Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Όλη η αλήθεια για το νέφος των τζακιώνΤο νέφος της ανάπτυξης ήταν φωτοχημικό. Το νέφος της υπανάπτυξης είναι σωματίδια λέει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Ιωάννης Ζιώμας σχετικά με το πιο ανησυχητικό φαινόμενο του φετινού χειμώνα, που προκαλεί ασφυξία στις γειτονιές μας  δηλητηριάζει τον αέρα μέχρι και μέσα στο σπίτι μας υπονομεύει τη δημόσια υγεία και συζητιέται και γύρω από ένα αναμμένο τζάκι ως μια από τις πιο ανησυχητικές παρενέργειες της κρίσης.  
Η υπανάπτυξη δεν αφορά μόνο την καύση του ξύλου που προσφέρει θαλπωρή στα αραιοκατοικημένα χωριά της ελληνικής επαρχίας αλλά φυσικά δεν προσφέρεται για πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η  Αθήνα. Ούτε για τζάκια διαμερισμάτων που κατασκευάστηκαν κυρίως για λόγους διακοσμητικούς και επ' ουδενί ως πηγές εσωτερικής θέρμανσης.
Αποτέλεσμα: 72% μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 85εκ. € μείωση των κρατικών εσόδων 36 επεισόδια ρύπανσης σωματιδίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2012, 13εκ. κιλά έχουν εντοπιστεί από το Γ.Γ. Δασών, κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των ξύλων, τιμές μεγαλύτερης του 15% σε σχέση με πέρυσι, σπίτια παγωμένα και χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν σε λύσεις θέρμανσης λιγότερο αποδοτικές από το πετρέλαιο. Πιεζόμενοι από τις εξελίξεις οι αρμόδιοι προσπαθούν τώρα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα όπως να ενημερώνονται οι πολίτες από τ κράτος για το ποιος είναι δικαιούχος επιστροφής επιδόματος πετρελαίου δεομένου ότι μόνο ένας στους 20 το έχει ζητήσει.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.
http://www.ecotimes.gr/wp-content/uploads/2012/12/%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%B1-1024x768.jpgΣε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.
«Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε­ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεχιζόμενη εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο.
«Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.ά» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 μm προκαλούν καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα» συνεχίζει.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντήζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)» προσθέτει.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως αναφέρει, κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα ενός φαινομένου που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων πολιτών και προμηνύει τον αφανισμό της ζωτικης πηγής οξυγόνου και οικολογικής ισορροπίας στο περιβάλλον, τα δάση μας.


ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

Σόμπες πέλετ
Μεγάλη απόδοση
 
Χαρακτηρίζονται από αυξημένη απόδοση και διαθέτουν και πολλούς αυτοματισμούς και δυνατότητα προγραμματισμού της λειτουργίας του. Ενδεικτικά για να θερμάνουμε 40μ2 θα χρειαστούμε σόμπα πέλετ 6KW με κόστος αγοράς και εγκατάστασης 1200 με 1800€. Ετήσιο κόστος θέρμανσης 6,9€ ανά μ2. Οι σόμπες πέλετ νερού διαθέτουν λέβητα που μπορεί να συνδεθεί με την υπάρχουσα εγκατάσταση καλοριφέρ.
Ηλεκτρικοί θερμοπομποί.
Αθόρυβοι και χωρίς οσμές
 
Θερμαίνουν το χώρο με τη φυσική κυκλοφορία του αέρα. Τα πιο απλά μοντέλα κοστίζουν από 150 έως 200€ ενώ τα ακριβότερα κοστίζουν έως 500€. Ετήσιο κόστος λειτουργίας 15€ ανά μ2.

Θερμάστρες κηροζίνης
Για μικρούς χώρους          

Οι σύγχρονες διαθέτουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενη λειτουργία και υπόσχονται καθαρή και χωρίς μυρωδιές καύση. Θερμάστρα  με απόδοση 9910 btu και έχει κόστος αγοράς 290€. Ετήσιο κόστος λειτουργίας 15,3€ ανά μ2.
Θερμάστρες υγραερίου
Μια οικονομική λύση
Κυκλοφορούν εξελιγμένα μοντέλα. Θερμάστρα με απόδοση 4,4kw υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να καλύψει 40μ2. Ετήσιο κόστος λειτουργίας 13,5€ ανά μ2. Απαιτούν προσοχή καθώς το ενδεχόμενο παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κλιματιστικά
Αυξημένο κόστος σε χαμηλές θερμοκρασίες
 
Η ενέργεια που αποδίδουν σε θερμότητα είναι μεγαλύτερη από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Σημαντικότερο μειονέκτημα η μείωση της απόδοσης στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες . Ετήσιο κόστος λειτουργίας 5€ ανά μ2.
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου