υποστηρίζω ότι ο μοναδικός σκοπός της γνώσης είναι η συμβολή στην παραγωγική διαδικασία, αλλά για τους σκοπούς της κοινωνίας δεν μπορεί να είναι αποκομμένη η γνώση από την παραγωγή» σημείωσε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου