Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πυλώνας της πρωτογενούς παραγωγής οι Περιφέρειες με το 30% των πόρων

Αλ. Καχριμάνης: Πρόκειται για μια νίκη της τοπικής κοινωνίας και των Αιρετών Περιφερειών, ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η ανάπτυξη στον τόπο μας
Δικαιολογημένα πανηγυρίζουν και εκφράζουν την ικανοποίησή τους οι Περιφέρειες και ειδικά οι Περιφέρειες της χώρας που στηρίζουν την τοπική τους οικονομία στην πρωτογενή παραγωγή, όπως η Ήπειρος, για τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων τη νέα προγραμματική περίοδο. 
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ποσοστό 30% του συνόλου του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της περιόδου 2014-2020 εκχωρείται στις ελληνικές Περιφέρειες.
Οι δυνατότητες σύμπραξης είναι...
πολλές και οι Περιφέρειες μπορούν να επιλέξουν, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή Τσαυτάρη τις δικές τους παρεμβάσεις στη χρήση υδάτινων πόρων, σε δράσεις βελτίωσης και υποστήριξης βοσκοτόπων και στην ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ικανοποίηση ενός βασικού αιτήματος της Ένωσης Περιφερειών το οποίο ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου και υιοθετήθηκε στη συνέχεια, με τον Αλ. Καχριμάνη να κάνει λόγο για νίκη της υπαίθρου, των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών Περιφερειών.
Η σχετική ανακοίνωση Τσαυτάρη έφτασε χθες το πρωί στις Περιφέρειες και ο Αλ. Καχριμάνης σε δήλωσή του έκανε γνωστή την εξέλιξη αυτή, παρουσιάζοντας και τις δράσεις που εκχωρούνται πλέον στις Περιφέρειες.
Αρχικά χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» προσθέτοντας ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα από τις Περιφέρειες.
«Τελικά - κατέληξε- μετά από πολλές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, εστάλη από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη έγγραφο για την συμφωνία εκχώρησης στις Αιρετές Περιφέρειες της διαχείρισης Μέτρων και Δράσεων σε ποσοστό 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πρόκειται για μια νίκη της τοπικής κοινωνίας και των Αιρετών Περιφερειών, ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η ανάπτυξη στον τόπο μας στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε για να αλλάξουμε σελίδα. Έχω πει πολλές φορές αν δεν αναπτυχθεί ο παραγωγικός τομέας στην ύπαιθρο, θα πάνε χαμένες όλες αυτές οι θυσίες».
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Ψαθάς αναφερόμενος στην παραπάνω εξέλιξη στάθηκε στο ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ηπείρου και αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία από τους μηχανισμούς κυρίως των διαχειριστικών αρχών των συναρμόδιων Υπουργείων και δη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου