photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παράταση στην αγωνία για το μέλλον της «Δωδώνης»

Παράταση στην αγωνία για το μέλλον της «Δωδώνης» Μέχρι τις 16 Ιουλίου οι τελικές προσφορές εξαγοράς
Θα καθυστερήσει κι άλλο, απ' ότι φαίνεται, η διαδικασία πώλησης της «Δωδώνης», λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου που διένυσε η χώρα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία των κτηνοτρόφων, αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου, η οποία θέλει να γνωρίζει σε ποια χέρια θα καταλήξει η τοπική γαλακτοβιομηχανία.
Πλέον, το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων στρέφεται στις 16 Ιουλίου, καθώς αυτή είναι.....
η νέα ημερομηνία κατάθεσης των τελικών οικονομικών προσφορών από τους υποψήφιους «μνηστήρες» για την εξαγορά του 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας, που κατέχει η ΑΤΕbank.
Αν και οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσαν, επιμένουν στην πλήρη αναστολή του διαγωνισμού πώλησης ώστε να κερδίσουν χρόνο και να βρουν τρόπο να παραμείνει πανηπειρωτική η βιομηχανία και γι' αυτό το λόγο προγραμματίζουν συνάντηση με τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές του Νομού.
Η προθεσμία υποβολής των τελικών οικονομικών προσφορών για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έληγε στις 25 Ιουνίου, ωστόσο σύμφωνα με το «kerdos.gr», οι εθνικές εκλογές πήγαν πίσω τη διαδικασία απεγκλωβισμού της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της με μη χρηματοοικονομικό αντικείμενο.
Ένα ακόμη «αγκάθι» αποτελεί και η πώληση του μεριδίου, που κατέχει η ΑΤΕ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και υποβλήθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές.
Το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο, καθώς όλο αυτό το διάστημα επικρατεί άκρα μυστικότητα όσον αφορά τις διεργασίες που γίνονται τόσο από την ΑΤΕbank όσο και από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που επιλέχθηκαν για τη διαδικασία Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα και μόνο μέσω διαρροών, υπήρξαν πληροφορίες για το ποιες εταιρείες πέρασαν στην επόμενη φάση.
Πάντως, εκτιμάται, ότι δεν θα καταθέσουν οικονομικές προσφορές και οι 14 ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόνον 7 από τις 14 εταιρείες ζήτησαν μέχρι σήμερα επιπλέον ενημέρωση για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».
Να υπενθυμίσουμε ότι, μία από τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξαγορά της προς πώληση γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», η σουηδοδανέζικη εταιρεία «Arla Foods», αποφάσισε να μην λάβει μέρος στο διαγωνισμό πώλησης, καθώς δε θέλησε να εμπλακεί σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Οι «μνηστήρες»
Σύμφωνα με την ATEbank, από τις 15 (μείον 1) εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι 8 είναι ξένες και οι 7 ελληνικές, σύμφωνα με την ATEbank.
Στις ελληνικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται η κοινοπραξία «Ένωση» που συμμετέχουν οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας - Φιλιππιάδας.
Οι ΕΑΣ αυτές είναι μέτοχοι της «Δωδώνης», ενώ η ΕΑΣ Ιωαννίνων είναι ο δεύτερος μεγαλομέτοχος μετά την ΑΤΕ, κατέχοντας το 24,78% της γαλακτοβιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ελληνικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο όμιλος «Τυράς», ο όμιλος «Ρέστη», η εταιρεία «Σίμος», η «Ελαιουργική» και η «Κρι Κρι».
Στις ξένες διεκδικήτριες της «Δωδώνης», εκτός από την «Arla», συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Friesland – Campina», ο τουρκικός όμιλος «Agro Farma», ο γαλλικός όμιλος «Lacktalis», η εμπορική εταιρεία «Fantis», η «Euphrates Inc» και ένας γερμανοαυστριακός όμιλος.
Και προσλήψεις
Την ίδια στιγμή, την πρόσληψη 270 ατόμων στην «Αγροτική Βιομηχανία Ηπείρου-Δωδώνη Α.Ε.», προκειμένου να καλυφθούν για αυξημένες ανάγκες λόγω της εποχικότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι νεοπροσληφθέντες θα προσληφθούν για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.


www.ioannina24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου