photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ: "Μείναμε στο παιχνίδι με τον Αστέρα"

Ικανοποιημένος φάνηκε από τον βαθμό της ισοπαλίας,ο προπονητής του ΠΑΣ

Καλύτερη νοοτροπία από τους παίκτες του θέλει ο Γιάννης Πετράκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ομάδα του έμεινε στην καλή εμφάνιση και νίκη του προηγούμενου παιχνιδιού.Αναλυτικά οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου:Έγινε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, πολύ θεματικό, ο κόσμος που ήρθε ή το είδε από την τηλεόραση σίγουρα το ευχαριστήθηκε. Νομίζω ότι έπαιξαν δύο πολύ καλές ομάδες.Από την πλευρά μας είχαμε να διαχειριστούμε 2 πράγματα. Από τη μια κάναμε καλή αρχή την προηγούμενη Κυριακή, με ωραίο ποδόσφαιρο και ανατροπή. Από την άλλη είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα με ποιότητα και πάθος που προερχόταν από κακό αποτέλεσμα δυσανάλογο της περσινής της πορείας. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και είχαμε ευκαιρίες και οι δύο. Μπορούσαμε κι εμείς να κερδίσουμε, αλλά μπορούσαν κι αυτοί να κερδίσουν.Θα πρέπει να κατοχυρώσουμε κάποια πράγματα και να τα κάνουμε κτήμα μας. Θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε τη νοοτροπία μας. Να αποκτήσουμε ταυτότητα και να γίνουμε πιο προσεκτικοί».Για το αν θεωρεί συνέχεια τη σημερινή εμφάνιση της προηγούμενης και αν η ομάδα του έχει τα

στοιχεία που θέλει: «Είχαμε κάποια πράγματα που τα είχαμε και στο προηγούμενο, αλλά βγάλαμε και αδυναμίες. Μείναμε λίγο στο προηγούμενο ματς. Πρέπει να έχουμε ετοιμότητα, συγκέντρωση, θα έλεγα επίσης ότι πρέπει να δείχνουμε αποφασιστικότητα και να φτιάξουμε χαρακτήρα, γιατί δεν είχαμε στον ίδιο βαθμό συγκέντρωση σε άμυνα αλλά και επίθεση. Κάναμε κάποια πράγματα καλά, αλλά βγάλαμε και αδυναμίες».Για το πρωτάθλημα και τι περιμένει: «Θα είναι ενδιαφέρον και δύσκολο το πρωτάθλημα».
epirusgate

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Υπό αστυνομικό κλοιό η ορκωμοσία στη νέα Περιφέρεια Ηπείρου

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ:Nα εξαλείψουμε ακραία φαινόμενα, τα οποία γεννιούνται ακριβώς , επειδή δεν κάνουμε εμείς καλά την δουλειά μας και με πρώτους τους δεσποτάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Υπό τον κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου στα Ιωάννινα, προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια με αντιεξουσιαστές και μέλη άλλων αντιρατσιστικών οργανώσεων που αντιδρούν στην συμμετοχή 2 μελών της Χ.Α. στο νέο σχήμα.Από το πρωί ομάδες αντιεξουσιαστών και μελών του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, συγκεντρώθηκαν έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το κτήριο.Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, προσερχόμενος στην Περιφέρεια για την ορκωμοσία όταν είδε τους διαδηλωτές, τους αιφνιδίασε καθώς πλησίασε το μπλόκ της ΚΕΕΡΦΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου στάθηκε για λίγο και άκουσε τους διαδηλωτές να του υπενθυμίζουν τη ναζιστική θηριωδία στην Ήπειρο. Ο κ. Μάξιμος , κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή της ορκωμοσίας σχολίασε την κατάσταση λέγοντας,ότι πρέπει να ακούμε τις αγωνίες του λαού ακόμη και εάν είναι λάθος ή εκφράζονται με λάθος τρόπο γιατί έτσι μαθαίνουμε και από τα λάθη.Μάλιστα πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «να φροντίσουμε να εξαλείψουμε ακραία φαινόμενα, τα οποία γεννιούνται ακριβώς , επειδή δεν κάνουμε εμείς καλά την δουλειά μας και με πρώτους τους δεσποτάδες και τους παπάδες. Αν κάναμε εμείς καλά την δουλειά μας, θα ήταν ο κόσμος καλύτερος.Τέλος επισήμανε ότι, με την εκκλησιαστική αγάπη, το
εκκλησιαστικό πνεύμα και την συνεργασία, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει μέλλον, γιατί έτσι, «θα βγούμε από τον βούρκο στον οποίον πήγαμε κυρίως, γιατί δεν προσέξαμε εμείς. Οι άλλοι που μας εκμεταλλεύονταν και μας εκμεταλλεύονται, κάνουν την δουλειά τους, εμείς δεν κάνουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.Μικρή ένταση, σημειώθηκε έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας μετά την ορκωμοσία, όταν πλησίασε τους συγκεντρωμένους ο πρώην υποψήφιος με την ΕΛΙΑ Γιώργος Ζάψας ζήτησε εξηγήσεις γιατί φώναξαν συνθήματα εναντίον του. Πριν από λίγο οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τον χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου.
epirusgate

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Toν καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, προκειμένου να λυθούν προβλήματα που εντοπίζονται στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού,   ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί από τη διασταύρωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (κοντά στο Αβγό) μέχρι και τη Φιλιππιάδα.  "Διαφορετικά  πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει εντός χρονοδιαγράμματος και αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τον τόπο μας", τόνισε.
Τα βασικά από αυτά αφορούν την παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού, τις επιτάξεις εκτάσεων, τις  μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Για το στρατόπεδο του Αβγού, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι έχει συνεχή  επικοινωνία με τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρ. Μανωλά, ο οποίος υποσχέθηκε να αποδεσμευτεί η έκταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση να δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών ότι θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον όσα έχουν συμφωνηθεί για την κατασκευή των απαραίτητων κτιρίων για την αποθήκευση πυρομαχικών κ.α.. Αμέσως μετά  θα ανοίξει το «μέτωπο» των εργασιών στο τμήμα Αμπελιά- Επισκοπικό – Αβγό.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμη ότι οι εργασίες σε 8, 5 χιλιόμετρα του τμήματος που εκτείνεται στο Νομό Ιωαννίνων, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Οι μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ, είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί καθυστερήσεις την εξέλιξη του έργου.  Για τη μέση τάση, που ανήκει στην αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Πατρών, δίνονται σχετικά γρήγορες λύσεις, όμως για την υψηλή τάση που ανήκει στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διεύθυνσης στην Αθήνα, διαπιστώνονται καθυστερήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που προκύπτουν από την εμπλοκή των αρχαιολογικών υπηρεσιών, τα οποία άλλα λύθηκαν με την παρέμβασή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού (όπως στα Πέντε Πηγάδια)  και άλλα παραμένουν σε εκκρεμότητα  και  θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία  Περιφέρειας και  εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας που από κοινού θα παρέμβουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το τέταρτο ζήτημα αφορά τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή κυρίως του Γοργόμυλου Φιλιππιάδας, που αν και κατατέθηκαν τα χρήματα των αποζημιώσεων οι δικαιούχοι δεν προσέρχονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους νομικούς που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις των ιδιοκτητών να «καθοδηγήσουν καλύτερα τον κόσμο» και παράλληλα την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει άμεσα σε επίταξη των εκτάσεων.
Τέλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στον Αμμότοπο, που απαιτεί τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού για να ξεπεραστούν ζητήματα που προκύπτουν με τον γειτνιάζοντα  αρχαιολογικό χώρο  Όρραον.   
Ο Περιφερειάρχης, επανέλαβε τον προβληματισμό του για την επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, λέγοντας ότι  είχε μια πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους της παραχωρησιούχου ώστε σε πρώτο στάδιο να εξεταστεί η δυνατότητα διαπλάτυνσης του σημερινού εθνικού δρόμου. 
 
all-news epirus

Στα ύψη οι βάσεις, αλλά και οι μαθητές των Ιωαννίνων


Μεγάλες οι επιτυχίες των σχολείων των Ιωαννίνων με ποσοστό 82,32%,
στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τα δυνατά τους έβαλαν χιλιάδες μαθητές, υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατάφεραν να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι υψηλές πτήσεις των μαθητών των Ιωαννίνων συνεχίστηκαν για μία ακόμη χρονιά, φέρνοντας τα σχολεία της πόλης και του νομού μεταξύ των πρώτων θέσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, στα ποσοστά των επιτυχιών.
Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπ. Παιδείας χθες το πρωί και μετά από λίγο αναρτήθηκαν στα σχολεία, οι πίνακες των επιτυχόντων και οι σχολές στις οποίες εισάγονται.
Η άνοδος των βάσεων είναι αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.
Οι ιατρικές σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια, όπως ισχύει για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε τοπικό επίπεδο οι μαθητές των Ιωαννίνων ξεπέρασαν τον εαυτό τους και οι επιτυχίες δεν αποκλείεται να τους φέρουν όταν προκύψουν τα συγκεντρωτικά συγκριτικά στοιχεία στην πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.
Το ποσοστό επιτυχίας, που καταγράφεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων, είναι 82,32%, αφού εισάγονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 978 μαθητές σε σύνολο 1188 υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.
Στην πρώτη θέση των επιτυχιών και διακρίσεων, χωρίς να υπάρχει ωστόσο η διαβάθμιση της εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βρίσκεται το 1ο Λύκειο της πόλης, με ποσοστό επιτυχίας 96,3% και ακολουθούν το Λύκειο Ελεούσας, το 4ο Λύκειο, τα Δωδωναία, η Ζωσιμαία, το 3ο Λύκειο, το Λύκειο Καρδαμιτσίων, το Λύκειο Γένεσις, το 7ο Λύκειο και το Λύκειο Δολιανών.
Το απόλυτο των επιτυχιών με 100% καταγράφουν το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς με 4 επιτυχίες σε αντίστοιχο αριθμό υποψηφίων και οι Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Πραμάντων, όπου υπήρχε όμως μόνο ένας μαθητής.
Θερμά συγχαρητήρια σε όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε η διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων Ερασμία Ζαβιτσάνου, καλώντας παράλληλα και όσους δεν πέτυχαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και να μην απογοητεύονται.
Εμπάργκο στα ονόματα!
Για πρώτη φορά πάντως και δυστυχώς μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων μαθητών, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και με ό,τι συνέβη και χθες σε ολόκληρη την Ελλάδα πλην της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Η κα Ζαβιτσάνου κλήθηκε να αιτιολογήσει τη στάση αυτή και παρέπεμψε σε σχετική εντολή απαγόρευσης που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύοντας τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, επικαλούμενο την υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών…
Βέβαια, κανείς δε μπορεί να εξηγήσει το πώς είναι δυνατό η απαγόρευση αυτή να ισχύει παντού, αλλά να εφαρμόζεται μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και μάλιστα για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά…
Η αντιδήμαρχος
Τα θερμά της συγχαρητήρια για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζει προς τους επιτυχόντες η Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Τσίλη.
"Η επιτυχία σας στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελεί επιστέγασμα μιας προσπάθειας χρόνων.
Συγχαρητήρια και στις οικογένειες σας που στάθηκαν δίπλα σας και σας στήριξαν στην επίτευξη των στόχων σας καθώς και στους καθηγητές σας που συνέβαλλαν σ΄αυτή την επιτυχία. Η είσοδός σας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί μία νέα αρχή.
Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε πάντα επιτυχίες στη ζωή σας, καλή σταδιοδρομία, και οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε κατά τα χρόνια των σπουδών σας να ωφελήσουν τόσο εσάς τους ίδιους όσο και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο του τόπου μας και της χώρας", αναφέρει και καταλήγει: "Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ και σε όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τονίζοντας ότι χάθηκε μια μάχη αλλά η ζωή είναι μπροστά σας γεμάτη ευκαιρίες και εναλλακτικές επιλογές".
Σχολές που εκτοξεύτηκαν
Εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια καταγράφηκε στο τμήμα Μηχανολόγων- Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.
Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια η βάση εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).
Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, στα τμήματα μουσικών σπουδών και στις ξένες φιλολογίες.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι βάσεις ανέβηκαν στις 13 από τις 14 σχολές, και σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα μόρια.
Ελευθερία

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση του Champions League

champions klhrwshΑναλυτικά οι όμιλοι:
1ος Όμιλος
Ατλέτικο Μαδρίτης
Γιουβέντους
Ολυμπιακός
Μάλμε
2ος Όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης
Βασιλεία
Λίβερπουλ
Λουντογκόρετς...

3ος Όμιλος
Μπενφίκα
Ζενίτ
Λεβερκούζεν
Μονακό
4ος Όμιλος
Αρσεναλ
Ντόρτμουντ
Γαλατασαράι
Αντερλεχτ
5ος Όμιλος
Μπάγερν
Μάντσεστερ Σίτι
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ρόμα
6ος Όμιλος
Μπαρτσελόνα
Παρί Σεν Ζερμέν
Αγιαξ
ΑΠΟΕΛ
7ος Όμιλος
Τσέλσι
Σάλκε
Σπόρτινγκ
Μάριμπορ
8ος Όμιλος
Πόρτο
Σαχτάρ
Μπιλμπάο
Μπάτε Μπορίσοφ

Συγχαρητήρια Πάικα για τις επιτυχίες του Λυκείου Ελεούσας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Π Ρ Ο Σ
Α) Το Λύκειο Ελεούσας που εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του κ. Νικόλαο Παππά.
Β) Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ελεούσας.
____________________________
Αγαπητοί καθηγητές
Αγαπητοί μαθητές και γονείς
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τα ολόθερμα συγχαρητήριά μου στους επιτυχόντες μαθητές, τους γονείς τους και κυρίως στους καθηγητές του Λυκείου για τα υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας των εισακτέων αλλά και των αριστούχων μαθητών.
Οι στενότατοι δεσμοί μου με το Λύκειο αλλά και το Γυμνάσιο Ελεούσας στα οποία φοίτησα επί 6 συναπτά έτη μου επιτρέπουν να αισθάνομαι υπερήφανος για τις συνεχόμενες επιτυχίες του σχολείου αυτού, για την παιδεία και την πολύπλευρη μόρφωση που παράγεται και ιδιαίτερα για το υψηλό ήθος που διέπει το εκπαιδευτικό προσωπικό και συνακόλουθα τους μαθητές του σχολείου.
Τα σημερινά αποτελέσματα των μαθητών του Λυκείου Ελεούσας απέδειξαν τη σοβαρή και υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας, από τους εκπαιδευτικούς ενός επαρχιακού λυκείου με μικρό αριθμό μαθητών μεν με σοβαρή και μεθοδική δουλειά δε.    
Μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια έφτασε στο τέλος της. Ο αγώνας και οι κόποι όλων αυτών των χρόνων σήμερα επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο.
Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε αυτούς που φέτος προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Πάντα υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία ή μία εναλλακτική επιλογή.
Αγαπητοί μαθητές
Σε αυτή την πλέον κρίσιμη ιστορική φάση για την πατρίδα μας, της οικονομικής αφαίμαξης του λαού αλλά και της τεράστιας κρίσης θεσμών και αξιών, κρίσης πολιτιστικής και πολιτισμικής, ο τόπος μας έχει ανάγκη από νέους επιστήμονες που επιβάλλεται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διαμορφώσουν τη νέα Ελλάδα. Αρκεί να το πιστέψετε, να οραματιστείτε και να αγωνιστείτε όπως ακριβώς κάνατε προκειμένου να φτάσετε στη σημερινή σας επιτυχία.
Προς το παρόν όμως, εσείς που ετοιμάζεστε για να εγγραφείτε σε λίγες ημέρες στη σχολή σας, χαρείτε την επιτυχία σας αυτή, ζήστε το όνειρό σας και περάστε ενδιαφέροντα και γεμάτα εμπειρίες φοιτητικά χρόνια. Γιατί αυτά δεν θα ξανάρθουν. Φέτος άλλωστε είναι η χρονιά σας!
                                             
                                                  Ιωάννινα 28 Αυγούστου 2014
                                                                Σπύρος Πάικας
                                           Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζίτσας        
   

      

Αλλαλούμ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία των ενστάσεων!

Η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας - ΟΠΕΚΕΠΕ - Δήμων. Για να γίνουμε πιο σαφής, ο κανονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενστάσεις της μη καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης αναφέρει ότι γίνονται τις πρώτες 10 ημέρες από την ημερομηνία καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι που την έχασαν έσπευσαν τότε και έκαναν ενστάσεις. Το Υπουργείο όμως αγνοώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον κανονισμό του αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Βγάζει λοιπόν την απόφαση να δώσει παράταση στην διαδικασία υποβολής των ενστάσεων , μέχρι την 31η  Αυγούστου (ημέρα Κυριακή). Μετά από αυτό πήρε άλλη μια απόφαση, να δώσει καταστάσεις στους δήμους με τους απορριπτέους της εξισωτικής αποζημίωσης. Λες και οι ενδιαφερόμενοι δεν το ξέρανε. Φυσικά οι καταστάσεις έφτασαν στους δήμους χτες 27/8 και δήμοι έσπευσαν να τηλεφωνήσουν σε όλους τους αγρότες που έχασαν την αποζημίωση να τρέξουν να προλάβουν να κάνουν ένσταση μέχρι αύριο 29 Αυγούστου! Φυσικά ο κόσμος τρομοκρατημένος έσπευσε σήμερα στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο. Όταν μετά βασάνων έφτανε η σειρά τους, μάθαιναν από τον αγανακτισμένο υπάλληλο ότι έχουν κάνει ήδη ένσταση οι περισσότεροι. Η πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείου και των οργάνων του. Ελλάς το μεγαλείο σου! Ή όπως γράφει και τραγικός μας ποιητής Αισχύλος στην Ορέστεια: Πόθεν άρξομαι θρηνών! (μτφ: Από που να αρχίσω να θρηνώ!)                

πηγή άρθρου: epirusepress.gr
πηγή φωτογραφίας: epirusonline.gr



Άρχισαν τα... "όργανα" στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα, πριν καλά-καλά... ορκιστούν για τη νέα θητεία!

Δεν πήγαν στη χθεσινή ορκωμοσία οι Φ. Φίλιος και Μ. Ελισάφ τους οποίους αναίτια.." καρατόμησε", ο πολιτικά αχάριστος νέος δήμαρχος!

Με δυο ηχηρές απουσίες πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο η ορκομωσία της νέας δημοτικη αρχής. Ο απερχόμενος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ιδρυτής της παράταξης με την οποία εκλέχτηκε δήμαρχος ο Θωμάς Μπέγκας, προτίμησε να μην παρευρεθεί και έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα σε όσους μετεκλογικά απαξιώνουν την προσφορά του στην πόλη και κυρίως στη διαδικασία εκλογής της σημερινής δημοτικής αρχής. Από την άλλη, ο επιτυχημένος πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Μωϋσής Ελισάφ, έπραξε το ίδιο, καθώς είναι φανερά εκνευρισμένος από το γεγονός, ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα ο Θ. Μπέγκας τον ρώτησε εάν θα ήθελε να συνεχίσει να προσφέρει στον τομέα του Πολιτισμού (το αποκάλυψε ο ίδιος στον πρόσφατο απολογισμό). Ο πολιτικά αχάριστος νέος δήμαρχος Θ. Μπέγκας ανέλαβε -για λόγους που μόνο αυτός και οι πολιτικοί του φίλοι,από το "βαθύ","εκσυχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν- να καρατομήσει δύο ανθρώπους που τον στήριξαν καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και δε στάθηκαν ούτε μία στιγμή απέναντί του. Όμως αυτή η απόφασή του, έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της παράταξής του, καθώς δεν πρόλαβε καλά-καλά να ορκιστεί η παράταξη του Θωμά Μπέγκα ως νέα δημοτική αρχή στο δήμο Ιωαννιτών και εσωτερικά της μαίνεται μία ιδιότυπη μάχη χαρακωμάτων. Αφορμή στάθηκε η μετεκλογική αξιοποίηση του Φίλιππα Φίλου αλλά και του
Μωϋσή Ελισάφ. Ο στενός πυρήνας συνεργατών του νέου δημάρχου, ούτε καν που θέλει να ακούει τα ονόματά τους, όμως στο εσωτερικό της παράταξης υπάρχουν και κάποιες σοβαρές φωνές που ζητούν να ισχύσουν μετεκλογικά, όσα ο επικεφαλής υποσχέθηκε προεκλογικά! Ειδικά για την περίπτωση του Φ. Φίλιου τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν συγκρουσιακή τροπή, αφού πολλοί ομολογούν, ότι πίσω από αυτή την εσωτερική κόντρα, κρύβεται η μάχη για το ποιοι τελικά θα επικρατήσουν ως λοχαγοί στο... ιερατείο Μπέγκα! Τα ονόματα είναι γνωστά, όπως και οι ομάδες που συγκρούονται. Το άσχημο είναι ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ο Θ. Μπέγκας δείχει ανίσχυρος να επιβληθεί και να αναποφάσιστος στο εάν θα πρέπει τώρα να... "σπάσει αυγά" και να καταστήσει σαφές, ότι αυτός θα κάνει κουμάντο! Από την άλλη θα πρέπει άμεσα να τραβήξει αυτιά και να επαναφέρει στη λογική ορισμένα πρωτοπαλίκαρά του, τα οποία επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ, αυτό της εσωστρέφειας και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις προτεραιότητες της πόλης. Η συνέχεια θα δείξει πολλά και κυρίως,εάν κουμάντο στο δήμο θα κάνει ο Θ.Μπέγκας ή η ομάδα των... "λοχαγών" του!
epirusgate

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ - Σε... αναμμένα κάρβουνα ο Θωμάς Μπέγκας!

Θα δώσει η όχι το παρόν στην εκδήλωση ο Φίλιππας Φίλιος;

Σε λίγες ώρες, απόψε στις 7:30 στην αίθουσα "Βασίλειος Πυρσινέλλας" στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Ιωαννιτών. Όμως ακόμα και αυτή την ώρα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, τρέχει και δε φτάνει! Από τη μία θέλει να φανεί συνεπής απέναντι στην υπόσχεση που δημόσια στις 5 Μαρτίου είχε δώσει στο Du Lac στον Φίλιππα Φίλιο, όταν κατά τη διάρκεια της ανάδειξής του σε επικεφαλής της "Ενότητας Πολιτών", ζήτησε δημόσια από τον Φ. Φίλιο να σταθεί δίπλα του και να τον βοηθήσει με τη γνώση του και την πείρα του στη νέα δημοτική θητεία. Για το λόγο αυτό και κυρίως για να μη φανεί ασυνεπής και αχάριστος, προσπαθεί εδώ και μέρες να επιβληθεί στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του που ζητούν να θέσει τον απερχόμενο δήμαρχο, εκτός δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα όμως ο Θ. Μπέγκας προσπαθεί να... "αγοράσει" χρόνο και για το λόγο αυτό, ζητάει από τον Φ. Φίλιο να παρευρεθεί απόψε στην ορκωμοσία και να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης που ο ίδιος δημιούργησε. Όμως ο μακροβιότερος δήμαρχος στην ιστορία των Ιωαννίνων, δεν έχει κανένα λόγο να γίνει μέρος της εσωστρέφειας που μαίνεται σήμερα στην παράταξη της πλειοψηφίας και
κυρίως δεν έχει κανένα λόγο να πάει κάπου όπου η παρουσία του αντί να συνθέσει θα... προκαλέσει όλους όσους ο ίδιος ανέδειξε σε θέσεις ευθύνης τα τελευταία 3,5 χρόνια. Τα... "στελέχη" εκείνα τα οποία αν δεν ήταν ο Φ. Φίλιος θα συνέχιζαν ακόμη και σήμερα να περνούν μόνο έξω από το δημαρχείο! Την Παρασκευή ο Φ. Φίλιος έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, όπου και θα κάνει τον απολογισμό όσων έγιναν στα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας. Προφανώς και θα έχουν ενδιαφέρον αυτά που θα πει και πραγματικά είναι απαίτηση των πολιτών επιτέλους να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να συγκεκριμενοποιήσει με ονόματα τα λάθη και τις παραλήψεις που αναμφίβολα καταγράφηκαν από τους συνεργάτες του στο δήμο τα τελευταία 3,5 χρόνια. Οι πολίτες το απαιτούν! Παρασκευή… κοντή γιορτή, στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη.
epirusgate

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, σε διαφορετικές περιπτώσεις, χθες στο Χάνι Δελβινακίου και στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 29χρονος
Αλβανός και ένας 24χρονος  Σύριος, κατηγορούμενοι για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη στο Χάνι Δελβινακίου ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων ταυτότητάς του, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, λόγω δικαστικής απέλασης.
Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ο 24χρονος Σύριος,  διότι, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, κατείχε και επέδειξε πλαστή ταυτότητα ισπανικών αρχών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας αντίστοιχα.
epirusepress.gr

"Οι Δήμοι πρέπει να δώσουν έμφαση στην κοινωνική πολιτική"

2986087887.jpgΠραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η διακυβέρνηση στα χρόνια μας κυριαρχείται από δύο αντίρροπες μεταξύ τους τάσεις. Η πρώτη αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και ευθυνών από τα εθνικά κράτη σε υπερεθνικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα που υπερβαίνουν τις επιμέρους εθνικές δυνατότητες. Η δεύτερη αφορά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχει να κάνει με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα πάνω προς τα κάτω και από το κέντρο προς την περιφέρεια, για να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα καθημερινά προβλήματα και τα τοπικά ζητήματα». Σημείωσε δε, πως η έμφαση λοιπόν πρέπει να δοθεί στην κοινωνική πολιτική για να στηριχθούν αυτοί που πλήττονται περισσότερο και στις πολιτικές τοπικής ανάπτυξης για να δημιουργηθούν σε τοπικό επίπεδο εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
ioannina24.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΚΟΣ:Άγνωστοι μου έστησαν ενέδρα στα Γιάννενα

H αποκαλυπτική κατάθεση του  Γιαννιώτη πρώην διαιτητή, για την εισαγγελική έρευνα περί εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο

Ο πρώην διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας, μάρτυρας κλειδί για την εισαγγελική έρευνα περί εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, δήλωσε πως οι Κουρίδης και Σταθόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, αντίστοιχα τον πλησίασαν πριν τον αγώνα Ξάνθης – Ολυμπιακού (2011-2012) και του ζήτησαν να νικήσουν οι ερυθρόλευκοι. Σημειώνεται πως μετά τον αγώνα και την ήττα του Ολυμπιακού στο αρτοποιείο του Πέτρου Κωνσταντινέα έχει σημειωθεί βομβιστική επίθεση.  Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα, την οποία παρουσίασε η τηλεοπτική «Δίκη» στο Σκάι, ο Πέτρος Κωνσταντινέας καταγγέλλει την προσπάθεια επηρεασμού του πριν το ματς Ξάνθης – Ολυμπιακού. Η εκπομπή αποκάλυψε άλλες δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις για την εγκληματική οργάνωση που ερευνά ο εισαγγελέας.Η πρώτη ήταν του Ηλία Χατζή, πρώην παρατηρητή διαιτησίας και η  δεύτερη κατάθεση ήταν του Γιαννιώτη πρώην
διαιτητή Δημήτρη Κύρκου: «Μετά το τέλος του αγώνα Αστέρα Τρίπολης-Ολυμπιακού που έγινε στην περίοδο 2011-12 του πρωταθλήματος και έληξε με νίκη των γηπεδούχων,δέχτηκα φραστική επίθεση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη,ο οποίος αφού εισήλθε -κατά παράβαση του ΚΑΠ- στα αποδυτήρια των διαιτητών μου είπε:"...Πρέπει να ντρέπεσαι για την σημερινή σου διαιτησία...να προσέχεις απο 'δω και πέρα,να παίζεις καλύτερα τον Ολυμπιακό...".Μετά από αυτό το περιστατικό σφύριξα μόνο σε έναν αγώνα της FL και δεν συμπεριλήφθηκα στους πίνακες διαιτησίας 2012-13.Άγνωστοι μου έστησαν ενέδρα στα Γιάννενα, όπου κατοικώ,η οποία απετράπη μετά απο ενέργειες αστυνομικών».
epirusgate

Μεθαύριο Τετάρτη,θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή  τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με θέματα  ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Επικύρωση των αποφάσεων –πρακτικών της 7ης  /30-7-2014 συνεδρίασης  του Περιφερειακού Συμβουλίου
2. α) Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020 β) Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 (εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κα Καλογιάννη παρουσίαση: η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ηπείρου)
3. Τροποποίηση απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων  που απαιτούνται για την
κατασκευή των προσβάσεων της νέας γέφυρας στη  θέση Μπαλντούμα της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στην περιοχή του Δήμου  Εγνατίας στο Νομό Ιωαννίνων. (εισήγηση: η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου)
 4. Τροποποίηση Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2014 (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ιωάννου
epirusgate

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αρωματικές μπίζνες… Από τα βουνά της Ηπείρου στην Αλβανία και μετά σε βιομηχανίες της Ευρώπης

Με πραγματική επιδρομή μοιάζει η συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, ειδικά στα βουνά της μεθορίου όπου αλωνίζουν συμμορίες από την Αλβανία.
Πριν από ένα μήνα περίπου η αστυνομία εξάρθρωσε μία τέτοια σπείρα στον Τσαμαντά όπου εκεί που δύσκολα φτάνει άνθρωπος, είχαν στήσει μία ολόκληρη επιχείρηση.

AROMATIKA SYLLOGHΚαθημερινές όμως είναι οι επιδρομές και στο Γράμμο, όπου ομάδες Αλβανών, σηκώνουν τεράστιες ποσότητες από βότανα.
Όταν οι ποσότητες που συγκεντρώνονται είναι μεγάλες χρησιμοποιούνται άλογα και μουλάρια για τη μεταφορά τους στην Αλβανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγει στην Ιταλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακοβιομηχανίες ή σε βιομηχανίες καλλυντικών.
Και βέβαια άλλα, όπως ρίγανη και τσάι καταλήγουν στο εμπόριο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου, κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε η βιολόγος Βικτώρια Μεντέλη στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής, εστίασε σε φυτώρια χωρών που παραδοσιακά εμπορεύονται φυτικά είδη είτε καλλωπιστικά είτε φαρμακευτικά, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
Έπειτα από εκτενή έρευνα για κάθε ένα από τα 1.415 ελληνικά ενδημικά φυτά, η βιολόγος εντόπισε 588 περιπτώσεις εμπορίας από 73 φυτώρια, στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν 145 είδη – το 10% της ενδημικής χλωρίδας της χώρας το εμπορεύονται τώρα ή το έχουν εμπορευθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Ανάμεσα στα εμπορευόμενα είδη κυριαρχούν ενδημικές καμπανούλες, ίριδες και κρόκοι, ορχιδέες, αρωματικά φυτά και τουλίπες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τα εμπορευόμενα είδη, 32 χαρακτηρίζονται απειλούμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η παράνομη εμπορία ενδημικών φυτών δεν είναι κάτι καινούργιο. Τον προηγούμενο αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο η διοργάνωση εξερευνητικών αποστολών βοτανικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες, φυσιολάτρες, ερασιτέχνες και επιστήμονες βοτανολόγους που ξερίζωναν φυτά για να τα συμπεριλάβουν ως ζωντανά φυτά στον κήπο τους, ως δείγματα στην ιδιωτική τους συλλογή ή σε συλλογές μεγάλων βοτανικών μουσείων/κήπων.
Το κύριο πρόβλημα της παράνομης αυτής πρακτικής είναι η καταστροφή των φυτών, καθώς τη συλλογή αναλαμβάνουν έναντι πινακίου φακής άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν ενδιαφέρονται.
Το 2013, ύστερα από πολλές αναφορές, η Ειδική Γραμματεία εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας των αρωματικών- μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων. «Τα αυτοφυή αρωματικά-μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα της χώρας καταλαμβάνουν σημαντικές εκτάσεις του ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας, μαζί με τη δασική και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικότοπους με οικολογική αξία για τη βιοποικιλό­τητά τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο», αναφέρει.
«Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν τοπιακά περιοχές της χώρας και συνδέονται ιστορικά με την πορεία τόπων. Επιπλέον, συμμετέχουν στην οικονομία περιοχών με τις προσφορές τους, όπως π.χ. με τη συμβολή τους στη μελισσοκομία. Πολλά δε από τα φυτά αυτά τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που ενεργούνται σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ.)».

epiruspost.gr

Πιθανότατα την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών

Αγώνα δρόμου κάνουν καθημερινά οι υπάλληλοι στη Μηχανογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε οι βάσεις να ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη, αντί της Παρασκευής που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί στις 29 Αυγούστου, όμως φέτος όλα δείχνουν ότι οι βάσεις για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ανακοινωθούν μια ημέρα νωρίτερα. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να μην πέφτουν και να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Ελάχιστες θα είναι αυτές που αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.
epirusgate

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Που θα γίνουν μειώσεις… Οι τιμές σε περιοχές της Ηπείρου με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων

Τα λάθη που προέκυψαν και οι έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν οδηγούν σε αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
HPEIROS 22 8 14Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά το ουσιαστικό «ξήλωμα» βασικών σημείων του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από τις κοινές αποφάσεις που έλαβαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη.

Πέραν των αλλαγών στις δόσεις και την καταβολή το Υπουργείο προχωρά σε μειώσεις που υπερβαίνουν ακόμη και το 50% σε τέσσερις χιλιάδες οικισμούς σε όλη τη χώρα.
Το όφελος για τους φορολογουμένους υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης που θα γίνει στην κάθε περιοχή ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες.
Δηλαδή θα πληρωθεί τελικά το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένων υπολογισμών.
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται περιοχές της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας όχι όμως και των Ιωαννίνων, παρότι σε αρκετά χωριά έχουν διαπιστωθεί υπερβολικά υψηλές αντικειμενικές αξίες.
Οι περιοχές που διορθώνεται ο ΕΝΦΙΑ για την Ήπειρο είναι οι ακόλουθες:
Αγνάντων 4,00 €
Αθαμανίας 4,00 €
Αμβρακικού 6,00 €
Αράχθου 10,00 €
Αρταίων 12,00 €
Βλαχερνών 10,00 €
Γ. Καραϊσκάκη 6,00 €
Ηρακλείας 5,00 €
Θεοδωριάνων 8,00 €
Κομμένου 10,00 €
Μελισουργών 10,00 €
Κομποτίου 6,00 €
Ξηροβουνίου 5,00 €
Πέτας 7,00 €
Τετραφυλίας 4,00 €
Φιλοθέης 10,00 €
Αχέροντα 9,00 €
Ηγουμενίτσας 5,50 €
Σουλίου 4,00 €
Μαργαριτίου 7,00 €
Παραμυθιάς 5,00 €
Παραποτάμου 3,60 €
Σαγιάδας 14,00 €
Συβότων 9,50 €
Φιλιατών 2,20 €
Ανωγείου 7,50 €
Ζαλόγγου 6,00 €
Θεσπρωτικού 8,00 €
Κρανέας 12,00 €
Λούρου 7,00 €
Πάργας 9,00 €
Πρεβέζης 22,00 €
Φαναρίου 11,00 €
Φιλλιπιάδος 8,00 €
epiruspost.gr

ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης 3-1

Ο "Άγιαξ της Ηπείρου",στο ημίχρονο έχανε 0-1, αλλά στην επανάληψη ξέσπασε

Ο ΠΑΣ Γιάννινα... ξύπνησε απότομα τον Αστέρα Τρίπολης, που προηγήθηκε στο ματς και άρχισε να έχει το μυαλό του στην ρεβάνς του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, καταφέρνοντας να επανέλθει στο ματς και να επικρατήσει με 3-1 στους «Ζωσιμάδες», στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας!Οι παίκτες του Στάικου Βεργέτη δεν μπήκαν με θέρμη στο παιχνίδι και είδαν τους αντιπάλους τους να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα με πανέμορφο γκολ του Μπαράλες λίγο πριν το ημίχρονο.Όμως, στο δεύτερο έμειναν στα... αποδυτήρια και το πλήρωσαν!Οι γηπεδούχοι έκαναν τα πάντα για να επιστρέψουν στο παιχνίδι και με τρία γκολ σε 12 λεπτά κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πρώτο τους τρίποντο στο φετινό πρωτάθλημα.Πλέον η ομάδα της Τρίπολης ετοιμάζεται για την ρεβάνς (28/8) του υπέρ της 2-0 κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ του «πρώην», Ρούμπεν Ράγιος, με φόντο την πρόκριση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το ματς:
Ο Αστέρας μπήκε νωθρά στο παιχνίδι διατηρώντας κυρίως στάση αναμονής, με τον ΠΑΣ να είναι αυτός που είχε τις πρωτοβουλίες. Το πρώτο τέταρτο κύλησε χωρίς σημαντικές ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες, αλλά με την συμπλήρωση 16 λεπτών οι γηπεδούχοι έκαναν αισθητή την
παρουσία τους με τον Γιάκο να αστοχεί από πλεονεκτική θέση. Ίλιτς και Κοροβέσης συνδυάστηκαν ιδανικά, αλλά ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να βρει εστία, στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ.Πέντε λεπτά μετά την φάση του Γιάκου, Κοροβέσης και Ίλιτς συνδυάστηκαν εκ νέου, με τον πρώτο να μην κάνει καλή επαφή με την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι. Στα επόμενα λεπτά οι Αρκάδες ισορρόπησαν το παιχνίδι, την ώρα που οι γηπεδούχοι επιχειρούσαν σέντρες από τις πλευρές για να διασπάσουν την καλά παραταγμένη άμυνα των παικτών του κυρίου Βεργέτη.Ο Αστέρας έκανε αισθητή την παρουσία του στο 38ο και το 39ο λεπτό με δύο σουτ που δεν απείλησαν σημαντικά, για να φτάσουμε τρία λεπτά αργότερα και στο γκολ του Μπαράλες. Ο Ρόλε βγήκε ωραία στην αριστερή πτέρυγα, πέρασε τον Ρόλε με όμορφη ενέργεια και στην συνέχεια σέντραρε για τον συμπαίκτη του, που με κεφαλιά-ψαράκι από το ύψος του πέναλτι έστειλε την ομάδα του στα αποδυτήρια προηγούμενη με 1-0.Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο ΠΑΣ έδειξε σαφή διάθεση για να φτάσει στο 1-1 και τα κατάφερε. Αφού αρχικά ο Μιχαήλ δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα από σέντρα του Τσάβες, ο δεύτερος νίκησε τον Θεοδωρόπουλο στο 57ο λεπτό και έφερε το ματς και πάλι στα ίσα, σουτάροντας διαγώνια χρεώνοντας εν τέλει στον Τσάβες την ασίστ.Ο αγώνας συνεχίστηκε στο ίδιο μομέντουμ, με τον ΠΑΣ να είναι ανώτερος και στην συνέχεια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την διακύμανση του σκορ. Οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη μπόρεσαν να βρουν λύσεις και με πρωταγωνιστές την τριάδα των Τσάβες-Κοροβέση-Ίλιτς έφτασε στην πλήρη ανατροπή. Ο τελευταίος βρήκε δίχτυα στο 66ο λεπτό για το 2-1, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Ντάσιος βρήκε τον Τζημόπουλο στην περιοχή του Αστέρα και εκείνος έδωσε αέρα δύο τερμάτων στους γηπεδούχους με κεφαλιά.

Που κρίθηκε:
Στην ανυπαρξία του Αστέρα στο δεύτερο μισό. Οι φιλοξενούμενοι έπρεπε να να διασφαλίσουν το προβάδισμά τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό «διπλό».

Ο MVP του coppa.gr:
Ο Κριστιάν Τσάβες, αν και αντικαταστάθηκε σχεδόν δέκα λεπτά πριν την λήξη, πρόλαβε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στο ματς. Με πολύ καλή παρουσία από την αρχή, μια ασίστ και συμμετοχή και στο τρίτο γκολ της ομάδας του, ο μέσος του ΠΑΣ έκανε την διαφορά στον αγωνιστικό χώρο.

coppa.gr

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετσόβου

metsovo orkomosiaΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, στην κατάμεστη αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου  Μετσόβου, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μετσόβου.Στην τελετή παραβρέθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,καθώς και
αρκετοί πολίτες.Στο τέλος της τελετής,όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο!

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Το πρόγραμμα των επισκέψεων του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μαξίμος θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ενορίες του νομού.Αναλυτικά το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, έχει ως εξής:
Δευτέρα 25 Αυγούστου:
07.00: Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Άνω Πεδινών (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)
18.00: Αγιασμός ΕΠΣΗΠ
19.30: Ασπράγγελοι (Ορκωμοσία Δημάρχου Ζαγορίου)
Πέμπτη 28 Αυγούστου:
19.30: Βαπτιστή (Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία)
Παρασκευή 29 Αυγούστου:
07.00: Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Ανατολής (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)
19.00: Μηλιωτάδες (Αρχιερατικός Εσπερινός με Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο)
Σάββατο 30 Αυγούστου:
07.00: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Αγοράς) πόλεως Ιωαννίνων (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)
10.00: Ορκωμοσία Περιφερειάρχη Ηπείρου
13.00: Ορκωμοσία Δημάρχου Δωδώνης
19.30: Μηλιά Μετσόβου (Αρχιερατικός Εσπερινός)
Κυριακή 31 Αυγούστου:

07.00: Καλπάκι (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου (Βελλάς)
12.00: Ορκωμοσία Δημάρχου Πωγωνίου19.30: Κορίτιανη (Αρχιερατικός Εσπερινός)
Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου (Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους):
07.00: Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία)
epirusgate

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

Ένα αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, σήμερα Σάββατο και ώρα 9 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής»
Συμμετέχουν:
Γιάννης Θωμόπουλος, τραγούδι
Γιώργος Παυλάκος, πιάνο
Δημήτρης Παπαγγελίδης, κιθάρα
Μανώλης Γεωργοστάθης, μπουζούκι
Αποσπάσματα από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, διαβάζουν οι:
Μαρία Στρατσάνη, Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών
Ο Τάσος Λειβαδίτης (1922-1988) ήταν γιος του Λύσανδρου Λειβαδίτη και της Βασιλικής Κοντοπούλου. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις σπουδές του διέκοψαν η γερμανική κατοχή και η συνακόλουθη ένταξή του στην Αντίσταση και στράτευσή του στην ΕΠΟΝ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής πέθανε ο κατεστραμμένος οικονομικά πατέρας του και το 1951, ενώ ο ποιητής ήταν εξορισμένος στη Μακρόνησο, η μητέρα του. Είχε τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια, μια αδερφή και τρεις αδερφούς. Ο πατέρας του ήταν μεγαλέμπορος και τα παιδικά χρόνια του ποιητή ήταν ευτυχισμένα. Τέλειωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Το 1946 παντρεύτηκε τη Μαρία Στούπα, παιδική του φίλη και πολύτιμη σύντροφο σε ολόκληρη τη ζωή του, με την οποία απέκτησαν μια κόρη τη Βάσω. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία με τη δημοσίευση του ποιήματός του Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα. Το 1947 συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού Θεμέλιο. Την τετραετία 1948-1952 εξορίστηκε στο Μούδρο, τον Άη- Στράτη και τη Μακρόνησο μαζί με άλλους αριστερούς καλλιτέχνες και διανοούμενος, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Άρης Αλεξάνδρου, ο Μάνος Κατράκης και πολλοί άλλοι και συνέχισε να γράφει ποιήματα. Το 1952 σημειώθηκαν οι εκδόσεις των έργων του Μάχη στην άκρη της νύχτας και Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας. Τρία χρόνια αργότερα οδηγήθηκε σε δίκη στο Πενταμελές Εφετείο με αφορμή την ποιητική συλλογή του Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου και αθωώθηκε πανηγυρικά. Σταθμό στην ποιητική του διαδρομή και σχηματικό ορόσημο της πορείας του προς τη δεύτερη, εσωτερικότερη και υπαρξιακής αγωνίας, φάση της δημιουργίας του αποτέλεσε κατά τους θεωρητικούς της λογοτεχνίας το βιβλίο του Οι γυναίκες με τ’ αλογίσια μάτια.
Το 1961 πήρε μέρος σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη απαγγέλλοντας ποιήματά του και συνομιλώντας με το κοινό. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Κώστα Κοτζιά και έγραψε τους στίχους των τραγουδιών (η μουσική του Θεοδωράκη) για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη, Συνοικία το όνειρο. Συνεργάστηκε με την εφημερίδα Αυγή και το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. Το 1986 εξέδωσε τη συλλογή του Βιολέτες για μια εποχή που θεωρήθηκε ως το κύκνειο άσμα του. Ο Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο Χειρόγραφα του Φθινοπώρου.
Στίχοι του μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοΐζο, το Γιώργο Τσαγγάρη και άλλους Έλληνες συνθέτες.
epiruonline.gr

Γιορτή κυνηγού στους Λογγάδες δήμου Ιωαννιτών!

Την Κυριακή 31 Αυγούστου

Γιορτή κυνηγού στους Λογγάδες δήμου Ιωαννιτών.Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων διοργανώνει την γιορτή κυνηγού στους Λογγάδες δήμου Ιωαννιτών. Στην εκδήλωση θα υπάρχει δημοτικό συγκρότημα στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες κυνηγοί, καθώς επίσης θα υπάρχει και συμμετοχή χορευτικών ομάδων.Στο χώρο θα υπάρχουν ψησταριές, αναψυκτήρια ενώ θα γίνει και λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Νταλίκα φορτωμένη με 20 κιλά χασίς στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

Έσκασε το λάστιχο και... "έβρεχε" χασίς!!!
Νέα μεγάλη επιτυχία των ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων!Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής,στην παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, στο ύψος του Δρίσκου, οι αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο νταλίκα,στους τροχούς της οποίας ήταν κρυμμένα επιμελώς 19 κιλά και 665 γραμμάρια χασίς. Λίγο προτού ακινητοποιηθεί η νταλίκα από τους αστυνομικούς που  είχαν θέσει υπό παρακολούθηση το ύποπτο όχημα, έσκασε ένας από τους τροχούς της και ξαφνικά στο δρόμο άρχισε να... "βρέχει" χασίς!!!Τη ναρκο-νταλίκα οδηγούσε ένας Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη προκειμένου να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ κατασχέθηκε και το φορτηγό όχημα.
epirusgate

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων , επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων «Ioannina Street Theater Festival»  επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου 2014 με  πληθώρα παραστάσεων και εργαστηρίων/σεμιναρίων.  Έχοντας πια κερδίσει τον τίτλο του «θεσμού», το φεστιβάλ ξαναβγαίνει σε δημόσιους  χώρους των Ιωαννίνων παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων για όλες τις  ηλικίες. Παραστάσεις θεάτρου, τσίρκο, χορού και κουκλοθέατρου θα γεμίσουν τα  πάρκα και τις πλατείες της πόλης, φιλοξενώντας ανερχόμενους και καταξιωμένους  καλλιτέχνες, παλιούς γνώριμους και τοπικούς δημιουργούς. Σημαντική επιτυχία της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η δημιουργία μίας καινούργιας  παραγωγής αποκλειστικά για το φεστιβάλ από την ομάδα σύγχρονου χορού Krama  Dance Company, μία τοπική ομάδα ανερχόμενων καλλιτεχνών που τα τελευταία  χρόνια δραστηριοποιείται μεταξύ Ελλάδος και Βελγίου. Δίνεται ακόμη βήμα σε  μια καθόλα υποσχόμενη ομάδα σύγχρονου χορού την So Company (LX/GR) να  παρουσιάσει μια παράσταση εμπνευσμένη από 

το παραμύθι του Πινόκιο, όπου μια  ακορντεονίστρια [Iw le Moller] σαν άλλος Τζεπέτο ζωντανεύει και θέτει σε κίνηση τη  χορεύτρια της [Rhiannon Morgan].  Στα Γιάννενα έρχονται, επίσης, πάρα πολλές κούκλες έτοιμες να μας παίξουν  μουσική και να μας εντυπωσιάσουν με τις ακροβατικές τους ικανότητες. Το θέατρο  μαριονέτας «ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ» από τα Βασιλικά της Εύβοιας, μία από τις  παλιότερες και σημαντικότερες ομάδες του είδους, ανεβάζουν τις παραστάσεις «Της  μουσικής τα νήματα» και «Ακροβασίες», που έχουν παρουσιαστεί σε Ευρώπη,  Τουρκία, Ν. Κορέα και Ν. Αφρική.  Μία ακόμη ανερχόμενη καλλιτέχνις η Αφροδίτη Γεωργίου παρουσιάζει την  παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Άλφα» που βραβεύτηκε το 2012 για την  καινοτομία της στην 4η  συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών στο φεστιβάλ του  Κιλκίς. Από το φετινό φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι παραστάσεις τσίρκο, με  τη φιλοξενία των Pomet και Christian the Unpredictable που θα εκπλήξουν μικρούς  και μεγάλους με τις ικανότητές τους στο χειρισμό αντικειμένων, ενώ μετά από δύο  χρόνια, ο Alvaro Ramirez, ο κλόουν που σηματοδότησε το 1ο  Ioannina Street Theater  Festival με το χιούμορ και τις γκάφες του, επιστρέφει με την πενταμελή ομάδα  του Cirko Cachivache υποσχόμενος ώρες ατελείωτου γέλιου και εντυπωσιακών  ακροβατικών και ζογκλερικών.  Τέλος, η τοπική ομάδα θεάτρου «Politheatro» δίνει για ακόμη μία φορά το παρόν  στη διοργάνωση με την παράσταση «Άνευ ουσίας και σημασίας» σε σκηνοθεσία  της Γιάννας Κούλα και περισσότεροι τοπικοί δημιουργοί εισάγουν το κοινό στη  δραματοθεραπεία, τη yoga γέλιου και το θεατρικό παιχνίδι.
epirusepress.gr

Πάνω από τρεις χιλιάδες φοιτητές διαγράφονται σε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

AIONIOI FOIΞεπερνούν τις τρεις χιλιάδες οι φοιτητές και σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου και διαγράφονται από τις σχολές τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαγράφονται 2.745 φοιτητές.

Οι λιμνάζοντες, όπως χαρακτηρίζονται ανέρχονται στις 3.187 κι από αυτούς οι 442 μόνο συμμετέχουν τα τελευταία δύο χρόνια σε εξετάσεις ή οφείλουν μόνο πρακτική ή διπλωματική.
Στο ΤΕΙ Ηπείρου ο αριθμός των σπουδαστών που «λιμνάζει» φτάνει στους 466. Μόλις οι 110 έχουν ενεργό συμμετοχή τη τελευταία διετία ενώ οι υπόλοιποι 356 διαγράφονται.
Σύμφωνα με τα πλήρη κι επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο, οι περισσότερες διαγραφές φοιτητών θα γίνουν από τα Πανεπιστήμια, περίπου 129 χιλιάδες ενώ θα υπάρξει διαγραφή και άλλων 24 χιλιάδων περίπου από τα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά παίρνουν οριστικό εισιτήριο εξόδου από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ λίγο πάνω από 15.000 αιώνιοι φοιτητές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, στα Πανεπιστήμια (πλην του Δημοκρίτειου, των Καλών Τεχνών, Ιόνιου Πανεπιστήμιο) και της Γεωπονικής, ιδρύματα για τα οποία αναμένονται στοιχεία) υπάρχουν 139.175 λιμνάζοντες φοιτητές, θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές περιόδους 10.167 φοιτητές.
Στα ΤΕΙ υπάρχουν 39.283 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 23.811 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους 13.359 φοιτητές.
Στο σύνολο των διαγραφόμενων φοιτητών των ΤΕΙ και αυτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους δεν υπολογίζονται οι φοιτητές του ΤΕΙ Στεράς Ελλάδας καθώς ακόμα δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία πόσοι εκ των 2.174 «λιμναζόντων» του συγκεκριμένου ιδρύματός έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους.
epiruspost.gr

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Ζίτσας…

    Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ την Τετάρτη 27 Αυγούστου, με σημείο συνάντησης (προσυγκέντρωση) το Αεροδρόμιο της πόλης στις 11.00 π.μ. και αμέσως μετά στην Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην αγροτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ.
    Για την καλύτερη προετοιμασία...
της παραπάνω κινητοποίησης, τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας θα πραγματοποιήσουν περιοδείες / συσκέψεις στα χωριά της περιοχής ως εξής:
Πέμπτη 21/8 στη Ζίτσα
Παρασκευή 22/8 στην Πρωτόπαππα
Σάββατο 23/8 στο Πετσάλι
Κυριακή 24/8 στο Γκρίμποβο
Δευτέρα 25/8 στα Γραμμενοχώρια
Δευτέρα 25/8 στο Πέραμα
    «Η αγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.
zitsagate.blogspot.gr

Βαρύ το πλήγμα και στην πτηνοτροφία


Το θέμα του νέου φόρου ακινήτων καίει και τους πτηνοτρόφους της χώρας και βέβαια της Ηπείρου που έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της πανελλαδικής παραγωγής.
Σε επιστολή της προς την πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η «Πτηνοτροφική», κεντρική ένωση των παραγωγών πτηνοτροφικών προϊόντων αναφέρει το ειδικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη φορολόγηση των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων: «Μετά την ανακοίνωση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο TAXIS – NET διαπιστώσαμε με κατάπληξη μία ωμή φορολογική βαρβαρότητα που πλήττει καίρια τους πτηνοτρόφους παραγωγούς που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στα φορολογικά χρονικά της χώρας με την άδικη επιβολή υπερβολικής φορολόγησης στη συνολική ακίνητη περιουσία τους. Περισσότερο εξοργίζει ο κυνικός εμπαιγμός σε βάρος τους, αφού είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση του κλάδου και είχε νομοθετηθεί η απαλλαγή των πτηνοτροφικών κτισμάτων από κάθε φορολογία ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα είχε γίνει κοινά αποδεκτό και είχαν ανακοινωθεί διαβεβαιώσεις ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας διότι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο και τέτοια φορολογία αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής πτηνοτροφίας και οδηγεί σε αφανισμό τον κλάδο. Τελικά διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο για την κύριο φόρο, ενώ επιβάλλεται για τον συμπληρωματικό», σημειώνεται. Επισημαίνεται ότι τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα είχαν απαλλαγεί από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε το έτος 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ δεν θεσμοθετείται ανάλογη απαλλαγή σήμερα που η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, όπως τονίζεται. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως μας είχατε διαβεβαιώσει κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δηλαδή τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα δεν θα υπόκεινται γενικά σε καμία φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους ή υποσημειώσεις. Εναλλακτικά προτείνεται απαλλαγή από τη φορολογία ακινήτων στους αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς οι οποίοι ιδιοχρησιμοποιούν τα παραπάνω αγροτικά κτίσματα ως εργαλεία δουλειάς τους όπως ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που απαλλάσσονται αντίστοιχα από ανάλογη φορολογία» τονίζεται στην επιστολή.
epirusepress.gr

Με πλούσιο πρόγραμμα ο Γύρος της Λίμνης


Ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών Ιωαννίνων» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, τοπικών φορέων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλογών της πόλης διοργανώνει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά
τον "Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων" 30 χλμ και τους παράλληλους αγώνες Δρόμου 10 χλμ. και δυναμικού βαδίσματος 30 χλμ, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου το πρωϊ. Αφετηρία και τερματισμός είναι η Πλατεία Μαβίλη. Η διοργάνωση έχει στόχο την ανάδειξη και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας καθώς και την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού. Πλούσιο είναι το πρόγραμμα και του 8ου Ioannina Lake Run, με τον Αθλητικό Όμιλο Ποσειδών να φροντίζει και φέτος να συνοδεύσει το αθλητικό κομμάτι με μία σειρά από παράπλευρες δραστηριότητες, που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του τριημέρου, στο οποίο όπως πάντα εξέχουσα θέση έχει ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων στη διαδρομή των 30 χλμ., έχει ως εξής: - Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 12.00-20.00 Παραλαβή των bibnumber, αλλά και των t-shirt του Ioannina Street Relays 2014 από το stand των εγγραφών που θα υπάρχει στην Ακτή Μιαούλη στα Σφαγεία. - Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 09.00-14.00 Πολιτιστικές προτάσεις επίσκεψης σε χώρους αρχαιολογικούς, ιστορικούς, παραδοσιακών οικισμών αλλά και γαστρονομικού ενδιαφέροντος. 11.00-13.00 και 15.00 – 21.00 Παραλαβή των chip, των αριθμών και των αναμνηστικών του 8ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων (30 χλμ -10 χλμ) από το stand των εγγραφών που θα υπάρχει στην περιοχή των σφαγείων στην Ακτή Μιαούλη 11.00-16.30 Παραλαβή των bibnumber, αλλά και των t-shirt του Ioannina Street Relays από το stand των εγγραφών στα Παλιά Σφαγεία 17.00 Εκκίνηση των Ioannina Kids Relays (4X100 μέτρα & 4X200 μέτρα). 18.00 Εκκίνηση του Παραλίμνιου Δρόμου «Μαμά – Καρότσι» (500μ.) 18.00 – 21.30 Pasta Party 8ου Γύρου Λίμνης 30 & 10 χλμ. 18:30 Εκκίνηση του αγώνα Ioannina Street Relays (4Χ2,5 χιλιόμετρα) με τους πρώτους δρομείς κάθε ομάδας. 19.30 Χρονικό όριο για την τελευταία αλλαγή και εκκίνηση του 4ου δρομέα κάθε ομάδας 20.00 Απονομές στις 3 πρώτες ομάδες (ανδρών, γυναικών, μικτή). - Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 07.00 Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ. 09.00 Αγώνας Δρόμου 30 χλμ. 09.10 Αγώνας Δρόμου 10χλμ. 12.30 Απονομή μεταλλίων. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», θα υπάρχουν ομιλίες για θέματα διατροφής – υγείας – εξοπλισμού, καθώς και ιστορίες δρομέων που θα συναρπάσουν. Αναλυτικότερα στη σελίδα www.ioanninalakerun.gr.
epirusonline.gr

Πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργείο,ο οικισμός εμπόρων στην Αμπελιά Ιωαννίνων

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων οικισμών και παραθεριστικών χωριών σε Ιωάννινα, Κρήτη, Κιλελέρ και Αλεξανδρούπολη με την αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν σε συνεταιρισμούς, εταιρείες και άλλους φορείς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τους τελευταίους δέκα μήνες έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους έργων για τη πολεοδόμηση -ως περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης,- τουλάχιστον, 14 οικισμών και παραθεριστικών χωριών ο συνολικός πληθυσμός των οποίων δύναται να φθάσει σε, περίπου, 11.500 άτομα. Πρόκειται για ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης 2.840 στρεμμάτων. Πέραν της ανέγερσης κτιρίων για α΄ και β΄ κατοικία σε ορισμένες εκ των εκτάσεων υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ξενώνων, ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.ά.Να θυμίσουμε πως το  δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννίνων έχει εγκρίνει την

πολεοδομική μελέτη της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ που αφορά το έργο πολεοδόμησης έκτασης 141,7 στρεμμάτων ως ΠΕΡΠΟ προς εξυπηρέτηση α΄ κατοικίας στην περιοχή Αμπελειά ιδιοκτησίας της κοινωνίας «Οικοδομική Συνεργασία Εμπόρων Ιωαννίνων». Είχε προηγηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο η έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων του έργου από το ΥΠΕΚΑ. Η έκταση έχει σχεδιαστεί για πληθυσμό έως 643 ατόμων. 
epirusepress.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Με πέντε (5) εκπροσώπους η περιφέρεια Ηπείρου στη Γ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου η εκλογή αντιπροσώπων

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα πρέπει το περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου να έχει εκλέξει μαζί με το προεδρείο του και τους αντιπροσώπους που θα στείλει στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Και αυτό γιατί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), προκειμένου να εκλέξει το 25μελές διοικητικό της συμβούλιο (οι 13 Περιφερειάρχες μετέχουν αυτοδίκαια και εκλέγονται άλλα 12 μέλη από τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους). Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόφιλου Λεονταρίδη, σύμφωνα με την οποία η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ θα αριθμεί από 254 έως 293 μέλη, αναλόγως με τον αριθμό των θεματικών αντιπεριφερειαρχών που θα ορίσει κάθε περιφερειάρχης (έχει δικαίωμα από 3-6). Υπενθυμίζουμε, ότι η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ αποτελείται από τους 13 περιφερειάρχες, τους 58 άμεσα εκλεγόμενους αντιπεριφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες που ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη για το
διάστημα της θητείας τους και τους εκπροσώπους των περιφερειακών συμβουλίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας. Κάθε Περιφέρεια εκπροσωπείται με έναν εκπρόσωπο για κάθε 75.000 κατοίκους. Έτσι, ο αριθμός των εκπροσώπων προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας με το 75.000. Το ακέραιο μέρος αυτής της διαίρεσης αποτελεί τον αριθμό των εκπροσώπων κάθε περιφέρειας. Σε περίπτωση που το υπόλοιπο της διαίρεσης είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 37.500 κατοίκων τότε η περιφέρεια εκπροσωπείται από έναν επιπλέον εκπρόσωπο. Στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου, υπάρχουν 383.215 εγγεγραμένοι, οι οποίοι αντιστοιχούν σε πέντε (5) αντιπροσώπους (5 Χ 75.000 = 375.000), καθώς οι 8.215 που υπολείπονται δεν φτάνουν το μέτρο των 37.500, ώστε να εκλεγεί και έκτος. Οι εκπρόσωποι των περιφερειακών συμβουλίων στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία, μετά την εκλογή των προεδρείων τους. Η εκλογή των εκπροσώπων των περιφερειακών συμβουλίων γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Δικαίωμα για κατάρτιση συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί που έλαβαν μέρος στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές και κατέλαβαν τουλάχιστον μία έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο. Δύο ή περισσότεροι συνδυασμοί, από αυτούς που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο, μπορούν να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό. Κάθε συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει αριθμό υποψηφίων ίσο με το συνολικό αριθμό των εκπροσώπων. Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση, την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν. Στο επάνω μέρος της δήλωσης αναγράφεται ο συνδυασμός ή οι συνδυασμοί που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο, που καταρτίζουν τον συνδυασμό για την ανάδειξη εκπροσώπων. Από κάτω αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των υποψηφίων εκπροσώπων της περιφέρειας για τη γενική συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. Η δήλωση κατατίθεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, το αργότερο δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου για την εκλογή. Με βάση τις δηλώσεις των συνδυασμών καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού, που περιλαμβάνουν όλα τα ανωτέρω στοιχεία και τους υποψηφίους με αλφαβητική σειρά. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι λαμβάνουν όλα τα ψηφοδέλτια που έχουν καταρτισθεί. Ο σύμβουλος εκφράζει την προτίμησή του με σταυρό που σημειώνει δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να ψηφίσει έναν, δύο ή τρεις υποψηφίους. Για τον καθορισμό των εδρών που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό, ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού διαιρείται με τον συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των εκπροσώπων του περιφερειακού συμβουλίου στη γενική συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο που προκύπτει από τον ανωτέρω αριθμητικό υπολογισμό. Εάν οι έδρες που λαμβάνουν οι συνδυασμοί είναι λιγότερες από αυτές που είναι προς διάθεση, όσες απομένουν διανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, ξεκινώντας από τον συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο. Εάν το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο περισσότερων συνδυασμών είναι ίσο, τότε διενεργείται μεταξύ αυτών δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που έλαβαν, κατά σειρά, τους περισσότερους σταυρούς, καταλαμβάνουν τις έδρες των συνδυασμών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. κατατάσσονται με τη σειρά εκλογής τους, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει και αν δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, με αλφαβητική σειρά. Οι υπόλοιποι από τον κάθε συνδυασμό, κατά τη σειρά εκλογής, είναι αναπληρωματικοί εκπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. και καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών εκπροσώπων, στην περίπτωση που κενωθούν για οποιονδήποτε λόγο. Η αναπλήρωση διαρκεί μέχρι το τέλος της περιφερειακής περιόδου.
epirusgate