photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα παρατηρητήριο της φύσης στα Τζουμέρκα

Με προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων
 
Η παρακολούθηση ειδών της χλωρίδας και πανίδας στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων είναι ο στόχος της προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα, ως απτό αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που μόλις ξεκίνησε και η οποία προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο μειοδότησε η Ήπειρος Α.Ε.
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη και ταυτόχρονα δόθηκε η αφορμή για την συζήτηση των δύο πλευρών όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Χρήστο Χασάνη έγινε μία αναλυτική ενημέρωση και των προβλημάτων αλλά και των αιτημάτων του Φορέα προς την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο κ. Χασάνης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την αναγκαιότητα βελτίωσης του οδικού δικτύου στην περιοχή των Τζουμέρκων, καθώς επίσης και τη νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους φύλακες του Πάρκου να αποκτήσουν ανακριτικά καθήκοντα.
Απαντώντας ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, οι οποίες όμως είναι δύσκολες λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους, ενώ χαρακτήρισε εύλογο το αίτημα για ανακριτικά καθήκοντα στους φύλακες του Πάρκου.
Πρόταση για
κτηνοτροφικό πάρκο
Ίσως όμως η σημαντικότερη πρόταση από τον Φορέα Τζουμέρκων είναι αυτή που προβλέπει την σύνταξη προμελέτης για τη δημιουργία ορεινού θερινού κτηνοτροφικού πάρκου στο όρος Λάκμος.
Εφόσον η προμελέτη ολοκληρωθεί, αναμένεται η σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου και στη συνέχεια η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως η πρόταση αυτή ίσως να είναι μεταξύ εκείνων που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» που έχει διατηρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης μετά το 2015, όταν ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησής τους τόνισε πως κάθε φορέας δείχνει στην πράξη τη δουλειά του και καταξιώνεται.
«Το θέμα είναι ότι κάποιοι έρχονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, όπως οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν έχουν την αγωνία για τον τόπο. Για παράδειγμα πόσο πιο απλό είναι να ελέγχει κάποιος τι γίνεται κάθε στιγμή στη Λίμνη, αντί να έρχονται και να αναζητούν το DNA πράξεων που έχουν γίνει πριν από δέκα χρόνια», σημείωσε.
Την ικανοποίησή του τέλος για την προγραμματική σύμβαση που επιβεβαιώνει και τις δυνατότητες της Ήπειρος Α.Ε εξέφρασε ο πρόεδρός της Κ. Ντέτσικας.

Ελευθερία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου