Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΊ΄ ΒΑΣΙΛΗΣ; (Ένα άρθρο από το Σπύρο Δημαρά)

 Χρόνια με απασχολούσε αυτό το ερώτημα. Στην αρχή σαν μικρό αποδέκτη των δώρων του, μετά σαν έφηβο αμφισβητία των πάντων και κυρίως των θρησκευτικών πρακτικών και τις τελευταίες μέρες σαν παρ ολίγο εκπρόσωπό του. Οι μανάδες επιμένουν ότι υπάρχει. Οι μπαμπάδες τον δέχονται μόνο όταν πρέπει να επιβραβεύσουν αλλά κυρίως όταν πρέπει να καυτηριάσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους για τον χρόνο που πέρασε.Προσωπικά δεν....

  ξέρω αν υπάρχει σε όλο τον κόσμο αλλά στα σίγουρα  υπάρχει στα Κούρεντα. Και το λέω αυτό γιατί τον είδαμε. Ήρθε, ντυμένος στα κόκκινα και με άσπρη γενειάδα και μοίρασε δώρα στα παιδιά του χωριού. Δεν είχε χοντρή φωνή ,είχε ξανθά μαλλιά και φορούσε σκουλαρίκια. Τα μεγαλύτερα από τα παιδιά τον φωνάζανε « Ήβη» αλλά τα μικρότερα ήταν σίγουρα ότι τον έλεγαν Βασίλη έστω και αν δεν ήτανε χοντρός όπως τους είχε πει η μαμά. Όλα αυτά έγιναν παραμονή πρωτοχρονιάς το απόγευμα σε μια γιορτή που οργάνωσε ο ΠΟΣΚ στην καινούργια αίθουσα που του παραχωρήθηκε, το παλιό καφενείο του Κιτσομπλή. Τιμή και δόξα στις Κυρίες του συλλόγου που καθάρισαν και στόλισαν την αίθουσα. Η εμφάνισή της δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα μέρη που συνηθίζει να πηγαίνει ο κοκκινοντυμένος  χοντρός. Και Χριστουγεννιάτικο στολισμένο δέντρο είχε, και ζωγραφιές στον τοίχο κρεμασμένες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα χυμούς και αναψυκτικά. Προσωπικά εκτίμησα ιδιαίτερα κάτι λουκανικοπιτάκια και ένα γλυκό άγνωστης ονομασίας που έμοιαζε με μπισκότο. Ο Αϊ Βασίλης ήρθε με ένα κόκκινο σάκο γεμάτο δώρα που το καθένα είχε επάνω μια ζωγραφιά και το όνομα του παιδιού που θα το έπαιρνε. Αφού έδωσε τα δώρα, όλοι μαζί παιδιά και Άγιος τραγούδησαν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια κάτω από το δέντρο.Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες τα δώρα ο Αι Βασίλης τα πήρε από την Αδελφότητα  Κουρέντων. Οι γονείς και τα μέλη του ΠΟΣΚ ευχαριστούν από καρδιάς τους χορηγούς. Πληροφοριακά θα αναφέρω ότι τουλάχιστον 18 παιδία πήραν δώρο και αυτό για να απαντήσω και σε μια μικροδιένεξη για το αν τα Κούρεντα είναι πεθαμένο χωριό ή όχι.
Πεθαίνει ότι αφήνουμε να πεθάνει.
Εδώ στο χωριό αυτοί οι λίγοι ή πολλοί που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε προχωράμε άσχετα με το τι πιστεύουν ή νομίζουν διάφοροι  λιγότερο η περισσότερο καλοπροαίρετοι  φίλοι και περαστικοί. Η επόμενη εκδήλωση του ΠΟΣΚ θα είναι μάλλον για την κοπή της πίτας. Η ημερομηνία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ίσως γιατί δεν λύθηκε ένα βασικό πρόβλημα. Μία μερίδα ατόμων με επικεφαλής έμενα θέλουν λαχανόπιτα ενώ μια άλλη με προεξάρχουσες τις Κυρίες θέλουν βασιλόπιτa. Προσωπικά είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με έναν συνδυασμό και των δύο.

Φιλικά
Σπύρος Δημαράς


-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου