Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των αγρο-αρωματικών φυτών της Ηπείρου

Τη Δευτέρα διακρατική συνάντηση στα Γιάννενα

Τη στροφή των νέων- και όχι μόνο – της Ηπείρου, σε επαγγέλματα λίγο- πολύ ξεχασμένα, επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Leonardo da Vinci”.Τα επαγγέλματα αυτά, εντάσσονται σε μια κατηγορία, «των γεύσεων και αρωμάτων» και στοχεύουν, στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής που μετέχει στο πρόγραμμα. Ειδικά για την Ήπειρο, ο συγκεκριμένος τομέας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ελπιδοφόρος, καθώς η περιοχή μας μπορεί και παράγει αυθεντικά βιολογικά προϊόντα, ενώ έχει πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτης στα Γιάννενα και στα γραφεία της Αναπτυξιακής Επιχείρησης της Περιφέρειας, «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», πραγματοποιείται η 2η Διακρατική συνάντηση των εταίρων του έργου, κατά την οποία αναμένεται να γίνει μια πρώτη επεξεργασία των προτάσεων για την προσφορά κατάρτισης και ανάδειξη των επαγγελμάτων.Ζητούμενο βέβαια είναι... οι προτάσεις και τα συμπεράσματα, να αξιοποιηθούν στην
πορεία για ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Οι Εταίροι του έργου
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 5 χώρες:
• Η εταιρεία PETRA PATRI­MONIA από την Προβηγκία (Γαλλία) ως επικεφαλής φορέας
• Το Ινστιτούτο Αγρονομίας της NITRA (Σλοβακία)
• Η εταιρεία AID L’ ESCALE (Βέλγιο)
• Ο οργανισμός κατάρτισης DEINADE SP. ZOO (Πολωνία)
• Η εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.-Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ» (Ελλάδα)
Στο συγκεκριμένο έργο, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα αγροτικά διατροφικά προϊόντα και τα αγρο-αρωματικά προϊόντα αποτελούν έναν τομέα με έντονη δυναμική και συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην οικονομία, στην ταυτότητα και την εικόνα της περιοχής και αναδεικνύονται ως παράγοντες της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης».Για την ανάπτυξη του κλάδου, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την πιστοποίηση κ.α. προωθείται επίσης η δημιουργία δικτύου συνεργασίας. Το έργο «Επαγγέλματα των Γεύσεων και Αρωμάτων», θα έχει διετή διάρκεια και λήξη τον Ιούνιο του 2015, ενώ κατά τη διάρκειά του προγραμματίζονται 7 διακρατικές συναντήσεις εργασίας για όλους τους εταίρους. Οι εργασίες θα αρχίσουν τη Δευτέρα, ώρα 9.30 το πρωί.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου