Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στις 13/4 θα εξοφληθούν οι παραγωγοί της Δωδώνη τα υπόλοιπα του Φλεβάρη


Για… καπνό χωρίς φωτιά, φαίνεται πως ήταν, τελικώς, ο συναγερμός που σήμανε τις δύο τελευταίες ημέρες στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, για το ενδεχόμενο εκ νέου μεταβίβασης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» σε καινούριο σχήμα, πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στη συμφωνία εξαγοράς της, το φθινόπωρο του 2012, από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές κοντά στους νέους ιδιοκτήτες της «Δωδώνη» που διαβεβαίωναν νωρίτερα στo Agronews πως το...
θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σήμερα το μεσημέρι, ήταν καθαρά τυπικό και πως δεν υποκρύπτει τίποτε το περίεργο.
«Επικυρώθηκε απλά από το Δ. Σ. η απόφαση που είχε ληφθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 για μεταβίβαση του 67,7% των μετοχών της Δωδώνη από την εταιρεία Todyro Ltd, που μετονομάστηκε σε S.I.Foods Ltd, προς την S.I.Foods Ltd. Στην ουσία, δηλαδή, επειδή η μέχρι τότε ιδιοκτήτρια των μετοχών της Δωδώνη άλλαξε όνομα, έπρεπε να γίνει και αυτή η τυπική μεταβίβαση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον συνομιλητή μας, ο οποίος σπεύδει να σημειώσει ότι η έδρα της S.I.Foods Ltd συνεχίζει να παραμένει στην Κύπρο, ενώ διατηρεί αναλλοίωτη και τη διοικητική της σύνθεση.  Ο ίδιος, παράλληλα, διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση της S.I.Foods με εταιρεία εμπορίας ιχθυηρών στη Νιγηρία ή οτιδήποτε άλλο, από τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα της μεταβίβασης.
Στις 13 Απριλίου οι πληρωμές
Με αφορμή, εξάλλου, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην εξόφληση από τη Δωδώνη των 6.500 συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, για τις παραδόσεις γάλακτος του μηνός Ιανουαρίου, από την εταιρεία η αιτία αποδόθηκε σε μια λεπτομέρεια τεχνικής υφής, που είχε να κάνει με τη μεταφορά του δικτύου της ΑΤΕ στην Πειραιώς. «Στις 13 Μαρτίου εξοφλήθηκαν τα 3,7 εκατ. ευρώ των οφειλών του Ιανουαρίου και το ίδιο έχει γίνει και με το μισό Φεβρουάριο. Ελπίζουμε πως δεν θα προκύψει άλλο πρόβλημα, ώστε στις 13 Απριλίου να έχουμε εξοφλήσει και το υπόλοιπο 50% του Φεβρουαρίου και εφεξής να τηρείται αυτό που ίσχυε και στο παρελθόν, δηλαδή κάθε 13 του μήνα να εξοφλείται ο προηγούμενος», επισημαίνεται αρμοδίως.
Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι η νέα διοίκηση που συνεχίζει να αποδίδει μπόνους σε όσους παραγωγούς παραδίδουν γάλα με υψηλές πρωτεϊνες και λιπαρά προσανατολίζεται να ενσωματώσει αυτή την πρακτική στην τιμολογιακή της πολιτική από την καινούρια γαλακτοκομική περίοδο, το Σεπτέμβριο του 2013, και να μην είναι ένα έκτακτο ποσό για κάποιους, αλλά να πληρώνει όλους τους παραγωγούς ανάλογα με το πόσο ποιοτικό είναι το γάλα που εισφέρουν.

Επενδύσεις
Όσον αφορά, τέλος, στις κατηγορίες που διατυπώνονται από την τοπική κοινωνία για το ό,τι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί σε κάποια επένδυση, από τη διοίκηση της Δωδώνη επισημαίνεται ότι «μέσα σε μόλις 4 μήνες, με διαδικαστικά για τη μεταβίβαση των μετοχών, με γενικές συνελεύσεις και δικαστικές περιπέτειες, είναι άδικο να καταλογίζεται ευθύνη γιατί δεν έχουν προχωρήσει επενδύσεις». Αφήνεται, ωστόσο, να εννοηθεί πως με την πάροδο του χρόνου θα υλοποιηθούν και τέτοιες, όχι μόνο για την παραγωγή νέων προϊόντων, αλλά και για νέες εγκαταστάσεις. Προς το παρόν, πάντως, και μετά την πώληση του stock των 40 τόνων φέτας που διατηρούσε η γαλακτοβιομηχανία στα ψυγεία της, το βάρος της νέας διοίκησης πέφτει προς την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, η οποία εμφάνισε αύξηση 35% στο πρώτο δίμηνο του 2013, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά παρουσιάζει στο ίδιο διάστημα συρρίκνωση κατά 8%-10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου