Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Την Τρίτη 8/1 τελικά η απόφαση του Δ.Σ. της Δωδώνη για τις τιμές στο γάλα. Πριμ, προκαταβολές και καλύτερες τιμές διεκδικούν οι περίπου 6.500 παραγωγοί (4/1/2013 11:07)



Την Τρίτη 8/1 τελικά η απόφαση του Δ.Σ. της Δωδώνη για τις τιμές στο γάλα. Πριμ, προκαταβολές και καλύτερες τιμές διεκδικούν οι περίπου 6.500 παραγωγοί
Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που θα γίνει την προσεχή Τρίτη 8 Ιανουαρίου, παραπέμπεται τελικά – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KourentaGate – η ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς Δωδώνη Α.Ε. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην χθεσινή Γενική Συνέλευση (3/1) κατά την διάρκεια της οποίας συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συναντηθούν την Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, με τους γαλακτοπαραγωγούς προκειμένου να συζητήσουν και θα αποφασίσουν για τις νέες τιμές την επομένη. Ωστόσο, ήδη η καθυστέρηση για την ανακοίνωση των τιμών του γάλακτος είναι ήδη πολύ μεγάλη και οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως οι τιμές πιεστούν σε σχέση με πέρυσι. Σχετικά με τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. – σύμφωνα με τις....

 πληροφορίες τους KourentaGate, οι Ενώσεις εμφανίστηκαν επιφυλακτικές ενόψει των δικαστηρίων που εκκρεμούν (τον ερχόμενο Απρίλιο) και έχουν να κάνουν με την τήρηση του καταστατικού και τη μεταβίβαση.

ΕΑΣ

Για το θέμα μίλησε σε συνεργάτη μας ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλταγιάννης τονίζοντας: «Πέρα από την τοποθέτηση του νέου Δ.Σ. της Δωδώνης έγινε μια συζήτηση για τις τιμές στο γάλα και ζητήσαμε να τηρηθεί και να συνεχιστεί η παλιά τιμολογιακή πολιτική. Δεν λάβαμε απάντηση και μας είπαν ότι θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 8 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά το θέμα του ιδιοκτησιακού της γαλακτοβιομηχανίας εμείς σαν Ενώσεις τηρήσαμε τις επιφυλάξεις μας εν όψει των δικαστηρίων του Απριλίου που έχουν να κάνουν με την τήρηση του καταστατικού και την μεταβίβαση που είχε γίνει από την ΑΤΕ. Τα μέλη των ενώσεων που συνεχίζουν να είναι στο Δ.Σ. δεν έχουν εκτελεστικό ρόλο».

«Πριμ» και τιμές

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένα κομβικό σημείο των συζητήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανίας έχει να κάνει με το πριμ των παραγωγών διότι η «Δωδώνη» είναι ουσιαστικά η μόνη εταιρία που αναγνωρίζει στους παραγωγούς - μετόχους της το δικαίωμα να μοιράζονται τα κέρδη της επιχείρησης. Εάν αυτό αλλάξει και οι παραγωγοί αντιμετωπίζονται πλέον, περισσότερο ως υπάλληλοι και όχι συνεργάτες, τότε πριμ δύσκολα θα τους καταβληθεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι περίπου 6.500 κτηνοτρόφοι που παραδίδουν γάλα στη Δωδώνη, να χάσουν μέχρι και 25% από το εισόδημά τους, σε μια χρονιά που το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί πολύ. «Εμείς στην συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα μιλήσουμε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Πρώτο είναι το πριμ εκκαθάρισης της περασμένης γαλακτοκομικής περιόδου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου που δεν μας έχει δοθεί. Επίσης διεκδικούμε μεγαλύτερες τιμές λόγω αύξησης των ζωοτροφών και τέλος τις προκαταβολές που δίνονταν κάθε Δεκέμβριο στους αγελαδοτρόφους», αναφέρει στο KourentaGate ο πρόεδρος Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δωδώνη.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ.

Έτσι, η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας, είναι η εξής: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Μάικλ ο’ Νιλ, αντιπρόεδρος ο Γιάννης Βιτάλης και μέλη οι Τομ Σίπερς, Ηλίας Κοϊμτζόγλου, Ντμίτρι Ραζορένοφ, Βασίλης Μήτσιος και Χάρης Γκουλιούμης. Οι δύο τελευταίοι είναι και οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και η πρόταση για τη συμμετοχή τους έγινε δεκτή και από τον πλειοψηφικό μέτοχο. Μετά την ολοκλήρωση της Γ.Σ. ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δωδώνη κ. Michael A. O’ Neill εκ μέρους του Δ.Σ δήλωσε: «Όλοι θα εργαστούμε για το καλό της εταιρίας, το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξή της, είναι άλλωστε πολύ μεγάλο, όπως επίσης μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον μας για το προσωπικό και τους χιλιάδες κτηνοτρόφους».
Ο κ. O’Neill έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη στήριξη της Ηπειρωτικής κοινωνίας.
Τέλος επανέλαβε πως στόχος της νέας διοίκησης είναι να μεγαλώσει τη ΔΩΔΩΝΗ ακόμη περισσότερο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κάλεσμα κτηνοτρόφων για συμμετοχή στη σύσκεψη

Ανακοίνωση σχετικά με την σύσκεψη των παραγωγών με τα μέλη του νέου Δ.Σ. της Δωδώνη εξέδωσε σήμερα ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δωδώνη. Αναλυτικά αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δωδώνη μαζί με κτηνοτρόφους συναντήθηκε με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη κο Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012. Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν τα αιτήματά τους και τόνισαν τη μεγάλη ανησυχία και απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και απαίτησαν το πριμ της περασμένης γαλακτοκομικής περιόδου το οποίο και τους ανήκει. Επίσης, ζήτησαν τιμές στο γάλα για την κάλυψη των αυξήσεων των ζωοτροφών, όπως και τις προκαταβολές που δίνονταν στους κτηνοτρόφους το μήνα Δεκέμβριο.
Ο κος Ιωακειμίδης δήλωσε αναρμόδιος και ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο στις 7 Ιανουαρίου 2013 στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις, καλούνται οι κτηνοτρόφοι σε σύσκεψη στις 7 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πριν από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, για να συζητηθούν τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου