Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ του Τάσου Βασιλείου                                                            Του Τάσου Βασιλείου*
     

                    Για τη Δημοκρατική Αριστερά  η αιρετή Περιφέρεια:
 είναι θεσμός με ουσιαστικό ρόλο (διεκδίκηση αρμοδιοτήτων-πόρων, αξιόπιστη διαχείριση , ισοτιμία πολιτών, εξωστρέφεια, κοινωνική πολιτική, τοπική ανάπτυξη, ενίσχυσης αυτενέργειας πολιτών).

Είναι αποκέντρωση και μεταφορά όλων των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνεται με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και φυσικά σωστή διαχείρισή τους.

Αυτονόητος ο έλεγχος  της οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας  των δαπανών.

Φορολογική αποκέντρωση με ευθύνη είσπραξης των φόρων που της αναλογούν, χωρίς εννοείται νέους φόρους.

Επιβεβλημένος ο έλεγχος  και η διαφάνεια χωρίς το σημερινό ασφυχτικό πλαίσιο , τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

Κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και...
μεταφορά των αρμοδιοτήτων οι οποίες για συνταγματικούς λόγους δεν μπορούν να μεταφερθούν στην αιρετή Περιφέρεια , στις περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείων.

Κοινωνική πολιτική:  Προτεραιότητα στήριξης κοινωνικών δομών ΟΤΑ, αναδιανομή πόρων με βάση τις προτεραιότητες  στους έχοντες ανάγκη. Δέσμευση μέρους των αποτελεσμάτων  της δημοσιονομικής προσαρμογής με επιστροφή σε κοινωνικές δράσεις.

Τοπική ανάπτυξη:  Νέα κοινωνική επιχειρηματικότητα, με συμπράξεις και συνέργειες  με τον ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαίτερες ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές.
Όχι άκριτη εκχώρηση δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

*Ο Τάσος Βασιλείου είναι Γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ του Γιώργου Ζάψα.   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου