photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το γάλα σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Ηπείρου

"Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους κτηνοτρόφους, δεν έχει ανάγκη τις εισαγωγές"
Τους γαλακτοπαραγωγούς της Ηπείρου επισκέφτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης με την άφιξή του στα Γιάννενα σήμερα το πρωί. Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ποταμιού, ο αγελαδοτρόφος Μιχάλης Τζήμας και ο γεωπόνος Βασίλης Θεοδωράκης (απλή συνωνυμία!) από τον συνεταιρισμό εκθέτουν στο Σταύρο τα προβλήματα διάθεσης του γάλακτος που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Σταύρος Θεοδωράκης: Τα πράγματα είναι απλά, εάν ακούς αυτούς που πρέπει. Εάν ακούς δηλαδή τους επιστήμονες και τους κτηνοτρόφους. Τους ανθρώπους που παράγουν το γάλα. Η πρότασή μας, συζητώντας και με τους κτηνοτρόφους, είναι συγκεκριμένη. Θα πρέπει στη συσκευασία του γάλακτος, η κάθε μποτίλια, το κάθε χάρτινο κουτί να λέει εάν το γάλα είναι ελληνικό ή όχι. Το γάλα τι είναι, όχι η... συσκευασία, όχι τι είναι το εργοστάσιο.Ότι το γάλα που περιέχει μέσα αυτό το μπουκάλι είναι ελληνικό. Και θα πρέπει να επανέλθει και το ισοζύγιο του γάλακτος. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Ότι μία βιομηχανία πρέπει να ξέρει το κράτος ότι εισάγει ή παίρνει απ' τους παραγωγούς 100 κιλά γάλα και διαθέτει στην αγορά 100 κιλά συσκευασμένο γάλα. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε και να μπορούμε να το ελέγξουμε. Από εκεί και πέρα, η επιστήμη έχει
δώσει τις λύσεις για την παστερίωση. Η παστερίωση, λένε οι κτηνοτρόφοι, μπορεί να περάσουμε απ' τις 5 μέρες στις 6 μέρες, να το δεχτούν αυτό το πράγμα. Δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω. Στην Ελλάδα δεν μπορούμε, μ' αυτό το κλίμα δεν μπορούμε να πάμε σε παραπάνω μέρες, σε 7-8 μέρες που θέλουνε κάποιοι, για να προλαβαίνουν τα γάλατα να έρχονται από μακρινές χώρες. Πρέπει να μείνουμε, λοιπόν, στην παστερίωση των 6 ημερών, είναι αυτό το γάλα το φρέσκο που λένε ότι παίρνουμε και βέβαια, υπάρχει και το γάλα της υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που δεν είναι φρέσκο γάλα, που δεν είναι γάλα που έχει όλα τα καλά συστατικά του γάλακτος, γιατί, για να συντηρηθεί, έχει γίνει μια χημική επεξεργασία. Αυτό θα είναι για 30 μέρες, 35 μέρες, όσα λέει η επιστήμη. Είναι απλά τα πράγματα, δηλαδή, αλλά δυστυχώς, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση κόντεψε να πληγεί... Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κόντεψε να πνιγεί σε μια κουταλιά γάλα.
Ερώτηση: Ναι, είναι και η Τρόικα, όμως, στη μέση. Δηλαδή, θα μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση ;
Σταύρος Θεοδωράκης: Νομίζω ότι το πρόβλημα και αυτή τη φορά δεν ήταν απ' την Τρόικα. Υπήρχαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι, κάποιοι άλλοι, επιχειρηματίες; Κάποιοι άλλες βιομηχανίες που απαιτούσαν αυτή την αναστάτωση σε σχέση με το γάλα. Που πίστευαν ότι θα έπρεπε να πάνε σ' ένα περιβάλλον που θα τους βολεύει περισσότερο.Νομίζω ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη τους κτηνοτρόφους, δεν έχει ανάγκη τις εισαγωγές. Η πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή, είναι να παράγουμε δικά μας προϊόντα.Άρα, θα πρέπει κάποιος άνθρωπος σοβαρός απ' την κυβέρνηση να συζητά καθημερινά μ' αυτούς εδώ τους ανθρώπους. Εδώ θα δοθούν οι λύσεις. Δεν θα δοθούν οι λύσεις με κάποιοι φιρμάνια που έρχονται από κάποια γραφεία.
epirusgate

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου