Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η ιδρυτική ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ζίτσας για τη δημιουργία Δημοτικής Παράταξης

Αποφασίστηκε η δημιουργία παράταξης για τις εκλογές – “Διαμάχη” με Π. Θεμελή, Βασ. Μάντζιο και Μιχ. Κατσάνο.
    Αρκετά άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 20/10 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, όπου η Δημοτική Οργάνωση Δήμου Ζίτσας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε την ιδρυτική ανοιχτή συνέλευση της, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη.
    Η συνάντηση ήταν ανοιχτή και η αίθουσα γέμισε με άτομα από όλες τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην Δήμους). Η συζήτηση ήταν διεξοδική και η απόφαση που πάρθηκε είναι η δημιουργία παράταξης με τα πλαίσια που διέπουν τις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, του Ριζοσπαστικού Κοινωνικού Μετώπου.
    “Αντιπαράθεση και διαμάχη” υπήρξε όταν εκτός από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν παρέμβαση και δύο «εκπρόσωποι» της παράταξης “Συμμαχία Πολιτών” του κ. Χρυσ. Βούζα (οι κ.κ. Παύλος Θεμελής και Βασ. Μάντζιος) καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών κ. Μιχ. Κατσάνος, οι οποίοι…
εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις από την τελική απόφαση (δημιουργία παράταξης με τα πλαίσια που διέπουν τις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές) που τελικά πάρθηκε, των οποίων οι απόψεις συνάντησαν την έντονη άρνηση και κριτική της συνέλευσης.
    Ειδικότερα, η κάθετη διάσταση απόψεων υπήρξε όταν μέλη της παράταξης Βούζα “κατέβαλαν προσπάθεια” να αποτραπεί η δημιουργία παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ζίτσας. 
    Με παρέμβασή τους οι Παύλος Θεμελής και Βασ. Μάντζιος (της παράταξης Βούζα) κατέθεσαν την άποψη να ΜΗΝ δημιουργηθεί παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και να εκπροσωπηθεί μέσα από την παράταξη του κ. Βούζα, θέση που συνάντησε την άρνηση των παρισταμένων, που απέρριψαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια σκέψη.
    Διαφορετική η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Ευρυμενών κ. Μιχ. Κατσάνου,ο οποίος είπε ότι υπάρχει ισχυρό κίνημα πολιτών και μπορεί να συνυπάρξει η κάθοδος πρώην Δημάρχων καποδιστριακών Δήμων από κοινού και ενιαία με το ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια μιας ανοιχτής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι οι δημότες θα την “αγκαλιάσουν”, χωρίς όμως η κοινή αυτή κάθοδος να υιοθετήσει πλήρως τους “κανόνες και τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ”, θέση που επίσης συνάντησε την άρνηση των παρισταμένων.

    Οι βασικές θέσεις
    Όπως διαφάνηκε ο βασικός κοινός τόπος των τοποθετήσεων των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία ανοιχτής δημοτικής παράταξης που θα εδράζεται στις αρχές, κανόνες και αξίες του Ριζοσπαστικού Κοινωνικού Μετώπου που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Θέση μέσα σε αυτή την παράταξη έχει ατομικά κάθε δημότης που αποδέχεται τις αρχές της και όχι οργανωμένες ομάδες που στα ενδότερα της σκέψης τους έχουν πιθανά την “καπήλευση” της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ που απορρέει από την ορθότητα και ριζοσπαστικότητα των θέσεών του.
    Αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρξει μια συμμετοχική δημοτική παράταξη που θα συμβάλλει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης και στην άσκηση ριζικά διαφορετικής πολιτικής, μαζί και κοντά στον δοκιμαζόμενο δημότη.
    Ιδιαίτερα αφού όπως τονίστηκε, η σημερινή Δημοτική Αρχή, δέσμια των πολιτικών της αρχών, διοικεί το Δήμο Ζίτσας συγκεντρωτικά - ερήμην των δημοτών, χωρίς εκπόνηση σοβαρού σχεδιασμού, διεκπεραιωτικά -  χωρίς ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και χωρίς να εκφράσει την ουσιαστική αντίθεσή της στην πολιτική των μνημονίων για την υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Ενώ οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακολουθούν αμήχανα την ασκούμενη διοίκηση, ασχολούμενες με ελάσσονος επιμέρους θέματα, χωρίς σαφή πολιτικό λόγο και χωρίς ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκπόνηση ριζικά διακριτής πολιτικής .
    Ασφαλώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το επίσημο δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
zitsagate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου