Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Αρχίζουν οι δράσεις RIVER ACTION KALAMAS 2012…

Επιστολή με θέμα «Προετοιμασία ημερίδας για την τοπική παραγωγή και την τοπική επιχειρηματικότητα στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας» απέστειλε η εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής και οι ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου, με σκοπό την αφετηρία των εκδηλώσεων «RIVER ACTION KALAMAS 2012».
    Σύμφωνα με την επιστολή προτείνεται η πρώτη εκδήλωση να γίνει πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή του Απριλίου και να είναι ημερίδα με θέμα : “Τοπική Παραγωγή & Τοπική Επιχειρηματικότητα. Σημερινά προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης”
Αναλυτικά η επιστολή και το σχετικό ρεπορτάζ :...

Αθήνα 15/02/2012
Προς: κ. Καψάλη Κώστα
Δήμαρχο Πωγωνίου
κ. Ρογκότη Δημήτριο
Δήμαρχο Ζίτσας
Κοιν: Δημοτικά Συμβούλια Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας

ΘΕΜΑ: Προετοιμασία ημερίδας για την τοπική παραγωγή και την τοπική επιχειρηματικότητα στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας (H ημερίδα είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων RIVER ACTION KALAMAS)
Αξιότιμοι κύριοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ελεούσας στις 4 Φεβρουαρίου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου και εκπροσώπους της Εναλλακτικής Δράσης και της Ομοσπονδίας Καλαμά, σχετικά με τις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας River Action Kalamas – που όπως γνωρίζετε αφορά την ήπια ανάπτυξη των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας και κυρίως την προστασία του ποταμού Καλαμά- συμφωνήθηκε με πρόταση του Δημάρχου Ζίτσας κ Ρογκότη, να οργανωθούν οι εκδηλώσεις που συζητήθηκαν χωρισμένες σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα θα περιλαμβάνονται οι τρεις ημερίδες που έχουν προταθεί μέχρι τέλους Ιουνίου και στη δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις του Αυγούστου. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η Εναλλακτική Δράση και οι Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου θα υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε εκδήλωση, ώστε να αξιολογούν οι Δήμοι με ποιό τρόπο και ποιά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση τους.
Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, η πρώτη από τις εκδηλώσεις είναι η προγραμματισμένη ημερίδα για το τέλος Μαρτίου (προτείνεται να γίνει την Κυριακή 1η Απριλίου) με θέμα:
“Τοπική Παραγωγή & Τοπική Επιχειρηματικότητα. Σημερινά προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης.”
Στην ημερίδα αυτή θα πάρουν μέρος αφενός τοπικοί φορείς γεωργών, κτηνοτρόφων, εμπόρων, ξενοδόχων, εστιατόρων και αφετέρου ειδικοί επιστήμονες που έχουν εμπειρία από οργάνωση παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ορεινές περιοχές.
Η Εναλλακτική Δράση έχει ξεκινήσει και ετοιμάζει μια ιστοσελίδα όπου θα προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις των δύο Δήμων, ενώ σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου συγκεντρώνονται στοιχεία και καταγράφονται ονομαστικά, όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες (ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες, καφενεία και εμπορικά καταστήματα των δύο Δήμων) όπως επίσης και οι παραγωγικές μονάδες (οινοποιεία, τυροκομεία κ.α.) και τέλος οι μεμονωμένοι παραγωγοί (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι). Σκοπός μας είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα που ετοιμάζουμε και αφενός μεν να προβάλλονται, αφετέρου δε να είναι διαθέσιμες σε μεμονωμένους επισκέπτες, ή και συλλογικότητες (ορειβατικοί, φυσιολατρικοί, οικολογικοί σύλλογοι και τουριστικά γραφεία) που επισκέπτονται την περιοχή.
Στις αρχές Μαρτίου εκπρόσωπος από την Αθήνα θα επισκεφθεί τους δύο Δήμους ώστε να μιλήσει με φορείς και παραγωγούς, με στόχο να προετοιμαστεί καλλίτερα η ημερίδα.
Από τους Δήμους ζητάμε:
1. να εξασφαλίσουν τη φιλοξενία των τριών ή τεσσάρων επιστημόνων που θα κληθούν όπως και τα έξοδα μετακίνησής τους
2. να διαθέσουν και να ορίσουν από κοινού το χώρο που θα γίνει η ημερίδα ώστε να διευκολύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (επιχειρηματίες, παραγωγοί και άλλοι) από τους δύο Δήμους να έλθουν και
3. να βοηθήσουν στην προβολή και γνωστοποίηση της ημερίδας.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία όλων, η πρώτη ημερίδα από τις εκδηλώσεις του River Action Kalamas θα έχε την επιτυχία, που αρμόζει.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΜΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
     Ήδη ο Δήμος Πωγωνίου ενεργοποιήθηκε και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση του Δήμου Ζίτσας, δεδομένης και της ιδιαίτερης σχέσης του εκεί προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Παν. Παππά με τον έτερο σύλλογο "φίλων καθαρού Καλαμά" που μέχρι τώρα δείχνει να επιλέγει την αποστασιοποίησή από τις εκδηλώσεις. 
   Ειδικότερα με βάση την επιστολή που απευθύνθηκε στους Δημάρχους για την προετοιμασία της πρώτης Ημερίδας με θέμα «Τοπική παραγωγή και τοπική επιχειρηματικότητα» έγινε συζήτηση με το Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, τον αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη και εκπροσώπους των αδελφοτήτων Πωγωνίου, την Κυριακή 19/2 στη γιορταστική εκδήλωση του Κεράσοβου στη Γλυφάδα. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και κατέληξε στα εξής:
α) Ο Δήμος Πωγωνίου αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει αυτήν την Ημερίδα
β) Ειδικοί επιστήμονες, συνεργάτες της Εναλλακτικής Δράσης, από το πανεπιστήμια της Θεσσαλίας που θα πάρουν μέρος στην Ημερίδα, θα παρουσιάσουν σχέδιο μελέτης με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, την οποία θα κάνουν αφιλοκερδώς, για την οργάνωση του αειφόρου αγροκτήματος, που πρότεινε ο Δήμαρχος στη συνάντηση της Ελεούσας
γ) Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βήσιανης Άρμπυρος Γρηγόρης, θα έχει μέσα στο μήνα συνάντηση με επιστήμονες ειδικούς στην παραγωγή φυτικών οικολογικών βιοκαυσίμων για τη δημιουργία στην περιοχή μονάδας παραγωγής πέλετ ( οικολογικό βιοκαύσιμο ξύλου).
δ) Ο Δήμος Πωγωνίου θα βοηθήσει στη δημιουργία επιτροπής από τοπικούς παραγωγούς (γεωργούς, κτηνοτρόφους μελισσοκόμους), και τοπικούς επιχειρηματίες (ξενοδόχους, εμπόρους, ταβερνιάρηδες) που θα επεξεργασθούν από κοινού τρόπους προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων.
 
Πηγή zitsagate

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου