Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Πέθανε ένα άξιο τέκνο των Κουρέντων.

Εκοιμήθη μετά από πολύμηνο αγώνα με την επάρατη νόσο ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Δημήτριος Τζέρπος, αναπληρωτής καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας. Η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε την Tρίτη 26 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12 και μισή, στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης, Δήμου Φιλοθέης.
βιογραφικό π.Δημητρίου Τζέρπου

Ο π. Δημήτριος Β. Τζέρπος ήταν αναπληρωτής καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την «Λειτουργική».
Γεννήθηκε το 1946 στα Κούρεντα Ιωαννίνων και ήταν έγγαμος πρεσβύτερος, με σύζυγο την...
Πολυτίμη Κατσίκα -Τζέρπου, πατέρας πέντε τέκνων.
Υπήρξε αριστούχος πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε επί τετραετία μεταπτυχιακές σπουδές Λειτουργικής στο Λειτουργικό Ινστιτούτο των Τρεβήρων (Trier) Γερμανίας, όπου έλαβε δίπλωμα ειδικεύσεως με βαθμό Summa cum laude, στο Λειτουργικό Ινστιτούτο των Παρισίων (CNLP) και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.
Έφερε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και ήταν αριστούχος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα ως εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης (Αρχιεπισκοπή Αθηνών), διετέλεσε επί πολλά έτη επιμελητής των λειτουργικών εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί μέλος πολλών σχετικών Συνοδικών Επιτροπών. Δίδαξε επίσης στο διατμηματικό Τμήμα «Φύλο και Θρησκεία».
Για τή  συμβολή του στην προαγωγή των λειτουργικών σπουδών και γενικά της λειτουργικής ζωής στην Ελλάδα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του απένειμε τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου».

Τα σπουδαιότερα επιστημονικά του έργα είναι τα εξής: α) "Η ακολουθία του Νεκρωσίμου Ευχελαίου κατά τα χειρόγραφα ευχολόγια του 14ου-16ου αι." (Διδακτορική διατριβή). β) "Εφόδιον ζωής.
Η μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου. Συμβολή στην Ποιμαντική Λειτουργική". γ) "Λειτουργική Ανανέωση.
Δοκίμια λειτουργικής αγωγής κλήρου και λαού". δ) "Ο αγιασμός της ζωής των πιστών.
Μελέτες επί των Ιερών Ακολουθιών του Μικρού Ευχολογίου". ε) "Η ώρα του θανάτου και η Ακολουθία εις Ψυχορραγούντα. Συμβολή στη μελέτη του Βυζαντινού Ευχολογίου". Μετέφρασε επίσης στα νέα ελληνικά τα εξής βιβλία: α) π. Αλεξάνδρου Σμέμαν, "Η Εκκλησία προσευχομένη.
Εισαγωγή στη Λειτουργική Θεολογία". (Απόδοση απά τα Αγγλικά). β) H.J. Schulz, "Η Βυζαντινή Λειτουργία. Μαρτυρία πίστεως και συμβολική έκφραση". (Απόδοση από τα Γερμανικά).
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου