Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σύσκεψη για την Κτηνοτροφία - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ από ττην ΠΑΣΥ


Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι,
Η άγρια, αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων μας οδηγεί σε αφανισμό αν δεν αντιδράσουμε τώρα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εισροών (φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά) μας ξεζουμίζουν ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα καρτέλ γάλακτος και μεγαλεμπόρων μας εκβιάζουν για να παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και να τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα-καταναλωτές, με τις πλάτες της κυβέρνησης γιατί τα κέρδη του κεφαλαίου στηρίζει.
Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής, ενάντια στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους πολιτικής, βιώνουμε με τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας , καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του 1990, με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά...
δις ευρώ.
Την ίδια ώρα με τα συνεχή «χαράτσια» ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την αύξηση του ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών μας στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση και κλείσιμο κρατικοσυνεταιριστικών εταιριών(ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) που προγραμματίζει.
Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτροφών.
Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα, με άλλο τρόπο παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξοντώνονται.
Η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ, με τις παγιωμένες πλέον καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών, δίνει τον "τόνο" και στις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες της Ελλάδας για να πράξουν το ίδιο. Οι εκτιμήσεις της ΠΑΣΥ, για το που θα οδηγούσε το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον δραματικό τρόπο! Όλες εκείνες οι δυνάμεις που έσπευσαν να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις για τον μελλοντικό ιδιοκτήτη, είναι σήμερα υπόλογες απέναντι στους φτωχούς κτηνοτρόφους, πρέπει να απομονωθούν!
Συγχρόνως, η νέα ΚΑΠ λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής με ταυτόχρονο ξεκλήρισμα των φτωχών και τμήματος των μεσαίων αγροτών. Ήδη από το 2014 θα
ισχύσει μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5%.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ακολουθώντας την πάγια κυβερνητική τακτική, προβαίνει σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, «αραδιάζοντας» λίστες με εκατομμύρια ευρώ που έχουν «χορηγηθεί» στους παραγωγούς.
Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην γνωρίζει τίποτε για το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα των ζωοτροφών, τίποτε για τις περικοπές στις επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου και ΦΠΑ, τίποτε για τη μείωση των τιμών παραγωγού στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Για παράδειγμα, είναι ενδεικτικά τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) σύμφωνα με τα οποία μέσα σε μια δεκαετία οι επτά στους δέκα αγελαδοτρόφους - γαλακτοπαραγωγούς εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους. Από τους 12.402 αγελαδοτρόφους το 2001 φτάσαμε στους 3.932 το 2012, ενώ το 2009 ο συνολικός τους αριθμός ήταν 4.561 και όλες οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η μείωση θα συνεχιστεί και το έτος που διανύουμε.
Είναι ακριβώς η δράση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας μας και οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται για τους μικρούς παραγωγούς η μοναδική αιτία εγκατάλειψης των εκμεταλλεύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια παραγωγή τροφίμων, την επάρκεια σε κρέας και γάλα και το ξεκλήρισμα των ίδιων. Απ' ό,τι φαίνεται, τα μηνύματα για τον αναβρασμό που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο φτάνουν στην έδρα του υπουργείου, η πολιτική του ηγεσία θεωρεί σκόπιμο να ρίχνει «στάχτη στα μάτια» στους κατοίκους των πόλεων κατά κύριο λόγο απαριθμώντας ποσά με τα οποία υποτίθεται ότι ενισχύεται η κτηνοτροφία, την ίδια στιγμή που συνεχίζει την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων. Ομως με τέτοια φτηνά επικοινωνιακά κόλπα, δεν πρόκειται να κάμψει τους επερχόμενους αγώνες των μικρομεσαίων κτηνοτροφών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) βρήκε τη λύση στον εφιάλτη της πείνας που κατατρέχει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη: «Τρώτε έντομα»! Δεν είναι ανέκδοτο, είναι η προτροπή του Οργανισμού, που παρουσίασε σε ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει την εκτροφή σε μεγάλη κλίμακα εντόμων, διαφημίζοντας τα σαν νοστιμότατη και εξαιρετικά θρεπτική τροφή!
Το άπλωμα των πλοκαμιών της Τράπεζας Πειραιώς και στην κτηνοτροφία, με την επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας σε αυτή, θα σημάνει επιπρόσθετο κόστος για τον παραγωγό, μιας και πρόκειται για νέα, έντοκα δάνεια για την προμήθεια των αγροτικών εφοδίων!
Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι,
Για όλους τους παραπάνω λόγους κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτικά, η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτροφών είναι αναπόφευκτη.
Για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει: Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτροφών θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας.
Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους συλλόγους , στην ΠΑΣΥ και μαζικά, αποφασιστικά να διεκδικήσουμε την επιβίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων κτηνοτροφών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου