photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων.

Τα περισσότερα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!!!

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών. Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις με γουρούνια γι' αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι... πουά ή ριγέ!"Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10" εξηγεί στο Αθηναικό Πρακτορελιο Ειδήσεων, ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Κυριάκος Σκορδάς. Όπως διευκρινίζει, τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, τα οποία διατηρούν κτηνοτρόφοι που ωφελούνται από πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικής κτηνοτροφίας."Αντί ένα αρσενικό αγριογούρουνο σε οίστρο να ζευγαρώσει με θηλυκό του είδους, προτιμάει την... ευκολία ενός ήμερου, ροδαλού γουρουνιού" τονίζει χαριτολογώντας. Άλλωστε, λόγω αυτών των διασταυρώσεων, τα αγριογούρουνα πλέον είναι παρδαλά: πουά ή ριγέ!Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, ο κ. Σκορδάς συγκαταλέγει την εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. "Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας". Το θέμα της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Εκπρόσωποι των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καλπακιού-αρακάλαμου είχαν επισημάνει ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και
η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που παραθέτει ο κ. Σκορδάς, βάσει 15ετούς προγράμματος μέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης και προτίμησης για τον αγριόχοιρο, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου (4ο στη σειρά κατάταξης μετά την μπεκάτσα, τον λαγό και τις τσίχλες). Από αυτές τις εξορμήσεις, το 55% έγιναν στη Μακεδονία και Θράκη και το ποσοστό κάρπωσης, σε σχέση με τις φορές που ο κυνηγός αγριόχοιρου συναντά το θήραμα, κυμαίνεται μεταξύ 10-20%."Έχουμε ζητήσει επιμήκυνση της περιόδου κυνηγιού αγριογούρουνου αλλά και συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα. Να μας υποδεικνύουν, δηλαδή, τα δασαρχεία τις περιοχές όπου υπάρχει υπερπληθυσμός των ζώων και ό,τι 'χτυπάμε' να δημοπρατείται από τα δασαρχεία ή να δωρίζεται σε ιδρύματα. Μην ξεχνάτε ότι ένα αγριογούρουνο έχει περίπου 50 κιλά κρέας, μεγάλης γευστικής αξίας και γαστριμαργικής απόλαυσης" λέει ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Όσον αφορά τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες, η ΚΟΜΑΘ έχει προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού για την αποζημίωση των αγροτών, οι περισσότεροι από τους οποίους πλήττονται από επιθέσεις αγριογούρουνων σε εκτάσεις δίπλα σε δάση και προστατευόμενες, από τη σύμβαση RAMSAR, περιοχές.
epirusgate

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου