photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Εξαφανίστηκαν σε 10 λεπτά οι πατάτες Χρυσοβίτσας


patatoparagogoi xrysovitsas

Ανάρπαστες έγιναν οι πατάτες Χρυσοβίτσας. Μέσα σε 10 λεπτά οι παραγωγοί είχαν μοιράσει οχτώ τόνους στους πολίτες των Ιωαννίνων, που βρέθηκαν στις 9 το πρωί μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ έμειναν και αρκετοί παραπονούμενοι. Συνολικά, διανεμήθηκαν 1600 τσουβάλια.

«Μας έφτασαν στο σημείο να πεινάμε», «Φτωχύναμε», «Ότι δωρεάν και καλό, αυτή την εποχή» έλεγε ο κόσμος που στάθηκε στην ουρά για ένα τσουβάλι των 5 κιλών.
Από την πλευρά τους οι πατατοπαραγωγοί ενημέρωσαν τους.....
Γιαννιώτες  για την ποιότητα του προϊόντος και το υψηλό κόστος παραγωγής της, αλλά και για τους επιτήδειους που «βαφτίζουν» το προϊόν τους ως «Πατάτες Χρυσοβίτσας», προειδοποιώντας τους «όταν αγοράζουν να ζητούν αποδείξεις για την προέλευση της πατάτας».
Σχολιάζοντας το κίνημα της Πατάτας ο παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Χρυσοβίτσας Περικλής Παλαιοπάνος δήλωσε αντίθετος με αυτή την πρωτοβουλία, γιατί όπως είπε αν και είναι προς όφελος των καταναλωτών, αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις, ενώ θα αυξήσει και την ανεργία.
«Ο καταναλωτής θα πάρει την πατάτα πιο φθηνή, όταν δεν υπάρχουν μεσάζοντες, αλλά αν το κάνουν αυτό όλοι οι παραγωγοί ντομάτας, πατάτας, πορτοκαλιού κ.ά θα αρχίσουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις, θα χαθούν θέσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η ανεργία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μεσαζόντων διότι προμηθεύουν απευθείας τα σούπερ μάρκετ ή τα μανάβικα.
Ο κ. Παλαιοπάνος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ποιότητα της Πατάτας Χρυσοβίτσας τονίζοντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη ποικιλία λόγω της ποιότητας και όχι της ποσότητας που αποδίδει το χωράφι, υποστηρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 40- 45 λεπτά ανά κιλό.
«Υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν μεγάλη παραγωγή, αλλά η ποιότητα της πατάτας δεν είναι αντίστοιχη. Εμείς δεν θελήσαμε να έχουμε ποσότητα κι όχι ποιότητα».
Σημειώνεται, ότι στη Χρυσοβίτσα καλλιεργούνται περισσότερα από 1.400 στρέμματα πατάτας αποδίδοντας 4.200.000 κιλά ετησίως, ενώ περί τις 300 οικογένειες ζουν από αυτή την απασχόληση.
«Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται τη στήριξη όλων μας», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάννα Καλογιάννη επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή, στο πλέγμα όλων των δράσεων και ενεργειών που έχει προγραμματίσει για την ανάπτυξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχει ενσωματώσει σε  αυτό και δύο δραστηριότητες ειδικά για την πατάτα Χρυσοβίτσας. Όπως είπε, από πέρυσι η Περιφέρεια έχει αποστείλει ολοκληρωμένο φάκελο στο υπουργείο Ανάπτυξης για την αναγνώριση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
«Ας μην ξεχνάμε ότι η ποιότητα της πατάτας Χρυσοβίτσας σήμερα είναι κατ’ όνομα δεν έχει κάποια πιστοποίηση. Όταν καλυφθεί η πιστοποίηση για το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν, θα  προσπαθήσουμε και εμείς να γίνει η διάθεσή της πιο άμεση- χωρίς μεσάζοντες-, ώστε οι καταναλωτές να μην είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οποιαδήποτε διαφορά υπεραξίας, που προκύπτει μεταξύ χωραφιού και ραφιού. Τότε θα γίνει το μεγάλο άλμα που επιβάλλεται», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.
Παράλληλα, όπως είπε, έχει δρομολογηθεί ο αναδασμός στην περιοχή προκειμένου να αυξηθεί η εκμηχάνιση της Χρυσοβίτσας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μετσόβου Δημήτρης Τσομπίκος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην άριστη ποιότητα και γεύση της πατάτας, προτρέποντας μάλιστα τους καταναλωτές να κάνουν το τεστ μεταξύ μιας πατάτας Χρυσοβίτσας και μιας άλλης περιοχής, για να καταλάβουν τη διαφορά. Ταυτόχρονα επισήμανε τα προβλήματα στη διάθεση του προιόντος στην κατανάλωση, λόγω της μη ανταγωνιστικής τιμής.
«Ως δήμος έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε αυτό το δυναμικό κλάδο της τοπικής οικονομίας και το κάνουμε. Ηδη έχει κινηθεί η διαδικασία για αναγνώριση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως ΠΟΠ και ταυτόχρονα ως δήμος διαθέτουμε επιστημονική μελέτη από το Εθνικό Μετσβιο Πολυτεχνείο, τη ζητήσαμε πέρυσι και έχουμε στα χέρια μας σχετικό εγχειρίδιο- για τη διακίνηση, τυποποίηση και ανάπτυξη καλλιέργειας πατάτας και θα το διανείμουμε στους παραγωγούς, επισήμανε ο κ. Τσομπίκος.

ioanninapress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου