Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Πώς έληξε το θρίλερ με τον Αλκέτ Ριζάι. Το χρονικό της ομηρείας


Με ένα μικρό τρανζίστορ, τυλιγμένο με μονωτική ταινία, καλώδια και μπαταρία, προσπάθησε ο Αλκέτ Ριζάι να ξεγελάσει τις αρχές, επί 24 ώρες, με την απειλή ότι δήθεν είχε εκρηκτικό μηχανισμό, που πυροδοτούνταν με τηλεκοντρολ και θα ανατίναζε τις φυλακές Μαλανδρίνου στον αέρα, αν δεν του διέθεταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο για να αποδράσει, μαζί με τους δύο άλλους Αλβανούς συγκρατούμενούς του, με τους οποίους κρατούσε όμηρους τους έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Καταλυτικό ρόλο στο αίσιο τέλος του θρίλερ, που έληξε στις 8.20 το βράδυ, με την παράδοση των τριών κρατουμένων και την απελευθέρωση σώων των ομήρων, έπαιξε η....
Ειδική Ομαδα Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένας αξιωματικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος έχει συλλάβει άλλες δύο φορές στο παρελθόν τον Αλκέτ Ριζάι και η παρουσία του έπεισε τον Αλβανό κρατούμενο, να δώσει τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση.
To χρονικό
Το θρίλερ άρχισε χθες το βράδυ, όταν ο Αλκέτ Ριζάι, ο άνθρωπος που είχε αποδράσει δυο φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, μαζί με τον βασίλη Παλαιοκωστα, μαζί με δύο ομοεθνείς του, (έναν κρατούμενο για να ναρκωτικά , που είχε μεταθφερθεί πρόσφατα στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας και έναν ακόμα κρτούμενο για ναρκωτικά, ληστεία και ανθρωποκτονία, αλλά και για απόπειρα αποδρασης απο τις φυλακές Λάρισας), αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ένα απελπισμένο σχέδιο για να αποδράσουν.
Οι τρεις κρατούμενοι, έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια - λάμες και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί όχημα για τη διαφυγή τους.
Κωδικός «Πολυδεύκης»
Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».
Στο πλαίσιο του σχεδίου, ενισχύθηκε άμεσα από την Αστυνομία η εξωτερική φρουρά των φυλακών με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων, και ειδικότερα με δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες απέκλεισαν την περίμετρο των φυλακών και όλη την ευρύτερη περιοχή.
Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ., πέντε ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και άλλα κλιμάκια, ενώ διατέθηκε και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ για την εναέρια κατόπτευση των φυλακών και της ευρύτερης περιοχής.
Κατάφερε να ξεφύγει ένας όμηρος
Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, ένας από τους έξι ομήρους κατάφερε χθες αργά το βράδυ, να διαφύγει της προσοχής των δραστών και να διαφύγει.
Μόλις έφτασαν οι διαπραγματευτές, ένας απο αυτούς άρχισε να συνομιλεί με τον Ριζάι και κατάφερε να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις.
«Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα»...
Στο στάδιο αυτό την λύση έδωσε ο αξιωματικός της ΕΚΑΜ, τον οποίο γνώριζε ο Ριζάι απο προηγούμενες «συναντήσεις» τους και ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες έκαμψε και την τελευταία αντίσταση. «Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα», είπε ο Ριζάι και παραδόθηκε μαζί με τους δύο συνεργούς του.
Σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με τη διεύθυνση της φυλακής, την τοπική Εισαγγελία και όλους τους υπόλοιπους φορείς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.
Μετά την επιτυχή κατάληξη της περιπέτειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην αναίμακτη έκβαση της επιχείρησης.
Πηγή: AMΠΕ
-->

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου