Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Δεινοπαθούν τα Γιάννινα στα μεγάλα παιχνίδια

Κυκλοφοριακό κομφούζιο, καταλήψεις πεζοδρομίων από Ι.Χ., βεγγαλικά, κροτίδες και πυρσοί, ακόμη και ναρκωτικά κυριαρχούν στην πόλη

Το προχθεσινό παιχνίδι μεταξύ ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα Γιάννινα, αποτέλεσε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, που δικαιολογημένα προκάλεσε ξεσηκωμό φιλάθλων.Ταυτόχρονα όμως, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στη ζωή της πόλης κατά τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου στο Εθνικό Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες», αλλά και την αδυναμία να εκριζωθούν κακές και αντιαθλητικές νοοτροπίες εντός και εκτός γηπέδου.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο
Την Κυριακή για πέντε περίπου ώρες, το... κέντρο της πόλης είχε υποστεί κυριολεκτικά «ασφυξία». Αυτοκίνητα διπλοσταθμευμένα σε κεντρικούς οδούς της πόλης, άλλα - όπως στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου- σταθμευμένα στα πεζοδρόμια, εμπόδιζαν την κίνηση πεζών και τροχοφόρων, ενώ δεν έλειψαν και οι ζημιές σε δέντρα και κάδους των πεζοδρομίων. Οι αστυνομικοί ήταν σχεδόν «εξαφανισμένοι» από την πόλη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, ήταν απασχολημένο πέριξ και εντός του Σταδίου χώρο, προκειμένου να περιφρουρήσουν την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και την αποφυγή επεισοδίων. Σωστό βεβαίως το μέτρο, ωστόσο σε τέτοιου είδους παιχνίδια θα πρέπει οι δυνάμεις της Τροχαίας να αντιμετωπίζουν και τις κραυγαλέες παρανομίες στάθμευσης που προκαλούν προβλήματα στους υπόλοιπους πολίτες..

Πολεμική κατάσταση
Ωστόσο και εντός Σταδίου η κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη: Όσο και αν δικαιολογείται το εορταστικό κλίμα, δεν μπορεί κανένας λογικός φίλαθλος να διανοηθεί, ότι αντί να πάει να δει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για .. . πόλεμο. Κροτίδες, βεγγαλικά και πυρσοί ήταν τα «εφόδια» των οπαδών και το ερώτημα είναι για το πως όλα αυτά εισέρχονται στο γήπεδο.Ειδικά μάλιστα αν διαβάσει κάποιος την εκάστοτε απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, με την οποία πέραν του ότι απαγορεύονται αυτού του είδους τα «πυρομαχικά», προβλέπεται και αυστηρός έλεγχος για αποτροπή της εισαγωγής τους. Παρά ταύτα, οι ιθύνοντες της ΠΑΕ που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους, αντιμετωπίζουν μάλλον με «ελαφρότητα» τις υποδείξεις της Αστυνομίας, ενώ οι έλεγχοι, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, είναι υποτυπώδεις, ασχέτως αν έτσι τίθεται και ζήτημα σωματικής ακεραιότητας φιλάθλων και αγωνιζόμενων.

«Οπλοστάσιο» και στην Πρέβεζα
Χρήση βεγγαλικών, κροτίδων κλπ, δεν γίνεται μόνο στα Γιάννινα, αλλά και σε άλλα γήπεδα. Προκαλεί μάλιστα αίσθηση το γεγονός ότι στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας, το εκεί Τμήμα Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για την άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία συνέλαβε δύο άτομα 43 και 47 χρόνων για κατοχή φωτοβολίδων και καπνογόνων. Στο κυλικείο που διατηρούσαν βρήκαν και κατέσχεσαν 57 φωτοβολίδες, 15 καπνογόνα, ενώ σε έρευνες που έγιναν πριν τον αγώνα σε καθίσματα φιλάθλων βρέθηκαν κρυμμένες άλλες 45 κροτίδες.

Ακόμη και με ναρκωτικά
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι στο γήπεδο Ιωαννίνων, πλέον «δραστηριοποιούνται» και χρήστες ναρκωτικών, καθώς για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες η Αστυνομία ανακοινώνει σύλληψη φιλάθλου για κατοχή χασίς, ενός 25χρονου που είχε 0,6 γραμμάρια, προφανώς για χρήση του κατά την ώρα του παιχνιδιού ΠΑΣ – ΠΑΟΚ. Βέβαια για κάποιους αυτό ίσως θεωρείται… φυσιολογικό, από τη στιγμή που ένα από τα βασικά συνθήματα των οπαδών – χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί- αναφέρεται στην… ηρωίνη.

Επείγει το νέο γήπεδο
Ασφαλώς και το έργο της Αστυνομίας, όταν έχει να περιφρουρήσει αγώνες στο κέντρο της πόλης είναι πολύ δύσκολο. Άλλωστε δεν πέρασαν και πολλά χρόνια που ορδές «βαρβάρων» οπαδών ξένων ομάδων, προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και σε οδούς. Όπως επίσης δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους φιλάθλους. ΟφείλΓιώργος Χριστοβασίλης.Βέβαια πλέον παραμένει άγνωστο αν ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Κατσικά, μπορεί να διατεθεί για αυτό το σκοπό, ωστόσο το θέμα κατασκευής νέου γηπέδου, που να πληροί και τα «στάνταρτς» της ΟΥΕΦΑ, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την ΠΑΕ.Μέχρι να προχωρήσει το θέμα «νέο γήπεδο» και ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ξαναδούν τα μέτρα τάξης, ξεκινώντας από την αποτροπή δυσλειτουργιών στη ζωή και την κίνηση της πόλης και ασφαλώς δεν μιλάμε για τους δρόμους περιμετρικά του σταδίου, αλλά για εκείνους τους οποίους καταλαμβάνουν οι «βάρβαροι – κατακτητές».Στο κάτω – κάτω δεν χρωστάει τίποτε η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης – που ασφαλώς χαίρετε για την ομάδα της – αλλά δεν μπορεί και να υφίσταται απίστευτη ταλαιπωρία για 4- 5 ώρες κάθε φορά που θα διεξάγεται ένα μεγάλου ενδιαφέροντος ποδοσφαιρικό παιχνίδι.ει όμως να πιέσει τη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να εφαρμόσει όλα εκείνα τα μέτρα που αναφέρουν οι κανονισμοί και οι αστυνομικές αποφάσεις. Το βασικό όμως είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου εκτός του κέντρου της πόλης. Αυτό δηλαδή που είχε εξαγγείλει, πριν λίγα χρόνια, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ κ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου