Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Πιο αυστηρές οι ποινές για όσους πιάνονται… με τα ξύλα στην πλάτη


Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για τη λαθροϋλοτομία σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα που έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα με την καύση ξύλων, λόγω του ακριβού πετρελαίου. Σε πολλές περιπτώσεις το αδίκημα γίνεται ως και κακούργημα.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε χτες στη Βουλή σχέδιο νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της...
λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους.
Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση των διατάξεων άρθρων του Δασικού Κώδικα προβλέπεται η αυστηροποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων. 
Με συγκεκριμένη διάταξη, το όριο, μέχρι του οποίου τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος, μειώνεται από τα 600 στα 200 ευρώ, με την υπέρβαση του οποίου πλέον τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος. 
Επίσης μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα εκείνα που προκαλούν στο δάσος ζημία που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. 
Επιπλέον προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας. 
Σημαντική είναι η αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η κατάσχεση όχι μόνο των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά) αλλά, επιπλέον, τόσο της άδειας κυκλοφορίας όσο και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.
Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε στις 21 Δεκεμβρίου κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις άμεσης εφαρμογής. 
Την ίδια ημέρα ο Υπουργός Αναπληρωτής ανακοίνωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για την αυστηροποίηση των ποινών, η οποία, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου σήμερα, υλοποιείται. Επιπλέον, στο πλαίσιο των λύσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, ο κ. Καλαφάτης, υπέγραψε στις 24 Ιανουαρίου απόφαση για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013». Με την απόφαση αυτή, καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.
Στις 8 και 9 Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί και τα συγκεντρωτικά στοιχεία συμβάντων λαθροϋλοτομίας για το 2012, από τα οποία είχε φανεί ότι τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας κάνουν ρεκόρ σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.
Από τα Πρωινά Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου