photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τέλος η παιδική χαρά για τα Κούρεντα!

Με αφορμή το κλείσιμο της παιδικής χαράς στα Κούρεντα αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο από το φιλικό site "Epirusepress.gr" για το κλείσιμο των παιδότοπων!
Διαβάστε το άρθρο παρακάτω.



Μόνο το 2,5% των παιδικών χαρών στην Ελλάδα έχει πάρει το «πράσινο φως» πιστοποίησης. Σχεδόν στο 98% το παιχνίδι γίνεται με ευθύνη των γονέων, με τη συντριπτική πλειονότητα των δήμων να έχει χάσει την παράταση (30 Ιουνίου 2014) που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών.
Μετά το θανατηφόρο ατύχημα στο Ελληνικό τον περασμένο Απρίλιο λίγοι δήμοι έχουν προχωρήσει στις απαραί­τητες διαδικασίες ελέγχου, χωρίς όμως να έχουν δοθεί ακόμα πιστοποιήσεις. Επίσης, δεν έχει οριστεί νέα προθε­σμία ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Στο μεταξύ, η εικόνα στην πλειονότη­τα των παιδικών χαρών είναι αποκαρ­διωτική. Χαλίκι ή πλακάκι αντί κατάλ­ληλου δαπέδου με έντονο κίνδυνο για τα παιδιά, σπασμένες κούνιες, απαρ­χαιωμένες τραμπάλες, απουσία περίφραξης, πέτρες, ακόμα και σκουπίδια.

Σε ένα μεγάλο αριθμό έχουν τοποθετη­θεί προειδοποιητικές ταμπέλες ότι την ευθύνη έχουν οι γονείς, ενώ άλλες εί­ναι σφραγισμένες, με αποτέλεσμα είτε να πηδούν μέσα τα παιδιά είτε να μην έχουν πού να παίξουν.
Σύμφωνα με εκτίμηση από την ΕΒΕ- ΤΑΜ (πρώην ΕΛΟΤ), που αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα για την πιστο­ποίηση των παιδικών χαρών, υπολογί­ζεται ότι έχουν ελεγχθεί περίπου 400 από το σύνολο των περίπου 16.000 για ολόκληρη την επικράτεια. Αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο στην ΕΒΕ- ΤΑΜ, η οποία έχει προχωρήσει σε... 100 πιστοποιήσεις, αλλά και τους ιδι­ωτικούς φορείς πιστοποίησης. Τουλά­χιστον, όπως δηλώνει ο υπεύθυνος του τομέα παιχνιδότοπων της ΕΒΕΤΑΜ, Νίκος Σκορδαράς, υπάρχει κινητικό­τητα από πλευράς δήμων και ενδιαφέ­ρον να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ακατάλληλες

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής διαπίστωσε πως ο δήμος έχει προχωρήσει σε σφράγιση παιδι­κών χαρών. Συγκεκριμένα, στην πλα­τεία Νησίδας, σε ένα σημείο όπου το διαπερνά υψηλή τάση ρεύματος λόγω ύπαρξης πυλώνα της ΔΕΗ, υπάρχουν δύο παιδικές χαρές. Η μία είναι ερημω­μένη λόγω του λουκέτου που έχει μπει στην πόρτα της. Οι συνθήκες, όπως εύ­κολα μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, είναι ακατάλληλες: πλακάκι στο δάπεδο και παλιά παιχνίδια.
Στη διπλανή παιδική χαρά, επίσης έχει μπει λουκέτο στην πόρτα της. Ωστόσο, μέσα τα παιδιά παίζουν. Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής, έσπα­σαν δύο κάγκελα από την πλαϊνή πλευ­ρά και μπαίνουν γιατί δεν έχουν άλλο χώρο για παιχνίδι.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρε­σιών Νέας Φιλαδέλφειας, Γιάννης Καλαμπόκης, αναφέρει πως ο δήμος έκλεισε όλες τις παιδικές χαρές ωσότου γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες. «Για να καλύπτεται νομικά η Τεχνική Υπηρεσία τις κλείσαμε. Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα τις επισκεφτούμε για να δούμε τι χρειάζονται. Περίπου 4-5 από τις 23 συνολικά μπορούν να φτιαχτούν γρήγορα κι εκεί εστιάζουμε», αναφέρει. Πάντως, με μια πρόχειρη εκτίμηση θα απαιτηθούν τουλάχιστον 300.000 ευρώ. «Πού να παίξουν;» Λίγο παρακάτω, στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, μια παιδική χαρά σφύζει από ζωή. Ο Δημήτρης Χωρινός, πατέρας δύο μικρών αγοριών, αναφέρει αγανακτισμένος: «Πού να τα πάω; Να τα κλείσω στο διαμέρισμα;». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη παιδική χαρά δεν έκλεισε μετά το πέρας της προθεσμίας (30 Ιουνίου) που είχε δοθεί ως καταληκτική για την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών. Επίσης, ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση προς τους γονείς ότι με δική τους ευθύνη κάνουν χρήση της παιδικής χαράς ωσότου ανακατασκευαστεί. «Είναι άθλια η κατάσταση. Και δεν έχω δει και καμία παιδική χαρά που να είναι αξιοπρεπής. Εδώ, όταν κάνουν κούνια τα παιδιά, κουνιέται όλη η εγκατάσταση και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Πηγαίνει πέρα-δώθε. Στις κούνιες για τα μικρότερα παιδιά, η μία είναι σπασμένη. Για να μην πούμε για τα σκουπίδια που πέφτουν μέσα στην παιδική χαρά και το καλοκαίρι με 40 βαθμούς η κατάσταση είναι ανυπόφορη», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δ. Χωρινός.

Προειδοποιήσεις

«Με τα μούτρα» από την πρώτη μέρα αλλαγής της δημοτικής αρχής έπεσε ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών. Επειδή εκεί συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ πρόκειται για ένα θέμα που «καίει», γι’ αυτό και αποτελεί προτεραιότητα του νέου δημάρχου. «Από τις 35 παιδικές χαρές, οι 11 είναι πιστοποιημένες. Στις υπόλοιπες έχουμε αναρτήσει μια προειδοποίηση πως αναμένονται έλεγχοι και ότι όσοι μπαίνουν μέσα το κάνουν με δική τους ευθύνη. Είμαστε στο σημείο που έχουμε στα χέρια μας τον πρώτο έλεγχο και αναμένεται να κάνουμε τις παρεμβάσεις. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι», αναφέρει ο Μάνθος Ευφραιμίδης, ο οποίος εκτελεί χρέη αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών. Ακόμα δεν έχουν προϋπολογιστεί τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, αλλά εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τις 400.000 ευρώ.

Αγώνας δρόμου

Από τον περασμένο Μάιο προσπαθεί να προμηθευτεί όργανα για τις παιδικές χαρές ο Δήμος Πεύκης - Λυκόβρυσης. Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Τεχνικής Υπηρεσίας, από τις 17 παιδικές χαρές που βρίσκονται στα όρια του δήμου έχουν πιστοποιηθεί οι 9. Για τις υπόλοιπες γίνεται προσπάθεια οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιοι του δήμου, πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ, από τη στιγμή που θα πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές, κατόπιν χρειάζονται συντήρηση και είναι αμφίβολο εάν θα υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα.

Λουκέτο σε όλες

 «Γνωρίζοντας την αναστάτωση που θα προκύψει, προκειμένου ο δήμος μας να είναι σύννομος και τα παιδιά ασφαλή βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία όλων των παιδικών χαρών που βρίσκονται στην περιφέρειά μας», αποφάσισε στα μέσα Ιουλίου το τέως δημοτικό συμβούλιο στην Ερμούπολη Σύρου. Σύμφωνα με το σημερινό αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, το μέσο κόστος για καθεμία από τις 10 παιδικές χαρές της Ερμούπολης είναι 50.000 ευρώ. Η παραπάνω απόφαση ισχύει ωσότου πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση, ενώ ανοιχτή είναι μια πρότυπη παιδική χαρά η οποία ανακατασκευάστηκε και πιστοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Για αρχή ο Δήμος Ερμούπολης επιχειρεί το φτιάξιμο τριών παιδικών χαρών, οι οποίες δέχονται τα περισσότερα παιδιά

 •Οι παιδικές χαρές δεν πρέπει να γειτνιάζουν με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας Βαρέων οχημάτων.
•Πρέπει να περιβάλλονται από ικανή περίφραξη, φυσική ή τεχνητή, ώστε να είναι λειτουργικές και να παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς, καθώς και παγίδευση μερών του σώματός τους. Επίσης θα πρέπει να εμποδίζεται η εκτός ωραρίου λειτουργίας πρόσβαση των παιδιών σε αυτές.
 •Πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή και πινακίδα εισόδου η οποία θα φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας τους.
•Πρέπει να προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση χρήστη ΑμεΑ ανά τουλάχιστον δέκα θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς προδιαγραφές (ASTM κ.λπ.).

Χρονοβόρα & πολυδάπανη η πιστοποίηση 

ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ, το οποίο απαιτεί πολύ χρήμα και μεγάλο αριθμό προσωπικού, είναι η πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών που διαθέτει ο κάθε δήμος. ΙΥ αυτό οι περισσότερες δημοτικές αρχές προσανατολίζονται να ξεκινήσουν με εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Οσες, δηλαδή, βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες ή μεγάλες γειτονιές. Το μεγάλο στοίχημα «παί¬ζεται» φυσικά στο Δήμο Αθη¬ναίων, καθώς διαθέτει 131 παιδικές χαρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο καλοκαίρι είχε κλείσει σχε¬δόν τις μισές από αυτές, χω¬ρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έβρισκαν τρόπο να μπουν από την αφύλακτη πφίφραξη.Τα ανύπαρκτα κον¬δύλια προκαλούν σημαντική καθυστέρηση στην όλη διαδι¬κασία. Η ΚΕΔΕ ζήτησε τη χρη¬ματοδότηση των δήμων από το Πράσινο Ταμείο ώστε να προ¬χωρήσουν στις απαραίτητες παρεμβάσεις. Ωστόσο, φέτος το Πράσινο Ταμείο θα ικανοποιήσει τα αι¬τήματα από την προηγούμενη χρονιά. Μόνο για το Δήμο Αθη¬ναίων υπολογίζεται πως απαι- τούνται περίπου 7 εκατ. ευρώ για την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών.
epirusepress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου