Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ένα βήμα πριν το λουκέτο τα μικρά καταλύματα


Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκονται τα περισσότερα μικρά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Νομού Ιωαννίνων, λόγω της δραματικής πτώσης του εγχώριου τουρισμού, της αύξησης των λειτουργικών εξόδων και της φορολογίας, αλλά και του πιεστικού ανταγωνισμού που νιώθουν πλέον από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.
Οι λόγοι της πτώσης της τουριστικής κίνησης του εγχώριου του τουρισμού είναι γνωστοί, με τις...
συνέπειες να είναι τεράστιες για τα μικρά, παραδοσιακά και μη καταλύματα, που δεν είναι εύκολο να απευθυνθούν στις ξένες αγορές και σε οργανωμένες εκδρομές πολλών ατόμων.
Οι μικροϊδιοκτήτες νιώθουν πλέον την «ανάσα» των μεγάλων ξενοδοχείων, τα οποία με την σειρά τους έχουν αναγκαστεί να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους, «εξαναγκάζοντας» τα καταλύματα σε ακόμη μικρότερη μείωση, την ώρα μάλιστα που οι μικρές επιχειρήσεις δεν τυγχάνουν των ίδιων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Το μεγαλύτερο πλήγμα βέβαια είναι η δραματική αύξηση της φορολογίας, που ξεπερνά το 30 με 35% των εσόδων, ενώ τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και του ειδικού τέλους ακινήτων.
Όλα τα παραπάνω αναφέρουν ιδιοκτήτες μικρών μονάδων από το Πέραμα, αλλά και το Ωραιόκαστρο Πωγωνίου, ζητώντας από την Πολιτεία να αντιληφθεί τα προβλήματα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, πριν κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο κ. Λεωνίδας Ζαλαβράς τόνισε ότι τα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται σε μαρασμό, καθώς πελάτες ήταν άνθρωποι των μικρομεσαίων στρωμάτων με μικρές οικονομικές δυνατότητες, που πλέον δεν ταξιδεύουν.
«Ο εσωτερικός τουρισμός έχει αφανιστεί» σημείωσε και ο Βαγγέλης Ελευθερίου, που διατηρεί επίσης στο Πέραμα μια μικρή τουριστική μονάδα με 5 δωμάτια, τα τελευταία πέντε χρόνια. Λόγο της συγκυρίας ωστόσο, δεν ζει μόνο από αυτή την δουλειά, αλλά αντίθετα, «τσοντάρει» όπως λέει στην μονάδα, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. «Με ένα ή τρία δωμάτια την εβδομάδα, δηλαδή κέρδος 10 έως 30 ευρώ, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, τι να πρωτοπληρώσω; Την εφορία, το λογιστή, το ρεύμα, το χαράτσι, το πετρέλαιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Ελευθερίου.
Μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ο κ. Δημήτρης Σχίζας και η οικογένειά του ξεκίνησαν μια επένδυση στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου το 1995 και όπως σημειώνει ακόμη και σήμερα χρωστά δάνεια. Η κίνηση αγγίζει μόλις το 10% των προηγούμενων ετών στην περιοχή. «Αν η Πολιτεία θέλει να πάρει φόρους και από τον αέρα που αναπνέουμε, είναι τραγικό λάθος. Καλύτερα να το κλείσω», σημείωσε.
Θετική ρύθμιση, αλλά όχι αρκετή
Με όλα τα παραπάνω, η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την απαλλαγή ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων κάτω των 10 δωματίων από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Οργανισμό Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα υπαγωγής στον ΟΓΑ ή παραμονής στον ασφαλιστικό φορέα που είναι ήδη εντεταγμένοι, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά δίνει μια παράταση «ζωής», σε πολλά καταλύματα. Αυτό γιατί οι εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι πολύ υψηλότερες, σε σχέση με τον ΟΓΑ. 
Η νέα ρύθμιση απαλλάσσει από το οικονομικό βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, περίπου 20 χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες καταλυμάτων που ασκούν παράλληλα γεωργικές εργασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρά καταλύματα δεν έχουν τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων, για παράδειγμα στο ειδικό τέλος ακινήτων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ιωαννίνων, Σπύρος Έξαρχος.
«Στα μεγάλα ξενοδοχεία το χαράτσι είναι μειωμένο κατά 35%, σε εμάς κατά 17% και μάλιστα το πληρώνουμε κανονικά μέχρι κάποια στιγμή να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας», σημείωσε ζητώντας την στήριξη της Πολιτείας, με στόχο την μείωση του κόστους.
Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου