photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Φ. Φίλιου στις δηλώσεις Βιτάλη για «Δωδώνη»


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηπείρου για τον τρόπο που μεταχειρίζεται ο πλειοψηφικός μέτοχος της «Δωδώνης» τους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της, μετά και τις, εκβιαστικού τύπου, δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρείας Ιωάννη Βιτάλη, ότι όποιος δεν...
μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων στην γαλακτοβιομηχανία, ουσιαστικά να μένει απλήρωτος μπορεί να λύσει τη συνεργασία του με τη γαλακτοβιομηχανία.Οι εκβιασμοί και το σχέδιο διάλυσης της κτηνοτροφικής παραγωγής δεν θα περάσουν, δηλώνουν οι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για εκβιασμό σε βάρος των παραγωγών και εξέφρασε φόβους για κλείσιμο της «Δωδώνης».Από πλευράς Ενώσεων-μετόχων, οι επίθεση του κ. Βιτάλη εναντίον τους, για οφειλές ορισμένων ύψους 1 εκ. ευρώ (και καμιά αναφορά στις μεγάλες οφειλές εταιρείας με την οποία συνεργάστηκε ο επενδυτής για να αποκτήσει το πακέτο της ΑΤΕ) προκάλεσε οργή και αγανάκτηση και ιδιαίτερα στην ΕΑΣ Ιωαννίνων η οποία δεν οφείλει τίποτε και με τα μερίσματα που άφηνε στην εταιρεία στήριζε τους κτηνοτρόφους.

ΕΑΣ Ιωαννίνων: Όχι αποφάσεις ...εν θερμώ
Η ΕΑΣ Ιωαννίνων στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της συζήτησε τρόπους αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ιδίας, μετά και τις δηλώσεις του κ. Βιτάλη. Εξετάστηκε ακόμη και η απόσυρση του εκπροσώπου της από το Δ.Σ της «Δωδώνης», αλλά κατόπιν ψυχραιμότερης σκέψης οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην πορεία.«Η Ένωση Ιωαννίνων ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με το 24,75% που κατέχει στην εταιρεία θα σταθμίσει προσεκτικά τις κινήσεις και επιλογές της, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των κτηνοτρόφων στους οποίους και ανήκουν, ουσιαστικά, οι μετοχές αυτές», τόνισε ο πρόεδρος της Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Ήδη έχει ζητηθεί, από συνεργάτες της ΕΑΣΙ, ειδικούς επιστήμονες η κατάλληλη ενημέρωση για το πώς θα χειριστεί το θέμα και την εταιρική της σχέση στη «Δωδώνη». Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν, ιδίως αν συνεχιστεί η ίδια τακτική με απλήρωτους τους παραγωγούς και την κτηνοτροφία σε κίνδυνο αφανισμού. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του πλειοψηφικού μετόχου.Ο κ. Μπαλτογιάννης, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και ότι η στάση της ΕΑΣΙ θα καθοριστεί με βάση το τι είναι καλύτερο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των κτηνοτρόφων που εκπροσωπεί και πως θα μπορεί να ελέγχει όσα συμβαίνουν στην εταιρεία. Η μη συμμετοχή στη διοίκηση δεν φαίνεται να εξυπηρετεί αυτό το στόχο.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Η Δωδώνη θα επιστρέψει στους φυσικούς της ιδιοκτήτες»
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και Άρτας Όλγα Γεροβασίλη με κοινή τους δήλωση στηλιτεύουν τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρείας και τονίζουν ότι η «Δωδώνη» θα επιστρέψει στους φυσικούς ιδιοκτήτες της. Δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στην άρνηση του υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί στη βουλή το θέμα των απλήρωτων κτηνοτρόφων.Οι τρεις Ηπειρώτες βουλευτές παραθέτουν απόσπασμα της δήλωση του κ. Βιτάλη για τους κτηνοτρόφους, ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν το γάλα τους στη «Δωδώνη»..Έχουμε μία ελεύθερη οικονομία και όποιος θέλει επιλέγει όποιον συνεργάτη επιθυμεί», τονίζοντας ότι «αποκαλύπτεται με τον πιο κυνικό τρόπο πόσο προσχηματικές ήταν οι δηλώσεις κατά τη διαδικασία πώλησης της «Δωδώνης», ότι δηλαδή η εταιρία θα στήριζε την αγροτική παραγωγή της Ηπείρου και πως η αξιοποίηση του προσωπικού και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους θα αποτελούσε προτεραιότητα».Για τον υπουργό Οικονομικών σημειώνουν: «Η συστηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα να συζητηθεί το θέμα της Δωδώνης στη Βουλή, αγνοώντας την κατάθεση και επανακατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει πως η απαξίωση της «Δωδώνης» σημαίνει απαξίωση της κτηνοτροφίας της Ηπείρου στο σύνολό της και δεν αποτελεί έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά πολιτική επιλογή».Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η αντιμετώπιση των πολιτικά επιλεγμένων επενδυτών απέναντι σε όσους ζητούν τα δεδουλευμένα τους, με την κυβέρνηση να έχει εξαφανιστεί με το που ολοκλήρωσε την πώληση-χάρισμα που τόσο καιρό πάσχιζε να επιβάλλει στους πολίτες της Ηπείρου. Η «Δωδώνη» προσθέτουν, είναι δημιούργημα του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου και είναι τουλάχιστον περίεργο να απειλούνται με εκδίωξη οι φυσικοί ιδιοκτήτες-κτηνοτρόφοι παραγωγοί, από εκείνους που με διαδικασίες fast-track «παρέλαβαν» μια υγιή συνεταιριστική επιχείρηση έναντι ενός ευτελέστατου αντιτίμου, χωρίς να έχει διαλευκανθεί αν έχουν επιστρέψει τα χρήματα που όφειλαν.Καταλήγοντας οι τρεις βουλευτές, σημειώνουν ότι «η ίδια η κοινωνία της Ηπείρου δεν θα επιτρέψει στους εκφραστές της μνημονιακής κοινοπραξίας, αυτούς που ξεπούλησαν την ΑΤΕ και «χάρισαν» τη «Δωδώνη» να προχωρήσουν τώρα και στη διάλυση της αγροτικής παραγωγής. Η «Δωδώνη» θα επιστρέψει στους φυσικούς ιδιοκτήτες της».

Φ. Φίλιος: «Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς»
Την πλήρη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στους κτηνοτρόφους παραγωγούς της περιοχής που διεκδικούν την καταβολή των χρημάτων τους από τη «Δωδώνη», εξέφρασε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, εκφράζοντας και φόβους για κλείσιμο της εταιρείας: «Οι παραγωγοί έχουν απόλυτο δίκιο. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις.Παρακολουθήσαμε και τις δηλώσεις- διάγγελμα του εκπροσώπου της γαλακτοβιομηχανίας. Αυτό που γίνεται από τη διοίκηση είναι εκβιασμός. Και φοβούμαι πως πίσω από τον εκβιασμό αυτό κρύβεται η πρόθεσή τους να κλείσουν την εταιρία. Ας χαρούν λοιπόν όλοι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν με την πώληση της Δωδώνης. Εμείς, κατέληξε ο κ. Φίλιος, είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, είμαστε με τους παραγωγούς».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου