photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αύξηση απασχόλησης, αλλά και μείωση μισθών στην Ήπειρο!!!

Στα ύψη βρίσκεται η ανασφάλιστη εργασία

Διφορούμενα ήταν τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού από την μια δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκαν οι προσλήψεις κατά 7,79%, από την άλλη όμως το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας εκτοξεύθηκε στο δυσθεώρητο 39,4%!Σε μια εποχή που η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει – στην Ήπειρο το γνωρίζουμε πολύ καλά, αφού εξακολουθούμε να κρατάμε τα σκήπτρα μ’ ένα ποσοστό που επίσημα φθάνει σχεδόν το 30%! – η ανασφάλιστη εργασία θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη την ανύπαρκτη ουσιαστικά αγορά εργασίας. Αυτό που προέχει για τους νέους άνεργους που ψάχνουν με τα... κυάλια για μια δουλειά είναι να μπουν λεφτά στην τσέπη και ας είναι και μαύρα!..

«Ανάσα» το καλοκαίρι
Την καλοκαιρινή περίοδο λοιπόν βλέπουν οι περισσότεροι άνεργοι ως μια, έστω και προσωρινή, λύση στο πρόβλημά τους. Με την ελπίδα ότι θα βρουν κάποια εποχιακή εργασία στον κλάδο του τουρισμού, που φέτος αναμένεται να είναι και ιδιαίτερα ανεβασμένος, έχουν ήδη αρχίσει το ψάξιμο, ενώ οι πιο προνοητικοί έχουν ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο και εδώ κι ένα μήνα έχουν αναχωρήσει για κάποιο παραθαλάσσιο μέρος, συνδυάζοντας δουλειά και ψυχαγωγία. Παρά ταύτα, αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, η οποία συνεχίζει ν’ αποτελεί το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» της Κυβέρνησης. 

Στοιχεία του ΣΕΠΕ
Στο Α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταγράψει το ΣΕΠΕ, 110 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 8.875 εργαζομένους, προέβησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 14,69%, που φτάνει μέχρι το 40%! Στην Ήπειρο η μείωση αγγίζει το 12%!Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις το α’ τρίμηνο του 2013 στην Ήπειρο 1859 επιχειρήσεις έκαναν νέες προσλήψεις. Από αυτές οι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση ήταν 1.506, με μερική 1052, και 64 εκ περιτροπής. Την ίδια χρονική περίοδο από πλήρη απασχόληση άλλαξαν σε μερική 97 συμβάσεις, σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη 92 και σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη 59.

Ζημιά και στα Ταμεία!
Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν η ανασφάλιστη εργασία δημιουργεί ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους αδυνατούν ανταπεξέλθουν στις δικές τους υποχρεώσεις.Τα μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ όπου απαιτείτο και του ΣΕΠΕ διενήργησαν ελέγχους σε 5.309 επιχειρήσεις, που ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Τα πρόστιμα ανήλθαν στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι έλεγχοι είναι μειωμένοι κατά 918, σε σχέση με τους ελέγχους που είχαν γίνει την αντίστοιχη περίοδο του 2012.Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι 17.189 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 6.765. Από τους 6.765, οι 2.600 είναι αλλοδαποί, που αντιπροσωπεύουν το 51,3% του συνολικού αριθμού των αλλοδαπών εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στους 5.072 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου