Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΚΟΠΗ ΞΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΟΥΖΙΑ.... από το Σπύρο Δημαρά

Κυριακή 13 Μάρτη και η διαταγή έφτασε ξερή σαν ντουφεκιά. «Στις 10,30 στην πλατεία για να πάμε να κόψουμε ξύλα για την χαλαούζια». Όπως και πέρσι συγκροτήθηκε αμέσως ομάδα δράσης αποτελούμενη από τους:
Προκοπαίους (ΟΛΟΙ) Κωτσογκούνας , Άγγελος Σταύρου (με την ιδιότητα του φωτογράφου), Βασίλης Σταύρου με τον Γιωργάκη, Δημήτρης Οικονόμου με τον πατέρα Περικλή, Θοδωρής Μπαράτσος, Βαγγέλης Σταύρος, Παπίρης, Σιάσσσιας, Σπυροδημαράς,  Κώστας Τσακτσίρας, Νίκος Οικονόμου (Βλάμης).
Βοήθησαν επίσης  ο Γιώργος και Γιάννης Γκουρογιάννης από την Γρανίτσα. Προορισμός μας η περιοχή Ντερβίσια και Άγιος Χαράλαμπος.Η αποτελεσματικότητα της ομάδας ήταν φοβερή. Σε ελάχιστο χρόνο (dt) γινόταν η κοπή του δέντρου ,το λιάνισμα και ο καθαρισμός του δρόμου από τα κλαδιά. Θα πρέπει να είμαστε παράδειγμα για την υποτιθέμενη αποκατάσταση των λατομείων στην Χαλκιδική και όπου αλλού καραφλιάζουν τα βουνά μας. Τα ξύλα φορτώθηκαν στο φορτηγάκι των Κονομαίων και μεταφέρθηκαν στην πλατεία έτοιμα για την χαλαούζια της 17/3.
Η ομάδα κρούσης όμως είχε...
και σχέδιο Β. Το βράδυ μαζευτήκαμε στην πλατεία, ανάψαμε μια μικρή φωτιά (προπόνηση για τη μεγάλη) και  με την επίβλεψη καθοδήγηση και επιστασία του πάντοτε πρόθυμου Βαγγέλη Σιάσκα ακολούθησε ψήσιμο χοιρινής μπριζόλας και κοτόπουλου. Εμφανίστηκε και μια λαχανόπιτα προσφορά της Τασίας Αλεξίου και ταψί γλυκό από την Νέλη. Το σχέδιο Β δεν είχε σχέση με την εκδήλωση της 17/3 και τον σύλλογο, αλλά ήταν μια μικρή προπόνηση με έξοδα της ομάδας.
Ο σύλλογος με την συνδρομή της αδελφότητας θα επωμιστεί την οργάνωση και τα έξοδα της μεγάλης εκδήλωσης που για τους μη πολυχριστιανούς γίνεται την Κυριακή Της Τυρινής (δηλαδή τις δευτέρες Απόκριες, δηλαδή τις μεγάλες Απόκριες).
Υπενθυμίζουμε σε χωριανούς κοντοχωριανούς φίλους γνωστούς και αγνώστους ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους. Με χαρά θα υποδεχτούμε και θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους όσοι μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Μετά από αυτές τις γλύκες σας θυμίζω ότι με πολύ μεγάλη χαρά θα δεχτούμε την μικρή ή μεγάλη οικονομική στήριξή σας στον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Κούρεντων (Π.Ο.Σ.Κ.) για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον.             
Σημείωση υπογράφοντος
 Κάθε πρεβέντα θα τιμηθεί δεόντως.

Σπύρος Δημαράς
(Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με την κοπή των ξύλων πατήστε ΕΔΩ)

2 σχόλια:

  1. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΑΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ. ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΗΓΑΤΕ ΚΑΙ ΠΗΡΑΤΕ ΤΑ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΗ ΤΡΩΣ ΕΚΑΙ ΠΟΥ Χ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον αυτοί που χάραξαν τα δέντρα και τα άφησαν εκεί να αργοπεθαίνουν δεν είχαν το θάρρος να τα κόψουν με τη μία χωρίς να κάνουν τέτοιες δόλιες πράξεις που δείχνουν συμπεριφορά χωριάτη ο Π.Ο.Σ.Κ πήγε και τα έκοψε με σκοπό αφενός να μην κόψει κάποια άλλα χρήσιμα δέντρα για την εκδήλωση των απόκρεω και αφετέρου για να αποφευχθεί σίγουρο ατύχημα γιατί τα δέντρα είχαν ήδη σαπίσει και με έναν δυνατό αέρα θα έπεφταν στο οδόστρωμα.

      Διαγραφή