Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η ζήτηση θα φέρει κι άλλα κονδύλια για τους Νέους Αγρότες της Ηπείρου


Ελπίδες για την κατανομή περισσότερων πόρων για τους Νέους Αγρότες αφήνει το Υπ. Ανάπτυξης θέτοντας στην ουσία ως όρο ανακατανομής των κονδυλίων υπέρ της Ηπείρου να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στην περιοχή για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Επιπλέον, σύντομα θα καταβληθούν οι χρηματοδοτήσεις των κτηνοτρόφων από το 2012.
Ως θετικές κρίνει αυτές τις εξελίξεις για τους κτηνοτρόφους και τους νέους αγρότες της Ηπείρου, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη Βουλή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος είχε κάνει τη σχετική Ερώτηση και η οποία συζητήθηκε χτες.
Η ερώτηση αφορούσε από τη μία τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Προγράμματος διατήρησης ντόπιων σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων και από την άλλη τα προβλήματα εγκατάστασης νέων γεωργών.
Για τις καθυστερήσεις ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε....
ότι αν και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στο Πρόγραμμα έληξε στις 15 Αυγούστου 2012, οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής παραμένουν απλήρωτοι.
Κατέθεσε δε, στη Βουλή ένα ενημερωτικό τεύχος για τις απειλούμενες φυλές ντόπιων ζώων της Ηπείρου, προϊόν εξαιρετικής δουλειάς του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης ζώων που βρίσκεται στα Ιωάννινα και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.
Ο κ. Καλογιάννης τόνισε επίσης ότι η στήριξη αυτών των κτηνοτρόφων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς σχετίζεται με εθνικά θέματα, όπως η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, η ορθολογική αξιοποίηση των ορεινών όγκων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και εν τέλει του πολιτισμού μας αλλά και η διασφάλιση της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά κι ένα προσωπικό παράδειγμα: «Εκτρέφω στην κορυφή της Πίνδου, στο πανέμορφο Συρράκο, ένα μικρό κοπάδι από ντόπιες γίδες, φυλής Σκοπέλου και γνωρίζω από κοντά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων».
Στη συνέχεια ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερωθεί για το πότε θα καταβληθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και ενάμιση χρόνο και να ληφθεί ως έτος βάσης το 2012, για την ενίσχυση που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι κτηνοτρόφοι θα πληρωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, και μάλιστα με έτος βάσης το 2012.
Για το θέμα των νέων αγροτών ο Σταύρος Καλογιάννης υπενθύμισε ότι για το Πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, μετά την κατανομή πιστώσεων ανά Περιφέρεια που έκανε το ΥΠΑΑΤ, διατέθηκαν στην Ήπειρο μόλις 5,1 εκ. ευρώ (ποσοστό 3,5% επί των διαθεσίμων πιστώσεων), ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος, αλλά και τις ανάγκες της Περιφέρειας Ηπείρου. Ζήτησε από τον Υπουργό να ξαναδεί το θέμα της κατανομής των πιστώσεων για την Ήπειρο, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια ενίσχυσης των νέων αγροτών. Παράλληλα, ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης των αγροτών στο Πρόγραμμα.
Το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ είχε θεωρηθεί μικρό από το σύνολο των τοπικών φορέων και είχαν διατυπωθεί σαφείς επιφυλάξεις για την πολιτική του υπουργείου να βάζει στην άκρη την Ήπειρο, η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και περιμένει από αυτόν και νέες θέσεις εργασίας.
Ο Υπουργός απάντησε τελικά ότι το ποσό των 5,1 εκ. ευρώ αποτελεί μια αρχική εκτίμηση και ότι εάν βάσει των αιτήσεων που υποβάλλονται (η σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη) διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περισσότερες ανάγκες, θα γίνει ανακατανομή κονδυλίων, μεταξύ των Περιφερειών.
Ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι οι απαντήσεις του Υπουργού είναι θετικές και, παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, οι παραγωγοί θα ενισχυθούν σημαντικά στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

 Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου