Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Πτηνοτροφία στην Ήπειρο βάζει «ανάχωμα» στην κρίση!


Αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο κλάδος της Πτηνοτροφίας και στην Ήπειρο, τα οποία διαρκώς εντείνονται, λόγω της οικονομικής κρίσης. Βασικότερο όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας που… γονατίζει την αγορά και τις επιχειρήσεις της, αλλά και η μείωση των περιθωρίων κέρδους στο λιανεμπόριο, με την ταυτόχρονη αύξηση της εισαγωγής «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων.Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, η... Πτηνοτροφία στην περιοχή μας παραμένει όρθια και ο κύριος εκπρόσωπός της, ο Πτην/κός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» δίνει σκληρή μάχη για να δημιουργήσει ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης, το οποίο θα επιτρέψει στην ίδια την επιχείρηση και στους 500 περίπου συνεταιριστές της να επιβιώσουν. Προσπάθεια που υποβοηθείται από την αύξηση η οποία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην κατανάλωση ντόπιου κοτόπουλου. Απαιτείται πάντως η αποφασιστική στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος της «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου.

Εκκρεμή ζητήματα
«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ανακοινώσεις της Πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη του πτηνοτροφικού κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.Η επιδότηση των πτηνοτρόφων παραγωγών μέσα από προγράμματα ενίσχυσης, όπως το πρόγραμμα «De Minimis», δε δίνει καμία λύση στα σοβαρά και διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής Πτηνοτροφίας, όπως τόνισε με έμφαση. Αντιθέτως, πρόσθεσε, κρίσιμα ζητήματα που έχουν τεθεί προς την Πολιτεία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως, για παράδειγμα, οι μειώσεις και ρυθμίσεις των δανείων που δόθηκαν στους πτηνοτρόφους κατά την περίοδο της γρίπης των πτηνών, με εγγύηση μάλιστα του ελληνικού Δημοσίου, οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του κόστους των πρώτων υλών και πάνω απ' όλα η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, παραμένουν… κλειδωμένα στο συρτάρι!

Αύξηση κατανάλωσης, αλλά…
Αυτή την περίοδο πάντως ικανοποίηση δημιουργεί στη Διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού η αύξηση της κατανάλωσης, που έχει καταγράφει κατά το κλείσιμο του 2012, με επιπλέον τάσεις ανόδου από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στη λιανική πώληση τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται διαρκώς προς τα κάτω, εξαιτίας των συνεχόμενων προσφορών και των αυξημένων κοστολογίων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της «Πίνδου», αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις κινούνται συχνά σε επίπεδα τιμών κάτω από το κόστος της παραγωγής!

Κοτόπουλα εκ… Βουλγαρίας!
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η ντόπια Πτηνοτροφία είναι η δραματική αύξηση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων, κυρίως από τη Βουλγαρία, σε τιμές «Dumbing», δηλαδή κάτω του κόστους. Η τιμή των εισαγόμενων κοτόπουλων είναι χαμηλότερη απ’ τα ελληνικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στη γειτονική μας χώρα δόθηκε από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση στην πτηνοτροφική παραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια! «Αυτό συνιστά, αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας πως κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι εισάγουν τα κοτόπουλα από τη γειτονική χώρα, τα λανσάρουν στη συνέχεια ως ελληνικά.

«Ανάχωμα» στην κρίση
Για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου. Κυρίως έχει γίνει ένας εξορθολογισμός των δαπανών και μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής, ενώ έχουν ληφθεί και μια σειρά από άλλα μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στόχος να δημιουργηθεί ένα ασφαλές «ανάχωμα» απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης.Πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της «Πίνδου», «όσο μεγαλύτερη είναι μια επιχείρηση σε συνθήκες κρίσης, τόσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει γονατίσει την αγορά και κάθε μορφή επιχείρησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και την παράλληλη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια από την Αγροτική Τράπεζα, καθώς επίσης και η πώληση αυτής εν μία νυκτί, δημιούργησαν πολλές δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία του Συνεταιρισμού».

Ο λόγος στην Πολιτεία…
Ο κλάδος της Πτηνοτροφίας λοιπόν ακόμη... περιμένει τις αποφάσεις της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα και με όλα όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης (Εμπορίου).

Γενική συνέλευση
Τα προβλήματα, οι εκκρεμότητες και οι όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο συζητήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε ενημερωτική γενική συνέλευση των μελών παραγωγών - πτηνοτρόφων του Πτην/κού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Στη συνέλευση κατατέθηκαν απόψεις και θέσεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και οι προοπτικές που μπορεί να προκύψουν μέσα από τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία και επεκτατική πολιτική του Συνεταιρισμού, το εισόδημα των παραγωγών του, αλλά και οι θέσεις εργασίες στην επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου