Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνουν κινητοποιήσεις, λέει ο Τσαυτάρης

 Επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία της συζήτησής του με τους Θεσσαλούς αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε πως δεν έχει σκληρύνει η στάση του υπουργείου απέναντί τους, απλά πολλά αιτήματα δεν αφορούν το υπουργείο.
 
Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης,  στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στο δημοσιογράφο Άρη Τόλιο, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη είχε ως εξής:....

Εμείς με τους αγρότες δεν έχουμε καμία σκλήρυνση στάσης. Ήρθαν χθες εδώ, όπως ξέρετε, εκπρόσωποί τους από τη Θεσσαλία με επικεφαλής τον κ. Μπούτα και μου έθεσαν κατά την άποψή μου 4-5 σημαντικά ζητήματα. Ένα- ένα τα συζητήσαμε μαζί, τους είπα τι μπορούμε να κάνουμε, τι κάνουμε ήδη και νομίζω σε ότι αφορά στα θέματα που μπορούμε αυτή την ώρα να απαντήσουμε, τους έχουμε πείσει και είπαν «πολύ καλά».
Για παράδειγμα μου είπαν ότι αυτή την περίοδο πλήττονται κυρίως οι κτηνοτρόφοι- είναι αρκετοί στις περιοχές της Θεσσαλίας- ένεκα της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών. Έτσι είναι κι έχουν δίκιο. Γι’ αυτό κι εγώ μήνες πριν ανέφερα κι έκανα μεγάλη προσπάθεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα και γι’ αυτό το πρόβλημα μας δόθηκε το de minimis, για πρώτη φορά ανοίγουμε αυτόν τον Κανονισμό και συμπτωματικά χθες που ήρθαν  οι εκπρόσωποι των αγροτών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και άρχισε η καταβολή των κρατικών ενισχύσεων μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, που είναι συνολικά 30 εκατ. €. Και θα δοθούν πρώτα στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών και θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ημερών οι πτηνοτρόφοι και μετά οι χοιροτρόφοι και αργότερα από το Άρθρο 68 θα υποστηριχθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι ορεινών περιοχών.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Μπούτας σε δηλώσεις του είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Υπουργό απέβη άκαρπη και θα συζητήσουμε στους Συλλόγους για κινητοποιήσεις.
Υπουργός: Εγώ δεν θέλω να βάζω λόγια στο στόμα του κ. Μπούτα. Πολύ καλά έκανε και είπε ότι κατά την άποψη του ΚΚΕ, που εκπροσωπεί, γιατί οι συνδικαλιστές που ήρθαν χθες ήταν από το συγκεκριμένο χώρο και λεν «δεν μας ικανοποίησαν όλα τα αιτήματα». Το καταλαβαίνω. Εγώ από τα 5-6 θέματα που έθεσαν σας είπα τι μπόρεσα να του απαντήσω σχετικά με τους κτηνοτρόφους.
Τώρα να σας αναφέρω για το δεύτερο ζήτημα που μου έθεσαν. Αφορούσε στο πράσινο σκουλήκι και τα βαμβάκια. Είπαν ότι αρκετοί γεωργοί έχουν υποστεί ζημιά από το σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοσή τους. Αυτό όμως δεν είναι ένα γενικότερο φαινόμενο γιατί τους έδειξα τις καταστάσεις των παραδόσεων βάμβακος στα εκκοκκιστήρια. Ποιος είναι ο μέσος όρος της φετινής χρονιάς. Ήταν 341 κιλά το στρέμμα που για μας τους επιστήμονες θεωρείται καλό. Δεν αμφιβάλλω τους είπα ότι υπάρχουν γεωργοί που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί στους βαμβακοκαλλιεργητές η λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση. Δηλαδή πέρα του τι πήραν ως ενιαία ενίσχυση, θα λάβουν επιπλέον περίπου 200 εκατ. ευρώ οι βαμβακοκαλλιεργητές ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Ανησυχούσαν, λοιπόν, και μου μετέφεραν το αίτημα, μήπως επειδή υπέστησαν κάποιοι καλλιεργητές ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, έχει μειωθεί η απόδοση τους τόσο που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης. Έκαναν λάθος σ’ αυτό γιατί τους εξήγησα ότι το ποσοστό της ζημιάς είτε είναι από παγετό, είτε από πλημμύρες, π.χ. είχαν 40 εκατ. ζημιά από πλημμύρες που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ, τα πληρώνουμε τώρα. Η ζημιά που υφίσταται ο αγρότης ένεκα αυτών των συνθηκών προστίθεται στην απόδοση του, άρα δεν είναι αιτία.
Το θέμα του πετρελαίου είναι το τρίτο θέμα που μου έθεσαν. Είναι τόσο ακριβό το πετρέλαιο και είναι τόσο δύσκολο να λειτουργήσουν τα μεγάλα τους μηχανήματα για να σπείρουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Μου είπαν λοιπόν ότι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα φτάσουμε να μη μπορούμε να βγούμε έξω να οργώσουμε και να καλλιεργήσουμε|». Έχουν δίκιο, το συμμερίζομαι απολύτως. Εμείς για να απαλύνουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα των γεωργών επιστρέφουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Τους δώσαμε δηλαδή 160 εκατ. ευρώ πέρσι, 80 εκατ. τον Ιούλιο και 80 εκατ. το Δεκέμβριο.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσω, καθώς συμφώνησε και το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί γίνεται και πράξη, ότι αφού τώρα θα βγει ο γεωργός για να σπείρει τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, τώρα θα δώσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Αντί να τη δώσουμε λοιπόν τον Ιούλιο, παίρνουμε αυτά τα 80 εκατ. και θα τα δώσουμε τώρα που έχουν την ανάγκη. Μόλις οριστικοποιηθούν οι καταστάσεις, γιατί πρέπει να προσμετρηθεί με ακρίβεια τι θα πάρει ο καθένας, πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή δεν θα πάρει πάνω από 15 ημέρες, άρα πριν βγουν στα χωράφια τους, μετά τις βροχές, θα πάρουν 80 εκατ. ευρώ επιστροφή από τον ειδικό φόρο.
Δημοσιογράφος: Αν σε όλο αυτό το κλίμα που λέτε, που είναι ένα κλίμα συμβιβασμού, διαλλακτικότητας, συζήτησης, γίνουν οι κινητοποιήσεις…
Υπουργός: Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνουν. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να τα έδινα όλα. Ήταν κάποια θέματα που δεν αφορούσαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως οι συντάξεις του ΟΓΑ που κόπηκαν. Δεν αφορούν στην αγροτική παραγωγή και στο Υπουργείο. Όχι ότι δεν τα είπαμε στα οικονομικά επιτελεία. Αλλά δεν είναι κάτι που εγώ κάνοντας κάτι αύριο το πρωί θα έλυνα, όπως έκανα με το σκουλήκι, με τις ζωοτροφές κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου