photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

«ΔΩΔΩΝΗ»: «Πλακάκια» οι ΕΑΣ με τους υποψήφιους για τη Δωδώνη;

Για την τιμή... των όπλων ηχούν οι τελευταίες φωνές συνεταιριστών και παραγόντων της Ηπείρου, όσο η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την ΑΤΕ βρίσκει τον δρόμο της;
Άμεση καθίσταται πλέον η ανάγκη για τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου να ανοίξουν τα χαρτιά τους, να αφήσουν τα μισόλογα και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σχετικά με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας Agrenda έρχεται σήμερα δημοσίευμα στο έγκυρο Αgronews το οποίο επίσης αναφέρεται σε παζάρια που έχουν στηθεί μεταξύ των Ενώσεων και των υποψηφίων αγοραστών.
Μάλιστα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε…
εταιρίες, γεγονός που κάνει επείγουσα την ανάγκη απάντησης από τις ΕΑΣ, πράγμα που δεν έκαναν στη σύσκεψη του Σαββάτου.
Όπως αναφέρει το Agronews για την τιμή... των όπλων ηχούν οι τελευταίες φωνές συνεταιριστών και παραγόντων της Ηπείρου, όσο η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από την ΑΤΕ βρίσκει τον δρόμο της. Στο παρά πέντε του διαγωνισμού, οι «συνήθεις ύποπτοι» φαίνεται να εγκαταλείπουν τη σκληρή γραμμή «άρνησης» και αναζητούν στρατηγικές συμμαχίες με επικρατέστερες τις FrieslandCampina και Όλυμπος.
Πρωταγωνιστές των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι τοπικές Ενώσεις-μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίες, στο παραπέντε του διαγωνισμού, φαίνεται να εγκαταλείπουν τη σκληρή γραμμή «άρνησης» και να αναζητούν εναλλακτικούς και, κυρίως, ρεαλιστικούς τρόπους διατήρησης της επιρροής και του λόγου τους στην εταιρεία.
Τον «συμβιβασμό» αυτό είχαν υποδείξει εξαρχής παράγοντες όχι μόνο του συνεταιριστικού χώρου αλλά και της αγοράς γάλακτος εν γένει, ως μια λύση που θα θωράκιζε τις Ενώσεις από τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης, ενδεχομένως και έξωσή τους από το μετοχικό σχήμα της Δωδώνη στο μέλλον (αφού π.χ. σε μια αύξηση κεφαλαίου που θα δρομολογούσε ο νέος μεγαλομέτοχος δε θα μπορούσαν να ανταποκριθούν).
Παράλληλα, εύλογο συμφέρον να την αποδεχτεί θα είχε και ο κάθε ένας από τους επίδοξους «μνηστήρες» αφού η αποδοχή και, πολύ περισσότερο, η αγαστή συνεργασία με της Ενώσεις θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη ροή πρώτης ύλης. Άρα και την απροβλημάτιστη λειτουργία της επιχείρησης που είναι και το βασικό ζητούμενο.
Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιοι από τους τους διεκδικητές της Δωδώνη μπορούν να λειτουργήσουν ως στρατηγικοί συνεργάτες των ΕΑΣ. Προφανείς υποψήφιοι θα ήταν οι ξένοι συνεταιριστικοί κολοσσοί (π.χ. FrieslandCampina, Arla) με τους οποίους-θεωρητικά τουλάχιστον- μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την αγορά γάλακτος.
Το δεύτερο, όμως, και εξίσου σημαντικό κριτήριο που, φαίνεται ότι «ζυγίζουν» οι διοικήσεις των ΕΑΣ είναι ο νέος μεγαλομέτοχος ιδιοκτήτης (και συνεταίρος) να είναι ένας όμιλος που έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια και το στίγμα του στην ελληνική αγορά γάλακτος και έχει αποδείξει εμπράκτως τη σχέση του με τους παραγωγούς. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι λύσεις που φαίνεται να προκρίνονται αυτή τη στιγμή είναι η FrieslandCampina και -από το εγχώριο μέτωπο- η Όλυμπος του ομίλου Σαράντη.
Αμφότερες οι εταιρείες σκοπεύουν να μπουν «ζεστά» στην κούρσα διεκδίκησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βολοδισκοπηθούν- αν δεν έχουν βολιδοσκοπηθεί ήδη- από το σύμβουλο που προσέλαβαν πρόσφατα οι Ενώσεις.
 
 
Πηγή: AGRENDA (Εβδομαδιαία εφημερίδα αγορών και οικονομίας της υπαίθρου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου