photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Oι Ρώσοι έφεραν τις καθυστερήσεις πληρωμών στη Δωδώνη

Σε καταλύτη που επιταχύνει το κύμα φυγής από το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου, εξελίσσεται, για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, η δυστοκία που παρουσιάζει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να φανεί συνεπής στις πληρωμές της για το γάλα που παραλαμβάνει από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.
Μέχρι τις 21 Μαϊου δεν είχε εξοφλήσει τους κτηνοτρόφους για τιο μήνα Μάρτιο, παρότι το προηγούμενο διάστημα είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι κάθε 13 του μήνα θα γίνονται πληρωμές.
Μέχρι τις 21 Μαϊου δεν είχε εξοφλήσει τους κτηνοτρόφους για τιο μήνα Μάρτιο, παρότι το προηγούμενο διάστημα είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι κάθε 13 του μήνα θα γίνονται πληρωμές.
Η έλλειψη ρευστότητας της άλλοτε συνεταιριστικής επιχείρησης, που αποτέλεσε επί σειρά δεκαετιών το στυλοβάτη του κτηνοτροφικού κλάδου στην Ήπειρο, καθίσταται εμφανής από το γεγονός ότι μέχρι και την Τετάρτη 21 Μαϊου δεν είχε καταθέσει στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων τις συνολικές οφειλές για το μήνα Μάρτιο, παρότι το προηγούμενο διάστημα –για μια ακόμη φορά- είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι κάθε 13 του μήνα θα γίνονται πληρωμές.

«Μέχρι τώρα έχει κατατεθεί κάτι περισσότερο από το 15% των απαιτήσεων που έχουμε... από την επιχείρηση για το Μάρτιο και μας ανακοίνωσαν ότι το υπόλοιπο θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος του Μάη», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων της Ηπείρου κ. Μ. Τζίμας, εκφράζοντας, παράλληλα, αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα, αφού όπως διευκρινίζει «δεν έχει αναληφθεί καμία δέσμευση».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι ακόμη κι αν τελικώς τα χρήματα κατατεθούν στο τέλος του μήνα, και πάλι οι ανεξόφλητες οφειλές θα είναι τουλάχιστον δύο μηνών.

«Έτσι δεν μπορούν να περπατήσουν οι κτηνοτρόφοι και να σταθούν στο επάγγελμα» τόνισε ο κ. Τζίμας και παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων ήδη τον τελευταίο χρόνο εγκατέλειψαν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου 168 άτομα από την περιοχή της Ηπείρου, με αποτέλεσμα το ζωικό κεφάλαιο τοπικά να μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες ζώα.

Όπως εκτιμά στο επόμενο διάστημα φαίνεται πως η τάση φυγής από την κτηνοτροφία θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις κι αυτό γιατί «έχει διαπιστωθεί πως για οικονομικούς λόγους είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που δεν προχώρησαν σε προμήθειες ζωοτροφών και τριφυλλιού και είναι προφανές πως ο χειμώνας δεν βγαίνει έτσι».

Πάντως σε επικοινωνία που είχε το Agronews με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την επίσκεψή του την Τετάρτη 22 Μαΐου στην Ήπειρο, ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επικαλέστηκε δέσμευση υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους της Δωδώνη ότι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα κλείσουν οι οφειλές του Μαΐου και πως εφεξής θα τηρηθεί το δίμηνο στην πληρωμή των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, αντί του ενός μήνα που ίσχυε με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με ταυτόχρονη διατήρηση των τιμών στα επίπεδα της προ μεταβίβασης εποχής. Μένει να φανεί αν αυτό θα τηρηθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου