photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Δύσκολοι καιροί για.... νέους αγρότες!


Θέλουμε 5% πιο φθηνό γάλα ή εγχώρια κτηνοτροφία;
1Ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ για επιστροφή στα χωριά ή ότι ο πρωτογενής τομέας θα σώσει την Ελλάδα. Ας δούμε όμως τις περιπέτειες ενός νέου κτηνοτρόφου, του Χρήστου Βουλγαρίδη, αγελαδοτρόφου από την Ξάνθη, στη συνέντευξη που μας παραχώρηση.
Η πιο σύγχρονη, ίσως, αγελαδοτροφική μονάδα που υπάρχει σήμερα στη χώρα και μία από τις πιο αποδοτικές, με μέση ετήσια παραγωγή άνω των 10 τόνων γάλα ανά ζώο, βρίσκεται στην Ξάνθη και μπορεί να κοι­τά στα... μάτια τις καλύτερες ευρωπαϊκές. Ο Χρήστος Βουλγαρίδης δεν ανταποκρίνεται στο στερεότυπο του τσομπάνη. Επένδυσε 3,8 εκατ. ευ­ρώ στον στάβλο και, όπως λένε ακόμη και ανταγωνιστές του, έφτιαξε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων για τα 1.000 ζώα του. Δεν είναι όμως μόνο οι ανέσεις που προσφέρει. Η μηχανή άμελξης στοίχισε 240 χιλ. ευρώ, ενώ για τις κάμερες και το σύστημα ενημέρωσής από το κινη­τό, για τη σίτιση ή την απόδοση των αρμεγόμενων αγελάδων του κο­παδιού, η δαπάνη ήταν 12.000 ευρώ.
Βιογραφικό.
 Ο Χρηστός Βουλγαρίδης γεννήθηκε το...

1974 στο χωριό Μάνδρα της Ξάνθης και στα μόλις 40 του χρόνια διαθέτει, μαζί με τον πατέρα του, 1.000 αγελάδες, εκ των οποίων τα 500 είναι μάνες που τις αρμέγει. Είναι παντρεμένος με μια κόρη 12 ετών και έναν 10χρονο υιό. Όλη του τη ζωή, μετά την εφηβεία, τη θυμάται μέσα στους στάβλους, καθώς ο πατέρας του από το 1985 διατηρούσε ένα μικρό κοπάδι με 20 αγελάδες. Τα ηνία της μικρής εκμετάλλευσης τα πήρε το 1992, όταν έγινε μια μαζική αγορά 200 ζώων και έκτοτε, κάθε χρόνο αυξάνει το κοπάδι του. Σήμερα, παράγει 14 τόνους γάλα την ημέρα.

Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα έχει ε­πανελθεί στο προσκήνιο το θέ­μα του χρόνου ζωής στο φρέ­σκο γάλα και από ό,τι φαίνεται θα έχουμε εξελίξεις. Ποια είναι η θέση σας;

Ο υπουργός λέει πως μακροπρό­θεσμα θα πέσει η τιμή στο ράφι 5%. As πούμε ότι θα γίνει έτσι, αν και είναι ψέματα, γιατί, ήδη, από τις βιομηχανίες το μακράς διάρκειας πωλείται ακριβότερα. Θα γλιτώσει ο ελληνικός λαός από αυτή τη μεί­ωση; Δεν σκέφτεται ότι κατά 90% θα καταστραφεί η ελληνική κτη­νοτροφία; Κι αν συμβεί αυτό, επα­νέρχεται μετά πίσω η κτηνοτρο­φία; Ποιος θα την ξαναστήσει; Δι­ότι αν από τις 5 ημέρες ο χρόνος ζωής πάει στις 8 ημέρες, κάλλιστα οι βιομηχανίες θα μπορέσουν να φέρουν γάλα από έξω κι οι παρα­γωγοί δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και θα κλείσουμε.

Ερώτηση: Πόσο κόστισε για να δημιουρ­γήσετε τον καινούριο στάβλο;

Έχει έναν χρόνο που λειτουργεί και είναι μια επένδυση που μ as στοίχισε 3,8 εκατ. ευρώ. Είναι μάλ­λον η πιο σύγχρονη μονάδα που υπάρχει στη χώρα αυτή την περίο­δο, με πολύ άνετες εγκαταστάσεις για τα ζώα, ειδικούς κλωβούς για τα μικρά τους, σύστημα μετάδοσή πληροφοριών σε πραγματικό χρό­νο στο κινητό τηλέφωνο, κάμερες παρακολούθησή του χώρου και άλλα. Βέβαια δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.
Έκανα ένα χρόνο να βγάλω ά­δεια για περιβαλλοντικούς όρους, δεκατέσσερα μήνες στην πολεοδο­μία για την οικοδομική άδεια και μετά χρειάστηκαν εννιά μήνες για να χτίσω 10.000 τ.μ. Πιο γρήγορα δηλαδή τελείωσε το κατασκευαστι­κό, από us άδειες.

Η γραφειοκρατία ζει και βασι­λεύει και στον τομέα μας...

Και χειρότερα. Όταν πας να κά­νεις μια μονάδα σε θεωρούν έκτων προτέρων εγκληματία. Σου συμπεριφέροντε σα να είσαι ο εγκληματίας που θα μολύνει τον τόπο, ε­νώ εσύ έχεις πάει και έχεΐ5 χρεω­θεί στην τράπεζα, για να επενδύ­σει. Ο λόγος που κάναμε τη νέα μονάδα είναι γιατί η προηγούμε­νη που έχουμε στο χωριό, δεν έ­χει άδεια λειτουργία, όπως το 90% των εκμεταλλεύσεων στη χώρα.
Μας κατήγγειλαν δύο γείτονες κι αυτό το κράτος, που όταν είναι να σου δώσει άδειες κάνει δύο χρό­νια, έστειλε αμέσως τους επιθεωρητές υγεία και όλες υπηρε­σία και δεν pas αφήνουν να χρη­σιμοποιήσουμε την παλιά κτηνοτροφική μονάδα, ενώ pas επέβα­λαν και πρόστιμο 800 χιλ. ευρώ.
Μήνυσα τους γείτονες για συκο­φαντική δυσφήμιση, γιατί δεν μο­λύνω, αλλά θα αργήσουν να εκδικαστούν. Στο χωριό Μάνδρα που είμαι εγώ, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι κάτω από τα 180 μέτρα. Νε­ρά τραβάμε από βάθος 200-250 μέτρα, για να ποτίσουμε τα χω­ράφια μας. Πως να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας;

Ερώτηση: Το μέλλον της αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα πως το βλέπετε;

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολ­λά κοπάδια υποσιτίζονται. Ήδη στην περιοχή ms Θράκης από πέ­ρυσι υπάρχουν 5-6 εγκαταστάσεις που είναι άδειες, γιατί οι εκμεταλλεύσεις φαλίρισαν. Του χρόνου θα βρεθούν και άλλοι που δεν θα μπο­ρέσουν να βάλουν ζωοτροφές και το ερώτημα είναι πως θα βγάλουν το χειμώνα, γιατί την άνοιξη και το καλοκαίρι θα φυτρώσουν χόρτα και κουτσά-στραβά θα την περάσουν. Τι θα ταΐζουν τα ζώα; Θα αναγκα­στούν να πουλήσουν. Αυτό έγινε και με us μονάδες που έκλεισαν πέρσι. Του χρόνου θα κλείσουν άλλες 5-6 φάρμες.
Άρα τα 600 εκατ. κιλά γάλα που βγάζουμε το χρόνο θα πάνε στα 500 εκατ. και στα 400 εκατ. και σι­γά - σιγά θα φθίνουμε. Η πολιτεία τι κάνει για αυτό; Βγάζει απόφα­ση για τη μη αναγραφή ms προέ­λευσή του γάλακτος και συζητά την επιμήκυνση ms διάρκειας ζωής στο φρέσκο.

Από το 2015 έρχεται και η απε­λευθέρωση των ποσοστώσεων. Σκέφτεστε να μεγαλώσετε την εκμετάλλευση;

Θέλουμε στα επόμενα δύο έτη να πάμε γύρω στις 700-800 αγελάδες αρμεγόμενες, αλλά έχουμε κάποια προβλήματα. Είχαμε μπει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα για 2 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 50% και από αυτά καταφέραμε να πάρουμε μόνο τις 500 χιλ. ευρώ. Τα άλλα 500 χιλ. ευρώ εκκρεμούν εδώ και έναν χρόνο. Περιμένουμε τους ελέγχους αι μόλις τελειώσουν και πάρουμε τα χρήματα, θα προχωρή­σουμε στη νέα επένδυση, γιατί έ­τσι θα αυξήσουμε την παραγωγή ενόψει των επικείμενων αλλαγών.

πηγή: Epirusepress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου