photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Τουλάχιστον 10 οι προτάσεις για την εξαγορά της «Δωδώνης»

Τουλάχιστον 11 υποψήφιοι για την εξαγορά του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στη «Δωδώνη» εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε χθες. Και λέμε 11, αφού αυτόν τον αριθμό πρωτοκόλλου έλαβε η πρόταση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου στις 3:30 το μεσημέρι και πιθανόν να κατατέθηκαν κι άλλες μέχρι τη λήξη.Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του διεθνούς διαγωνισμού δεν σημαίνει ούτε πολλά, ούτε λίγα, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουν οι ενδιαφερόμενοι σε δεσμευτικές προσφορές, αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον επίδοξων.....
αγοραστών, ξένων και ελλήνων δείχνει ότι την «Δωδώνη» λόγω και της φέτας ΠΟΠ την... ορέγονται.Οι Ενώσεις τηρούν στάση αναμονής, έχουν λόγο και ρόλο στην όλη διαδικασία και η στάση τους λαμβάνεται υπόψη από την ΑΤΕ και όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο. Εκτός της δικαστικής εκκρεμότητας με νέες αγωγές για το 7,77% των μετοχών, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα ανοιχτά, κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια εταιρεία με τους μετόχους «απέναντι» ή ακόμη και τους ίδιους τους προμηθευτές της πρώτης ύλης, τους κτηνοτρόφους.Η πολιτική παρέμβαση για ακύρωση του διαγωνισμού, όπως ζητούν οι φυσικοί φορείς και όχι μόνο, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος και μάλλον όλα θα κριθούν στην πορεία με τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού.

Πρόταση βάζει στο «παιχνίδι» τους κτηνοτρόφους
Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί σήμερα και επικαλείται από χθες το Agronews, υπάρχει και μια που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. «Ο γνωστός εφοπλιστής-επενδυτής Βίκτωρας Ρέστης έχει επεξεργαστεί σχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη εις γνώσιν του συμβούλου πώλησης της ΑTE και προβλέπει, εκτός από την εξαγορά του 67,77%, και την απόκτηση-έναντι αντιτίμου φυσικά- των μετοχών που κατέχουν οι Ενώσεις, με τη δέσμευση ότι αυτές θα παραχωρηθούν μετά από κάποιο διάστημα –πιθανότατα δύο χρόνια- στους κτηνοτρόφους!Πρόκειται για μια πρόταση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, που αλλάζει τα δεδομένα και η οποία είναι σαφές ότι παραπέμπει στην αυτοοργάνωση και τη δημιουργία ομάδας παραγωγών. Με βασικό δέλεαρ, όπως σημειώνουν άνθρωποι κοντά στον επιχειρηματία, τη δυνατότητα να αποκτήσουν άμεσο λόγο στη γαλακτοβιομηχανία». Για ποιο λόγο οι Ενώσεις να πουλήσουν τις μετοχές για να περάσουν στους παραγωγούς, ενώ ανήκουν σε αυτούς μέσω των Ενώσεων, είναι κάτι που χωρά πολλή συζήτηση...

Ελληνικές και ξένες προτάσεις
Εκτός αυτής της πρότασης υπάρχουν ακόμη δυο από ελληνικές εταιρείες του κλάδου, του Ομίλου ΤΥΡ.ΑΣ με την «Όλυμπος» και της γνωστής μας «Ήπειρος» που ανήκει στην Optima, όπως αναφέρει το Agronews. Επίσης, από τους ξένους διεκδικητές αυτή που αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη μέχρι τέλους για την απόκτηση της Δωδώνη είναι η γαλλική Lactalis. Ο γαλλικός όμιλος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους –αν όχι ο μεγαλύτερος- παραγωγούς γαλακτοκομικών σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως απέδειξε η επεισοδιακή (λόγω των πολιτικών αντιδράσεων) εξαγορά της ιταλικής Parmalat το 2011, είναι συνηθισμένος σε επιθετικές κινήσεις ακόμα και μέσα σε «εχθρικό» περιβάλλον.Δυνατά θα παίξει και το όνομα της Arla. Ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός κολοσσός υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εκτός από επενδύσεις σε νέες μονάδες (π.χ. στη Βρετανία όπου σκοπεύει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος στον κόσμο) περιλαμβάνει και εξαγορές άλλων εταιρειών (π.χ. στη Γερμανία). Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Arla στην Ελλάδα, Kasper Gronnegaard παραδέχτηκε ότι η φέτα της Δωδώνη «είναι ένα ισχυρό προϊόν με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και θεωρεί ενδεχόμενη απόκτηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας μία καλή ευκαιρία».Όσον αφορά τη FrieslandCampina, φαίνεται ότι προσέρχεται στην πρώτη φάση της διαδικασίας προκειμένου να διερευνήσει το έδαφος και τις πιθανότητές της αφού πάντα είχε στο «μάτι» την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν καίγεται» για την απόκτηση της Δωδώνη αφού μόλις πρόσφατα άλλωστε απέκτησε τη δική της μονάδας γάλακτος στην Ελλάδα (Πάτρα).

Στα 100 εκ. ευρώ η αξία όλης της «Δωδώνης»;
Από το ίδιο ρεπορτάζ παραθέτουμε και τις πληροφορίες για την αποτίμηση της εταιρείας: «Χωρίς να είναι γνωστά τα ποσά των εκτιμήσεων που πιθανότατα έχουν γίνει από την πλευρά της Αγροτικής, ανεξάρτητοι εκτιμητές υπολογίζουν τη σημερινή αξία της γαλακτοβιομηχανίας περί τα 100 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο 67,77% της ATEbank να μην υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ. Σ' αυτά βέβαια θα πρέπει να περιληφθούν τα 40 εκατ. περίπου στα οποία υπολογίζονται τα δάνεια που διατηρεί η γαλακτοβιομηχανία στην τράπεζα. Δύο ακόμα σημαντικές παραμέτρους στην όλη υπόθεση αποτελούν οι πιθανές επισφάλειες στις απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς και τα επίπεδα των αποθεμάτων που παρουσιάζει. Ενδιαφέρον έχει και το ακίνητο των 54 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης». Η αποτίμηση αυτή, αν έχει βάση, δεν απέχει από τις κατά καιρούς που έγιναν και τα 65 εκ. ευρώ για το ποσοστό της ΑΤΕ δεν θεωρείται μεγάλο ποσό για την ίδια, σε σχέση με τη ζημιά της ιδιωτικοποίησης για την κτηνοτροφία και την Ήπειρο.


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου