Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ιωαννίνων

Τη θέση του Δήμου Ιωαννιτών σχετικά με την αξιοποίηση του Πάρκου Λιθαρίτσια παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση της έκτασης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.Η κυριότητα του Πάρκου ανήκει στον ΕΟΤ και μετά τη διάλυσή του στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων. Ο Δήμος πριν από δεκαπέντε μήνες εγγράφως έχει απευθυνθεί στη διοίκησή της ζητώντας την παραχώρηση χρήσης για... είκοσι χρόνια, με δεδομένο ότι εκπονεί τη μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του Πάρκου, μέσω του ΕΣΠΑ. Η εταιρία ζητούσε να συμπεριληφθεί η ίδρυση και λειτουργία αναψυκτηρίου ώστε να διασφαλίζει κάποια έσοδα. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το Δήμο, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάλογες δραστηριότητες.Η μελέτη για την ανάπλαση του χώρου έχει κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσει.Στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν ιδιοκτησίες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ελληνικού Δημοσίου.Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος η ιδέα της αξιοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακούστηκε για πρώτη φορά χθες το βράδυ. Ο Δήμος Ιωαννιτών επιμένει στη θέση του να παραχωρηθεί η χρήση του χώρου ώστε να υλοποιηθεί και το έργο της ανάπλασης και να αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο το 10% των εσόδων από το πάρκινγκ. «Πιστεύουμε ότι είναι μία πρόταση ρεαλιστική η οποία θα βρει έδαφος και θα υλοποιηθεί» τόνισε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να δομηθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ο Δήμαρχος στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο έχει μείνει εκτός του πακέτου παραχώρησης.Καυτηρίασε την τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, το πανάκριβο εισιτήριο όπως και την αδυναμία τοποθέτησης του τεχνολογικού εξοπλισμού που θα διασφάλιζε αξιοπιστία στις πτήσεις.«Προϋπόθεση για να πετύχει η προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνει ο Δήμος μας και η τουριστική προβολή, είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Προέχει η τοποθέτηση των συστημάτων που θα εγγυώνται την εκτέλεση των δρομολογίων αλλά και η επέκταση της αίθουσας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Δήμαρχος επανήλθε στο θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής, σημειώνοντας ότι διευρύνεται το μέτωπο διεκδίκησης με την συνυπογραφή κοινού υπομνήματος και από τους επιστημονικούς φορείς των Ιωαννίνων, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κληροδοτημάτων επαναλαμβάνοντας ότι ο δικός του ρόλος επιβάλλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και να μην ασχολείται με τις εμμονές άλλων.Ο κ. Φίλιος έκανε γνωστό ότι έχει υποβάλλει αίτημα στην ΚΕΔΕ ώστε να διεξαχθεί στα Γιάννινα το τακτικό συνέδριο, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.Παράλληλα ο Δήμαρχος έκανε σχετική παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βρεθεί νομοθετική λύση στις οφειλές για χρήση κοινόχρηστων χώρων από παρελθόντα έτη και τα πρόστιμα που τις συνοδεύουν.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ταμείο του Δήμου και το έλλειμμα που εμφανίζεται.«Ελέγχονται όλες οι εγγραφές τόσο από τους υπηρεσιακούς όσο και από τους Ορκωτούς που κλήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Αν δεν βρεθεί η λύση θα ακολουθήσει ένας ακόμη εξειδικευμένος έλεγχος. Αν κι αυτός δεν αποδώσει τότε ο φάκελος θα σταλεί αρμοδίως. Γίνεται σε βάθος έρευνα και θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου