photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Επιστροφή στα χωριά χωρίς ζώα δεν γίνεται.

Μπορεί η κτηνοτροφία και η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να είναι όπως αναφέραμε και σε παλαιότερη δημοσίευση μας κάτι πολύ δύσκολο αν όμως πρόκειται για ερασιτεχνική ενασχόληση δείτε πως μπορεί να ξεκινήσει κανείς την εκτροφή κατσικιών που τα προϊόντα τους (γάλα, κρέας) να προορίζονται για προσωπική χρήση.  Η έρευνα μας συνοψίζεται στα παρακάτω 13 απλά βήματα...





1. Τι ορίζει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας διατηρούνται 20.617 εκτροφές κατσικιών από 1 έως 10 ζώα που αντιστοιχούν σε 103.974 ζώα. Η σχετική νομοθεσία ορίζεται ότι για να εκθρέψετε οικόσιτα περισσότερα των 2 κατσικιών (ακόμη και αν προορίζονται για ιδία χρήση) θα πρέπει να τα δηλώσετε στην οικεία Διεύθυνση κτηνιατρικής για να λάβετε κωδικό εκμετάλλευσης χωρίς καμία επιβάρυνση.

2. Φύλαξη - στέγαση

Αποφεύγουμε να αφήνουμε τα κατσίκια αφύλακτα σε μέρος όπου υπάρχουν καρποφόρα δέντρα ή καλλιέργειες γιατί θα καταναλώσουν την παράγωγη και πιθανότατα θα καταστρέψουν τα δέντρα μας. Ένα απλό κτίριο κατασκευασμένο από ξύλο ή τύπου θερμοκηπίου αρκεί για να καλύψει την διαμονή των ζώων μας κατά τις νυκτερινές ώρες ή τις ημέρες με άσημο καιρό. Για να διαμένουν τα ζώα μας άνετα στη στάνη υπολογίζουμε στην κάθε κατσίκα αναλογεί περίπου 1τ.μ. ενώ μαζί με τα μικρά της  θα χρειαστεί μικρά της περίπου το διπλάσιο χώρο.

-->
  3. Πραγματική ζωή

Τα κατσίκια ζουν περίπου 15 χρόνια όμως η παραγωγική τους ζωή μειώνεται μετά τα 4-5 πρώτα χρόνια, γι' αυτό στη συνέχεια τα χρησιμοποιούμε για το κρέας τους.

4. Από που τα προμηθευόμαστε

Κυρίως από τις τοπικές εκτροφές παραγωγών της περιοχής μας γιατί έτσι εξασφαλίζουμε ότι τα ζώα είναι πλήρως εγκλιματισμένα στο περιβάλλον. Μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε μέσω αγγελιών πώλησης που δημοσιεύονται σε εφημερίδες ή σε ιστοσελίδες. Εμείς προτείνουμε για τη περιοχή της Ηπείρου ειδικότερα τους εκτροφέα κ. Μ. Βέργο από το χωριό Λυκοστάνη Ιωαννίνων (Δήμος Ζίτσας) ο όποιος διατηρεί συστηματική εκτροφή κατσικιών της φυλής Alpine που έχουν προσαρμοστεί άριστα στο κλίμα της περιοχής μας. Για τους πιο ψαγμένους προτείνουμε τη γίδα φυλής Σκοπέλου για την οποία μπορούμε να απευθυνθούμε στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Αιγών Φυλής Σκοπέλου οι οποίες είναι μία φυλή που είναι προσαρμοσμένη άριστα στο βραχώδες περιβάλλον της Σκοπέλου έχουν βελτιωθεί για αρκετά χρόνια ώστε οι επιδόσεις τους σε γαλακτοπαραγωγή να πλησιάζουν τις φυλές υψηλής παραγωγής (Alpine, Zaanen, Mourcia). Απόδοση 500κιλά σε 210 μέρες η κάθε μια. Ο συνεταιρισμός διαθέτει από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο που είναι η καλύτερη περίοδος αγοράς των ζώων αναπαραγωγής πιστοποιημένα κατσίκια άνω των τεσσάρων μηνών προς 8€ το κιλό. Αναλαμβάνει μάλιστα και τα έξοδα και την ευθύνη μεταφοράς τους ως τον Βόλο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλ. του συνεταιρισμού 6989-872108 ή στο site www.gidaskopelou.gr        

5. Διατροφή

Για κάθε κιλό που παίρνει το κατσίκι χρειάζεται 4 κιλά ζωοτροφής (χόρτα, σανό, σύμπηκτα (pellets αλεσμένων δημιτριακών) κ.α) ενώ ημερησίως μετά τον απογαλακτισμό  διαρκεί περίπου 45 μέρες από τη γέννηση) περίπου 600γρ. ζωοτροφή. Η ποσότητα αυτή δεν είναι απαραίτητο να μοιράζεται σε 300γρ. σανό και 300γρ. σύμπηκτα (αλεσμένα δημητριακά) ή καρπούς αλλά σε οπουδήποτε αναλογία. Με τη χρήση συμπήκτων pellets αλεσμένων δημητριακών  επιτυγχάνουμε πιο γρήγορη ανάπτυξη του ζώου. Για να επιλέξουμε επίσης ανάμεσα σε σύμπηκτα και σε μεμονωμένους καρπούς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πρώτα υπερέχουν διότι παρέχοντας στο ζώο μεμονωμένα δημητριακά( καλαμπόκι ή μόνο σιτάρι) δεν θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Από την άλλη ο κ. Τσίμας Ι. ερασιτέχνης κτηνοτρόφος συλλέγει τα κλαδέματα το γειτόνων του για να ταΐσει τα ζώα του. Έτσι το διάστημα μεταξύ από το Οκτώβριο έως το Μάρτιο τα κατσίκια αντί για σανό από τριφύλλι ή μηδική τρέφονται με διάφορα κλαδιά.

6. Άρμεγμα - γάλα.

Οι κατσίκες παράγουν από 0,8 έως 3 κιλά γάλα ημερησίως το οποίο πρέπει να βράσει πριν καταναλωθεί. Το άρμεγμα της κατσίκας απαιτεί καλή σχέση με το ζώο. Επίσης πρέπει να το επιβραβεύουμε μετά τη διαδικασία με λίγους καρπούς. Για να αρμέξουμε την κατσίκα εφαρμόζουμε την παλάμη  μας κυκλικά γύρω από το μαστό της και πιέζουμε στο κάτω μέρος έως ότου διαπιστώσουμε ότι δεν έχει άλλο γάλα να μας δώσει. Ο Ευάγγελος Γκόγκος κτηνίατρος μας επισημαίνει ότι οι μαστοί του ζώου δεν θα πρέπει να είναι διογκωμένοι ή ερεθισμένοι. Οι πρώτες 2-3 αρμεξιές θα πρέπει να γίνονται σε σκουρόχρωμο δοχείο για να παρατηρήσουμε το γάλα. Εάν το χρώμα ή η υφή του αποκλίνουν από τα φυσιολογικά επίπεδα (είναι ροζ ή βλεννώδες) τότε πιθανότατα το ζώο έχει μαστίτιδα οπότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για να χορηγήσουμε την κατάλληλη αγωγή. Τέλος πριν από το άρμεγμα καθαρίζουμε το μαστό του ζώου με χλιαρό νερό ώστε να κατέβει το γάλα και μετά το πέρας της διαδικασίας χρησιμοποιούμε απολυμαντικό.

7. Κρεοπαραγωγή

Για όσους επιλέξουν την εκτροφή κατσικιών για το κρέας, η αναλογία του κρέατος ως προς το βάρος του ζώου είναι περίπου 55%. Από ένα κατσίκι 10 κιλών, δηλαδή θα πάρουμε περίπου 5,5 κιλά κρέατος.

8. Αναπαραγωγή

Την περίοδο του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου θα πρέπει να φροντίσουμε να ζευγαρώσουμε τις θηλυκές μας κατσίκες με έναν τράγο μας συμβουλεύει ο κτηνίατρος  Κ. Κυριακόπουλος. Οι κατσίκες γεννούν από ένα έως 4 μικρά ανάλογα με τη φυλη στην οποία ανήκουν, αλλά και την ηλικία τους, και την διατροφή. Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 5 μήνες. Οι κατσίκες συνήθως γενούν χωρίς προβλήματα, αν όμως παρατηρήσουμε κάποια ανωμαλία όπως π.χ να εξέρχονται μόνοι τα πόδια του εμβρύου χωρίς το κεφάλι ή ο τοκετός να διαρκεί πάνω από 1 - 1,5 ώρες τότε θα πρέπει να καλέσουμε έναν κτηνίατρο. Ο τοκετός θα πρέπει να γίνεται σε στεγνό και καλά αερισμένο περιβάλλον.

9. Ασθένειες

Συμφωνά με τον κτηνίατρο Κ. Κυριακόπουλο 35 - 40 μέρες πριν από τον αναμενόμενο τοκετό κάνουμε στη μητέρα εμβόλιο για την εντεροτοξιναιμια και τους χορηγούμε αντιπαρασιτικά χάπια. Τα ζώα πρέπει να εμβολιάζονται για την εντεροτοξιναιμια όσο και να αποπαριστώνονται  2 φόρες το χρόνο. Το κόστος του κάθε εμβολίου κυμαίνεται από 0,30 με 0,50€ ανά ζώο. Οι κατσίκες υποφέρουν επίσης από διαφόρων ειδών μαστίτιδες, γι' αυτό το λόγο αν παρατηρήσουμε πρηξίματα και αύξηση της θερμοκρασίας του μαστού ή αλλαγές στην όψη του γάλακτος πρέπει άμεσα να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο αλλιώς κινδυνεύει η υγεία του μαστού αλλά κυρίως του ζώου.  

10. Περιποίηση


Οι κατσίκες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση όπως το κούρεμα γιατί από τη φύση τους καθώς ξύνονται στα δέοντα αποβάλλουν το περιττό τρίχωμα. Αν η φυλή είναι πολύ τριχωτή τότε ο εκτροφέας μπορεί να κόψει τις τρίχες στο κάτω μέρος των ποδιών τους.



11. Καθαριότητα

Ο καθαρισμός του χώρου αφορά την απομάκρυνση της κοπριάς ο σταύλος πρέπει να σκουπίζεται κάθε 2 μέρες και η κοπριά πρέπει να μεταφέρεται μακριά του σε στεγασμένο μέρος. Μετά μπορεί να αποθηκευτεί σε σακιά και την άνοιξη προστίθεται στα χωράφια ως άριστο λίπασμα.






12.Εξοπλισμός



Οι ερασιτέχνες κτηνοτρόφοι δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτούν ειδικό εξοπλισμό για το τάισμα, άρμεγμα, πότισμα των κατσικιών εάν όμως το επιθυμούν υπάρχουν στην αγορά έτοιμε λύσεις για ποτίστρες, ταΐστρες και φορητά αρμέχτηκα συστήματα για μικρές φορητές μονάδες.



13. Αγορά ζωοτροφών

Για τα Ιωάννινα

Ζωοτροφές Τζελλέτας Σωτήριος Ελεούσα Ιωαννίνων έναντι Λυκείου. Τηλ.  Κόστος: Σύμπηκτα (pellets) 0.40€/κιλό Τηλ. 2651061606
Ζωοτροφές Κύρκος - Κάντζας Κόστος: Σύμπηκτα (pellets)  0,39€/κιλό Τηλ. 2651091855
Ζωοτροφές Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Σύμπηκτα (pellets): Κόστος 0,38€/κιλό Τηλ. 26510-36734-5 26510-22200 26510-20769
Ζωοτροφές Παύλος Ζιακας Σύμπηκτα (pellets)  Κόστος:0.40€/κιλό  Βουτσαρας Ιωαννίνων Τηλ. 6970714771
Ζωοτροφές Σιαπλαούρας Γεώργιος Σύμπηκτα (pellets) κόστος:0,40€/κιλό, σανό μηδικής 0,30€/κιλό, άχυρο 3,5€/δέμμα Έναντι κόμβου Εγνατίας Κουτσελιού Τζουμέρκων Τηλ.6942988566

Ζωοτροφές Αφοί  Μπαλαντάνη Σανό μηδικής κόστος: 0,30€/κιλό, άχυρο 3,5€/δέμμα  Πετσαλη Ιωαννίνων (Δήμος Ζίτσας) Τηλ. 6932718151     
Ζωοτροφές Αδαμόπουλος Θεοδόσιος, Σανό μηδικής κόστος: 0,25€/κιλό, σανό βίκου 0,20€/κιλό     

Για την υπόλοιπη Ελλάδα

Ζωοτροφές Κρήτης 7ο χιλ. Ρεθύμνου -Αρκαδίου Ρέθυμνο Τηλ.2831072880
Βιομηχανίας Ζωοτροφών Κατερίνης 3ο χιλ. Κατερίνης Λάρισας Τηλ 2321075488
Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Πλατύ Ημαθίας Τηλ.2333064000
Ζωοτροφές Σταυρού Τσαλδαρης Γεώργιος Γέρακας Τηλ.2106613890
Ζωοπτηνοτροφική Αθήνας Λ. Αλεξάνδρου Φλέμινγκ Τηλ 2294076563   


        
Ευχαριστούμε τους κτηνιάτρους κ. Κ. Κυριακόπουλο, Λ. Ελευθερίας 97 Ελεούσα Ιωαννίνων τηλ. 2651063348
κ. Ε. Γκόγκο Ανεξαρτησίας 151, Ιωάννινα, 45444, Τηλέφωνο 2651074061
και τους κτηνοτρόφους Ι. Τσίμα και Μ. Βέργο για τις πολύτιμες συμβουλές τους και τη βοήθεια που μας προσέφεραν για την διεξαγωγή της έρευνας.



 πηγη: agroktimastavrou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου