photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

10 tablets για τους χρήστες της Βιβλιοθήκης

Μια νέα ψηφιακή υπηρεσία στη «Ζωσιμαία» Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου, από τις 3 έως και τις 9 Μαρτίου, διοργανώθηκαν παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση.
«Διάβασε ένα e-book» υπήρξε το σύνθημα των εκδηλώσεων, με πρωτοβουλία της Καναδής συγγραφέας και γραφίστριας Rita Toews.
Με την ευκαιρία αυτών των εκδηλώσεων και στα πλαίσια του εμπλουτισμού, της βελτίωσης και αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών η «Ζωσιμαία» Βιβλιοθήκη θα διαθέτει για χρήση δέκα tablets.
Για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 19 Μαρτίου από τις 18:00 έως 18:30 θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο παρουσίασης των προσφερόμενων εφαρμογών στον χώρο της Βιβλιοθήκης, από τον Θεόφιλο Χαμάλη, Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος έχει την...
τεχνική ευθύνη για τον προγραμματισμό και τη χρήση των εφαρμογών. Το Εργαστήριο θα επαναληφθεί και την Παρασκευή 21 Μαρτίου, 09:00 έως 10:00.
Το ψηφιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή που εκδίδεται για ανάγνωση σε ηλεκτρονικό αναγνώστη, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Οι εκδοτικοί οίκοι σε όλο τον κόσμο προχωρούν γοργά και σε αυτόν τον τομέα. Στην Ελλάδα, προς το παρόν, η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο και προσελκύει περισσότερο τους συστηματικούς χρήστες του διαδικτύου.
Είναι όμως γεγονός αναμφισβήτητο, ότι και η εκπαίδευση προχωρά πλέον σε μια νέα εποχή. Στην Ολλανδία λειτουργούν, από τον περασμένο Αύγουστο, τα πρώτα επτά σχολεία Steve Jobs, όπου η εκπαίδευση των μικρών μαθητών στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στη χρήση των iPads.
Στην Ελλάδα, ήδη, μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ψηφιακές εφαρμογές για την Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Εκπαίδευση (π.χ. διαδραστικά σχολικά βιβλία, «Φωτόδεντρο»-Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, e-me Ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, e-yliko κλπ. βλ. σχετικά http://dschool.edu.gr, http://ebook.edu.gr κ.α). Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι περισσότερα από 3.500 αντικείμενα υπάρχουν αναρτημένα στο Αποθετήριο του «Φωτόδεντρου», ενώ στον ιστότοπο «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία» είναι διαθέσιμα όλα τα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή επεξεργάσιμη μορφή html, με προσωμοιώσεις, διερευνήσεις, πειράματα εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες κ.α, αλλά και οι προσαρμοσμένες εκδόσεις των βιβλίων για αμβλύωπες μαθητές. Παράλληλα, ξεκίνησε και η ανάρτηση των βιβλίων σε μορφή ibook.
Τα tablets απευθύνονται σε ενήλικες για ψηφιακή ανάγνωση στην ψηφιακή βάση της Βιβλιοθήκης μας, καθώς επίσης και σε άλλες επιλεγμένες ψηφιακές βάσεις (λογοτεχνικές, ακαδημαϊκές κλπ.).
Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή έχει δοθεί στις εφαρμογές που απευθύνονται στα παιδιά. Πρόκειται για μια πιλοτική δράση, η οποία έχει σαν στόχο τη χρήση των tablets ως εκπαιδευτικών εργαλείων, αφού παρέχουν τεράστια δυνατότητα εμπλουτισμού των αντικειμένων, με άμεσο συνδυασμό εικόνας και γνώσης, ιδιαίτερα στα περιφερειακά μαθήματα, όπως ιστορία, μελέτη περιβάλλοντος, γεωγραφία. Έτσι, οι μικροί χρήστες της νέας τεχνολογίας, μέσω διαφορετικών παιχνιδιών μαθαίνουν τα χρώματα, τους αριθμούς, τα σχέδια, τα επαγγέλματα, εξοικειώνονται με τις ξένες γλώσσες και επιλέγουν όποια εφαρμογή εμπίπτει στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους (μουσική, μαγειρική κ.α).
Τα tablets της «Ζωσιμαίας» Δημόσιας Κεντρικής ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων αγοράστηκαν με ίδιους πόρους μέσω της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Προσφέρονται για χρήση αποκλειστικά εντός του χώρου του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης μας. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν.
epirusonline

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου