Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο Βιβλιόκηπος θα είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο στην ιστορία των 800 χρόνων,της Ζίτσας Ιωαννίνων!!!


Ο Βιβλιόκηπος θα είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο στην ιστορία των 800 χρόνων του ορεινού χωριού Ζίτσα, στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο, το οποίο θα πουλάει και θα νοικιάζει καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλό κόστος, στοχεύοντας στο να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού, το οποίο μετράει 600 κατοίκους. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε και μια διαδικτυακή καμπάνια με στόχο να μαζευτούν χρήματα από όλον τον κόσμο προκειμένου να γίνει το όραμα για το Βιβλιόκηπο πραγματικότητα. Μιλήσαμε μαζί με την Anna Ellis, την ιδιοκτήτρια του Βιβλιόκηπου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις της, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για το εγχείρημα αλλά και την αγάπη της για το χωριό της Ζίτσας. Η Anna πραγματοποίησε το μεγαλύτερο βήμα της ζωής της, μετακομίζοντας από την Αμερική στη Ζίτσα. Σήμερα, θέλει με τη σειρά της να βοηθήσει το χωριό να κάνει το δικό του μεγάλο βήμα.
 Αλήθεια, πώς βρέθηκες στη Ζίτσα;
 Πολύ απλά, μετακόμισα στη Ζίτσα από έρωτα. Το Δεκέμβριο του... 2009 ταξίδευα στην Ελλάδα με την αδερφή μου και εντελώς τυχαία σταματήσαμε στη Ζίτσα για μια διανυκτέρευση μέσω του διεθνούς δικτύου φιλοξενίας CouchSurfing. Ο Κώστας, ο φούρναρης του χωριού ήταν ο οικοδεσπότης μας για μια νύχτα. Μείναμε εκεί μόνο 24 ώρες και σε αυτό το χρόνο μέσα είχαμε τη δυνατότητα να γευτούμε ένα σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό μαζί με την οικογένεια του, να δοκιμάσουμε το σπιτικό κρασί, να περιηγηθούμε σε ένα από τα τοπικά οινοποιεία. Την επόμενη μέρα και ενώ η αδερφή μου κοιμόταν εγώ ξύπνησα νωρίς και πήγα στο φούρνο να δω τον Κώστα να δουλεύει και ενώ αυτός έκανε τα μαγικά του εγώ έμεινα στην άκρη, βγάζοντας φωτογραφίες. Φύγαμε από τη Ζίτσα και χωρίσαμε με
τον Κώστα ως φίλοι. Μετά από αυτό, εγώ γύρισα κανονικά στην Αμερική και για κάποιο λόγο τους επόμενους 8 μήνες είχαμε καθημερινή επαφή μέσω email, sms ή skype και ερωτευτήκαμε παρόλο που μεσολαβούσε ένας ωκεανός. Επέστρεψα στη Ζίτσα τον Αύγουστο του 2010 και διαπιστώσαμε ότι τα αισθήματα του ενός για τον άλλο ήταν αληθινά και αμοιβαία, και έτσι αποφάσισα να μετακομίσω εδώ το Δεκέμβριο του 2010. Και από τον Αύγουστο του 2011 είμαστε παντρεμένοι.
Πώς προέκυψε η ιδέα για το Βιβλιόκηπο; 
Πάντα είχα ένα βαθύ πάθος για τα βιβλία, το γράψιμο και γενικά τη λογοτεχνία (έχω εργαστεί σε αρκετά βιβλιοπωλεία στη ζωή μου). Πάντα όμως ονειρευόμουν να έχω το δικό μου βιβλιοπωλείο. Η Ζίτσα φαίνεται να είναι το ιδανικό μέρος, γιατί ο κόσμος είναι τόσο ανοιχτός και υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, και θέλω να κάνω τον κόσμο να αγαπήσει τα βιβλία. Επίσης, ένα βιβλιοπωλείο όπως αυτό που έχω στο μυαλό μου (σχεδόν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί και ως λογοτεχνικό και δημιουργικό πολιτιστικό κέντρο) μπορεί να ωφελήσει το χωριό σε πολλούς τομείς, και μοιάζει να είναι μια νίκη για μένα και για το χωριό.
Ποιος είναι ο στόχος σου μέσα από αυτήν την καμπάνια; 
Τι θα ήθελες να πετύχεις; Η καμπάνια στο Indiegogo που τρέχει αυτή τη στιγμή εστιάζει κυρίως στο να βρεθούνε κάποια χρήματα από το εξωτερικό για βιβλία και για άλλες προμήθειες, καθώς και να υποστηρίξει τις διάφορες εκδηλώσεις και τα εργαστήρια που θέλουμε να φιλοξενήσουμε στο χώρο του Βιβλιόκηπου. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει σε πολλούς να μας στηρίξουν οικονομικά. Ωστόσο αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει έστω και ένα μικρό ποσό, ακόμη και 5 ευρώ είναι καλοδεχούμενα. Κάθε ευρώ βοηθάει, όπως και κάθε βιβλίο.
Πέρα από τα βιβλία, μπορεί ο Βιβλιόκηπος να βοηθήσει και αλλιώς τους κατοίκους του χωριού; 
Αν και το προσωπικό μου πάθος είναι τα βιβλία, θέλω πολύ να προσπαθήσω ώστε ο Βιβλιόκηπος να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο μακριά από την πόλη. Για το σκοπό αυτό θα φιλοξενούμε συχνά εκδηλώσεις, εργαστήρια και δημιουργικές ομάδες. Μερικές από τις ιδέες που έχουμε για το Βιβλιόκηπο είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, οι δημιουργικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, εργαστήρια πλεξίματος, εργαστήρια με διάφορες χειροτεχνίες, ανάγνωση παραμυθιών για παιδιά και διάφορες πολιτιστικές εμπειρίες. Ο Κώστας και εγώ φιλοξενούμε πολλούς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο μέσω του Couchserfing. Έτσι, σκέψη μας είναι να έρχονται στο Βιβλιόκηπο και να μιλούν για το ταξίδι τους, τις χώρες τους, τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα. Από την εμπειρία μας ξέρουμε ότι ο κόσμος στη Ζίτσα αγαπάει να γνωρίζει κάθε ταξιδιώτη που φιλοξενούμε και πάντα μας κάνουν ερωτήσεις γι' αυτούς. Τώρα θα τους δίνεται η δυνατότητα να θέσουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις τους και να κουβεντιάζουν μαζί τους.
Γιατί θέλεις τόσο πολύ να ενισχύσεις το χωριό; 
Ήρθα εδώ γιατί ερωτεύτηκα έναν άνθρωπο, αλλά κατέληξα να αγαπήσω τη Ζίτσα και τους ανθρώπους της πάρα πολύ. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης εδώ, όπως και σε άλλα χωριά στη Ελλάδα. Πραγματικά πιστεύω ότι η απάντηση στην οικονομική κρίση είναι οι άνθρωποι να αγκαλιάσουν έναν απλούστερο τρόπο ζωής και να επιστρέψουν στη φύση και σε μικρότερες επιχειρηματικές ιδέες με παράλληλη αποκέντρωση. Θέλω πραγματικά να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής. Ευελπιστώ να συμβάλλω στο νέο μου σπιτικό με ένα θετικό και αισιόδοξο τρόπο.
Ποια είναι τα δικά σου αγαπημένα βιβλία; 
Αυτή είναι απίστευτη ερώτηση! Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, μαθαίνει και ωριμάζει στην ζωή του. Έτσι, το αγαπημένο μου βιβλίο είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει κάθε φορά. Είναι ενδιαφέρον γιατί μερικές φορές τελειώνω ένα βιβλίο που έχει τέτοια επίδραση πάνω μου που σχεδόν στεναχωριέμαι, αναρωτώμενη αν αυτό ήταν το καλύτερο που έχω διαβάσει και αν τα υπόλοιπα βιβλία που θα διαβάσω καταφέρουν να ξεφύγουν από την σκιά του. Και τότε, περνάει λίγο ο καιρός, άσχετα αν είναι εβδομάδες, μήνες ή χρόνια και ορίστε! Κεραυνοβολημένη βρίσκω καινούργιο βιβλίο που κάνει την καρδιά μου να χτυπά ξανά ή που γεμίζει το κεφάλι μου με ατελείωτες σκέψεις και σκέφτομαι ότι αυτή είναι η μαγεία των βιβλίων. Αυτή την περίοδο, μερικά βιβλία που ξεπηδούν στο μυαλό μου σαν φανταστικά που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα: "Εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε" του Jona Jonasson, η «Κομψότητα του σκαντζόχοιρου» της Muriel Barberry, το «Εν Ψυχρώ» του Truman Capote, "Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη" του Khaled Hosseini, το "Middlesex" του Jeffrey Eugenides, «100 χρόνια μοναξιά» του Gabriel Garcia Marquez, όλα τα βιβλία του Haruki Murakami, το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» του Ernest Hemingway. Και θα μπορούσα να συνεχίζω..
Οι συγχωριανοί σου, πώς σχολιάζουν αυτή σου την προθυμία; 
Οι συγχωριανοί μας εδώ είναι ενθουσιασμένοι με το βιβλιοπωλείο. Όταν πρωτοξεκινήσαμε να το ετοιμάζουμε, βάλαμε μια πινακίδα στο παράθυρο που έλεγε: «Σύντομα κοντά σας ο Βιβλιόκηπος» και συνειδητοποιούμε τώρα ότι έπρεπε να περιμένουμε λίγο να κάνουμε περισσότερη δουλειά πριν την βάλουμε, γιατί όλοι σταματούσαν καθημερινά στον φούρνο και ρωτούσαν πότε θα ανοίξει (16 Απρίλιου). Επίσης, πρόσφατα ζητήσαμε από κόσμο να δωρίσει χρησιμοποιημένα βιβλία που ίσως δεν χρειάζονταν άλλο και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αφού παραλάβαμε πολλές τσάντες. Επιπλέον, πολλοί έχουν δει την καμπάνια μας και πιστεύουν ότι το βίντεο, καθώς και όλη η ιδέα είναι συναρπαστική. Είναι θαυμάσιο να βλέπεις με πόση υποστήριξη και αγάπη έχουν υποδεχθεί την προσπάθειά μας!
Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν θέλει να βοηθήσει, αλλά δε μπορεί να διαθέσει χρήματα; 
Πάντα χρειαζόμαστε βιβλία! Καινούργια η χρησιμοποιημένα δεν υπάρχει πρόβλημα (αν κάποιος έχει επίσης επαφές με συγγραφείς ή εκδότες και θέλουν να δωρίσουν κάποια βιβλία, μπορούν να μας ενημερώσουν). Επίσης, θέλουμε βιβλία σε και σε άλλες γλώσσες - φυσικά Ελληνικά αλλά επίσης Αγγλικά, Ιταλικά , Ρωσικά, Αλβανικά , Γερμανικά κ.α. Εάν θέλει κάποιος να μας στείλει βιβλία, ο ευκολότερος τρόπος να το κάνει είναι να στείλει δέμα με το λεωφορείο και μπορούμε να το παραλάβουμε από τα Γιάννενα. Επίσης, μπορεί να μας βρει στο Facebook. (https://www.facebook.com/zitsabookgarden) και να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας (www.zitsabookgarden.com). Τέλος, θα εκτιμούσαμε πολύ να διαδώσει την indiegogo καμπάνια μας, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Αν κάποιος έχει ερωτήσεις ή απορίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με mail στο zitsabookgarden@hotmail.com ή τηλεφωνικά στο 693 616 0905.

epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου