Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Tι αλλαγές φέρνει το 2013 στη φορολογία αγροτών και γης

Έτος μετάβασης στο νέο φορολογικό καθεστώς των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου που επιβάλλει την τήρηση λογιστικών βιβλίων αλλά και χρονιά σημαντικών αλλαγών όσον αφορά τη φορολόγηση της γεωργικής γης μπορεί να χαρακτηρισθεί το 2013.
Aπό την επόμενη χρονιά (2014)  η πλειονότητα των καλλιεργητών θα πρέπει να τηρούν αναλυτικά και λεπτομερή βιβλία εσόδων-εξόδων.Aπό την επόμενη χρονιά (2014) η πλειονότητα των καλλιεργητών θα πρέπει να τηρούν αναλυτικά και λεπτομερή βιβλία εσόδων-εξόδων.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες δίνει ουσιαστικά περιθώριο ενός χρόνου στους παραγωγούς να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ το 2015, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014. Κι αυτό γιατί από την επόμενη χρονιά η πλειονότητα των καλλιεργητών θα πρέπει να...

 τηρούν αναλυτικά και λεπτομερή βιβλία εσόδων-εξόδων. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για τους πολύ μικρούς και μικρούς καλλιεργητές, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος προσδιορισμού τους.
Πώς θα γίνει η φορολόγηση φέτος
Ειδικά για το μεταβατικό έτος 2013, πάντως, η φορολόγηση των αγροτών θα γίνει βάσει της νέας κλίμακας που θα ισχύσει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Όπως έγραψαν σε παλαιότερα ρεπορτάζ το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, η εν λόγω κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Η κλίμακα προβλέπει, επίσης, έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισόδημα έως 21.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Έρχεται φόρος σε αγροτεμάχια
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών εκπονεί άλλο ένα νομοσχέδιο που θα φέρει ριζικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με σημαντικότερες απ’ όλες:
-Την αντικατάσταση όλων των επιμέρους φόρων που ισχύουν (ΦΑΠ και ειδικός τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ) από ένα νέο ενιαίο φόρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων δε θα εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
-Την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των εκτός σχεδίων αγροτεμαχίων.

Τέλος στα δώρα των συνταξιούχων ΟΓΑ, στα 67 το όριο ηλικίας
Εξάλλου, από το νέο έτος καταργούνται η 13η και η 14η σύνταξη που λάμβαναν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ ενώ αυξάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των στον Οργανισμό.
Επιπλέον, το όριο ηλικίας/συνταξιοδότησης αυξάνεται και για τους επαγγελματίες αγρότες στα 67 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου