Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Καθοδόν ανασχηματισμός μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

Το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό ανοίγει η απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά η οποία αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει την κυβέρνηση ανάλογα με την περίπτωση και με βάση την κεντρική κατεύθυνση.
Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε η πλειονότητα των μελών της ΚΟ -αν και υπήρξαν και αντίθετες φωνές. 

Ο ανασχηματισμός

Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, Μαξίμου και Ιπποκράτους θα προχωρήσουν τώρα στις...
τελικές αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.
Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετατίθεται για μετά το Σαββατοκύριακο, καθώς ο κ. Βενιζέλος μεταβαίνει το απόγευμα της Παρασκευής στην Θεσσαλονίκη.
Στην συνάντησή τους, πάντως, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για το εάν ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ή και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο ανασχηματισμός, που δεν θα αφορά μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τοποθετείται μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
» Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 
» Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία. 
» Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμού». 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΚΟ και στην Εκτελεστική Επιτροπή (δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες) για εάν πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 11 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο (Ψαριανός και Οικονόμου), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή υπέρ της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη και κατά της πρότασης έξι μέλη.
Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι μετά την απόφαση για απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.
Πρόσθεσε ότι για το αντικείμενό του, την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, θα μιλήσει μόλις οριστικοποιηθεί η παραίτησή του.
 Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης (Δικαιοσύνης), ο Αντώνης Μανιτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Φωτεινή Σκοπούλη (υφυπουργός Υγείας) και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας).
Επίσης, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονταν έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς.
Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ότι το κόμμα θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή.
 Μετά την συνεδρίαση ο Δ.Χατζησωκράτης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίζει για την στήριξη ή μη ανάλογα με την περίπτωση και με βάση της κεντρική κατεύθυνση.
Σε ερώτηση εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι απόφαση θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.
Πάντως, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ δεν έλειψαν οι διαφωνίες για την απόφαση απόσυρσης του κόμματος από την κυβέρνηση, ασκώντας κριτική στον Φώτη Κουβέλη. Παρά τις διαφοροποιήσεις δεν τέθηκε θέμα στήριξης στο πρόσωπο του κ. Κουβέλη. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου