Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Παιχνίδια εξουσίας στο γάλα με άλλοθι τη Δωδώνη και την ΑΓΝΟ

Σε μια νέα περίοδο έντονων ζυμώσεων φαίνεται εισέρχεται η ελληνική αγορά γάλακτος με εφαλτήριο τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΩΔΩΝΗ και την ΑΓΝΟ αλλά και τα «παιχνίδια» με τις πληρωμές και την τιμολογιακή πολιτική στα οποία καταφεύγουν εσχάτως κάποιες από τις βιομηχανίες του χώρου. Το -θολό ακόμα- τοπίο που αναδύεται προκαλεί αναβρασμό στους παραγωγούς οι οποίοι εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι θα κληθούν ξανά να πληρώσουν το μάρμαρο της «αναδιάταξης σκηνικού» που συντελείται σε επιχειρηματικό επίπεδο καθώς και εκείνο της έλλειψης ρευστότητας, την οποία επικαλούνται, όλο και συχνότερα τελευταία, οι «γαλατάδες»..
Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά το μάρμαρο της "αναδιάταξης" του επιχειρηματικού σκηνικού καθώς και της έλλειψης ρευστότητας που επικαλούνται οι βιομήχανοι.Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι θα κληθούν να πληρώσουν για ακόμα μια φορά το μάρμαρο της "αναδιάταξης" του επιχειρηματικού σκηνικού καθώς και της έλλειψης ρευστότητας που επικαλούνται οι βιομήχανοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σχολίαζε δηκτικά στην εφημερίδα Agrenda παράγοντας του χώρου, ακόμα και η πρωτοβουλία της Πειραιώς για επέκταση του προγράμματος συμβολαιακής στο γάλα –παρότι ουδείς αμφισβητεί την αξία της και τη δυνατότητά της να... θέσει σε νέες, πιο στέρεες βάσεις την ανάπτυξη του κλάδου- στην πράξη λειτουργεί ως διευκόλυνση των εμπλεκόμενων βιομηχανιών.

Θέλει να κρατήσει ποσοστό ο Κολιός
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδιαφέρον του για την ΑΓΝΟ. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του προς την Agrenda, σημειώνει ότι «ούτε ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει, ούτε επαφές είχε ή έχει με την ιδιοκτησία της ή άλλους μεσολαβητές».
Ωστόσο οι φήμες επιμένουν ότι βλέπει με καλό μάτι τη «δυναμική επιστροφή» στο γάλα με όχημα τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία. Άλλες πηγές συμπληρώνουν ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για την επαναγορά της Vivartia η οποία «φορτώνει» με ζημιές τον ισολογισμό της ΜΙG.
Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι (;) ο μοναδικός «μνηστήρας» της ΑΓΝΟ. Όπως έχουν γράψει η Agrenda και το Agronews, το εργοστάσιο του Λαγκαδά «γλυκοκοιτάζουν» η FrieslandCampina και η Danone, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλες εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες.
Ωστόσο, δύο στοιχεία που θα παίξουν το ρόλο τους είναι αφενός το τίμημα που θα ζητήσει ο Κολιός, αφετέρου η διαφαινόμενη πρόθεσή του να διατηρήσει ένα- μικρό έστω- ποσοστό.
Όσον αφορά στο πρώτο, πληροφορίες του Agronews θέλουν τον επιχειρηματία αποφασισμένο να μην πουλήσει φθηνά το "πακέτο" της ΑΓΝΟ δεδομένου ότι, όπως τόνιζε πρόσφατα σε συνομιλητή του, "η ΑΓΝΟ μου κόστισε 45 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε 13 χρόνια. Δεν θα τη δώσω, λοιπόν, κοψοχρονιά". Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επίσης, την επιθυμία του να παραμείνει, έστω και με ένα μικρό ποσοστό, μέτοχος στο νέο σχήμα.
Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση με τα χρέη προς τους παραγωγούς της ΑΓΝΟ....

Όλυμπος: «Τσίμπησε» παραγωγούς από τη ΦΑΓΕ
Σε σκαμπανεβάσματα της τιμής με την οποία αμείβει τους παραγωγούς για το γάλα επιδίδεται η ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, πρόσφατα η εταιρεία των αδελφών Φιλίππου μείωσε απροειδοποίητα την τιμή στα 43 λεπτά από 47 λεπτά το κιλό. Η κίνηση αυτή της «κόστισε» έξι μεγαλοπαραγωγούς από τους οποίους προμηθευόταν 25 τόνους γάλα ημερησίως. Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να «μεταγραφούν» στον Όλυμπο, ο οποίος τους έδωσε 46,5 λεπτά με προοπτική οι ποσότητες να αυξηθούν σε 30 τόνους την ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του ομίλου Σαράντη μαζί με τη μητρική ΤΥΡΑΣ και την σερραϊκή ΚΡΙ-ΚΡΙ θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συμβολαιακής κτηνοτροφίας, το οποίο θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η χρεωστική κάρτα την οποία θα εκδίδει η τράπεζα στους παραγωγούς πρακτικά «υποκαθιστά» τις προκαταβολές που οι εταιρείες χορηγούν το φθινόπωρο. Εξ ου και το σχόλιο των κτηνοτρόφων ότι στην πράξη πρόκειται για μια χρηματοοικονομική διευκόλυνση προς τις γαλακτοβιομηχανίες…

ΜΕΒΓΑΛ: ΣΩΣΊΒΙΟ ΑΠΌ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Νόμισμα με δύο όψεις θυμίζει η σχέση της ΜΕΒΓΑΛ με τους παραγωγούς. Από τη μια αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας καθώς οι επιταγές από τα σούπερ-μάρκετ παρακρατούνται από τις τράπεζες λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα να αφήνει απλήρωτους τους κτηνοτρόφους από τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, όμως, η διοίκηση της αναζητά μεγαλύτερες ποσότητες πρώτης ύλης για να καλύψει τη ζήτηση γιαουρτιών από το εξωτερικό (πηγές από την εταιρεία κάνουν λόγο για 10 φορτηγά την εβδομάδα). Γι’ αυτό οι πληροφορίες λένε ότι τον τελευταίο μήνα προπλήρωσε με σημαντικά ποσά παραγωγούς (που συνεργάζονταν ως τότε με άλλες εταιρείες) ώστε να εξασφαλίσει γάλα. Λεπτομέρεια: Tα χρήματα που λαμβάνει από τους πελάτες της στο εξωτερικό δεν παρακρατούνται από τις τράπεζες…

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου