photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ρύθμιση δανείων μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ


 Ρύθμιση δανείων μόνο για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ
Την καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τρόικα, για την ανακούφιση των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών.
Το κυβερνητικό σχέδιο «αποκαλύπτεται» με έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη....
Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου.
Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση συζητά επίσης σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αναφέρει ότι «υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».
Το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, σχετική με την αντιμετώπιση της καταχρηστικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους spread από τα πιστωτικά ιδρύματα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Επίσης, όπως ενημερώνει ο κ. Σκορδάς, θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος.
Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.
Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, που θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010.
Επιπλέον, θα αφορά σε ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίδεται η δυνατότητα μιας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα,ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου