Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση ήταν το σημαντικότερο θέμα που απασχόλησε το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που είχαν συγκέντρωση με τα Σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιωαννίνων, συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία.Εκ μέρους της ΕΛΜΕ η κα Αλέκα Μαντζούτσου χαρακτήρισε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο «άλλοθι» για περαιτέρω απολύσεις εκπαιδευτικών.Είναι χαρακτηριστικό πως από τα νέα προγράμματα καταργούνται μαθήματα όπως η μουσική, η τεχνολογία και τα εικαστικά ενώ μειώνονται οι ώρες σε βασικά μαθήματα όπως η Βιολογία, η Φυσική και η Ιστορία.«Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη. Οι έχοντες θα μορφώνονται και οι μη έχοντες θα αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό. Μας ετοιμάζουν ακόμη χειρότερα από το φθινόπωρο, μας προορίζουν για εμφυλίους. Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε άμεσα, πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας και να προχωρήσουμε σε έναν δυναμικό αγώνα», σημείωσε.Εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Στέφανος Σίντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της σχολικής διαρροής, που το 2012 έφτασε τα 9000 παιδιά που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση.«Σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τις κατευθύνσεις για περισσότερα φροντιστήρια την ώρα που πολλοί γονείς είναι άνεργοι είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Απαιτείται ξεσηκωμός για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας», σημείωσε. Την ανάγκη για μαζική αντίδραση από τους εργαζόμενους, συνολικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τόνισαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Συνέχιση του αγώνα
Εν τω μεταξύ, συνέχιση του αγώνα από το Σεπτέμβριο προαναγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και πολλά Σωματεία Εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καλώντας τους πολίτες να «ανασυνταχθούν» και να απαντήσουν στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.Την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο χώρο της εκπαίδευσης εξαιτίας της εφαρμογής της διαθεσιμότητας σε εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, ενέτειναν τα δημοσιεύματα με τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα.Οι βασικές αλλαγές, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιεύματα, έχουν ως εξής:
• Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
• Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
• Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
• Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
• Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
• Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
• Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
• Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου