Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Εξάμηνη παράταση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»…


Δεσμεύσεις από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
    Εξάμηνη παράταση φαίνεται ότι παίρνει το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την οποία τα μελή της ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
    Στη συνεδρίαση...

παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της Ε.Σ.Α.μεΑ., της Κ.Ε.Δ.Ε., της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» διαφόρων Νομών.
    Κατά την ενημέρωση, ζητήθηκε από τους φορείς και πολλούς Βουλευτές, η συνέχιση του προγράμματος ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, καθώς το έργο που επιτελείται, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί ήταν σε θέση να διασφαλίσουν την κατά ένα εξάμηνο, τουλάχιστον, παράταση του προγράμματος, δεσμευόμενοι να επανεξεταστεί το θέμα σε έξι μήνες.
    Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι ήδη αναζητείται κατάλληλη νομική φόρμουλα παράτασης και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα για τη συνέχιση του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση, η οποία μέχρι πρότινος προερχόταν από τον ευρωπαϊκό «κουμπαρά».
    Σημειώνουμε ότι το ΙΚΑ έχει εξασφαλίσει ποσό 60 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος.
Προς την κατεύθυνση της συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια φαίνεται να κινείται η ΚΕΔΕ ύστερα από πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Σίμου Δανιηλίδη. Όπως επισημαίνει: «Αυτός είναι ο τρόπος όχι μόνο για να εξασφαλιστούν πόροι αλλά και για να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας των απασχολουμένων μέχρι το 2014, οπότε και θα ενταχθεί το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ 2, που διαρκεί μέχρι το 2020-2022».
    Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα και την Κομισιόν να πετύχει την εξαίρεση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα κοινωνικά προγράμματα από τον ανώτερο αριθμό επιτρεπόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, που επιβάλλει το τρίτο Μνημόνιο και είναι περίπου 3.900».
    Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει ίδιος ή και να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελουμένων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Μέσα από το πρόγραμμα εξυπηρετούνται περίπου 80.000 ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία και εξοικονομούνται περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που αλλιώς θα επιβάρυναν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ικανοποίηση από Μ. Κασσή
    Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής, έχοντας άρρηκτους δεσμούς και συνεχές ενδιαφέρον με το χώρο της Αυτοδιοίκησης, παραβρέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της επιτροπής, κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, και με βάση την ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργών, ο κ. Κασσής δήλωσε: «H παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντική για τους συνάνθρωπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, αλλά και για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς το πρόγραμμα αυτό ταυτίστηκε για χρόνια με το σημαντικό κοινωνικό έργο που αυτή πρέπει να επιτελεί.
    Είναι απαραίτητο άμεσα και πριν από την ολοκλήρωση του εξαμήνου της παράτασης που έχει εξασφαλιστεί σύμφωνα με τους αρμόδιους Υπουργούς, να υπάρξουν ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του Προγράμματος ως μόνιμο θεσμό για το χώρο της Αυτοδιοίκησης και να μην υπάρχουν ούτε παρενέργειες ούτε και αλλοιώσεις στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο που αυτό έχει σήμερα».
πηγή: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου