Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα Ιωάννινα


Από δεκάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του «Κινητού Σταθμού Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», γνωστού και ως Mobile ΕΡΜΗΣ. Οι μετρήσεις πραγματοποιηθήκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων τον Ιούνιο του 2012. Το όχημα...
του Mobile ΕΡΜΗΣ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και το συντονισμό του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέγραψε τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στις κεντρικές οδούς του δήμου και συγκεκριμένα στις διαδρομές:

- Οδός Δωδώνης - Αβέρωφ

- Οδός Γαριβάλδη - Μακαρίου – Νικοπόλεως

- Οδός Χ.Κατσαρή - Ανεξαρτησίας

- Οδός Βηλαρά - 21ης Φεβρουαρίου

- Οδός Γ.Παπανδρέου - Κουντουριώτου

- Οδός Δόμπολη - Σουλίου - Σπ.Λάμπρου

- Οδός Μ.Αλεξάνδρου - Β.Ηπείρου

- Οδός Πυρσινέλα - Ν.Ζέρβα

- Οδός Νιάρχου

- Οδός 8ης Μεραρχίας - Γράμμου

- Οδός Μακρυγιάννη

- Οδός Βενιζέλου - Φρόντζου Δαγκλή - Ζωσιμάδων

- Οδός Ελευθερίας

- Οδός Ιωαννίνων

- Οδός Παπαναστασίου - Εθνικής Αντιστάσεως

Ο «Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ», μια από τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του Προγράμματος ΕΡΜΗΣ, μετρά και καταγράφει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά μήκος των βασικών οδών μέσα στην πόλη. Η ανάγκη της καταγραφής προκύπτει από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων των πόλεων περνά σημαντικό χρόνο της ημέρας του σε αυτές τις οδούς. Η καινοτομία της υπηρεσίας βασίζεται στη χρήση ενός κινητού σταθμού για τη μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος ΕΡΜΗΣ.
Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ, σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο, έχει ως στόχο τη συστηματική καταγραφή των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον, κυρίως στη φασματική περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων, δηλαδή εκεί όπου λειτουργούν οι περισσότερες και συνηθέστερες εφαρμογές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ασύρματα ιδιωτικά και κυβερνητικά δίκτυα, ασύρματα δίκτυα υπολογιστών κ.λ.π.
Το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ αποσκοπεί στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από θέματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό, εκτός από την ιστοσελίδα όπου δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και από την υπηρεσία SMS ΕΡΜΗΣ. Αποστέλλοντας ένα γραπτό μήνυμα με τη λέξη "ΕΡΜΗΣ" ή "HERMES" στο 1325, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λαμβάνει στο κινητό του μηνύματα SMS με τις καταγεγραμμένες τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από καθέναν από τους συνολικά 114 μετρητές που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος ανά την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφενός διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και αφετέρου ελέγχουν και πιστοποιούν την ορθότητα της τεχνικής λειτουργίας του συστήματος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ και τα αποτελέσματα των μετρήσεων, είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.hermes-program.gr


www.ioannina24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου