Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Σε επίσχεση εργασίας οι 37 εργαζόμενοι του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Ι.ΠΕ


Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από τη Δευτέρα οι 37 εργαζόμενοι του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμάκου Ιωαννίνων Περιφέρειας που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Διοίκησης και πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ όπως υποστηρίζουν επίκειται αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τον Συνεταιρισμό στην...
οδό Παπανδρέου και κάλεσαν τα Σωματεία Εργαζομένων αλλά και τους μικρούς φαρμακοποιούς της πόλης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους. Σύμφωνα με το Σωματείο Φαρμάκου Ηπείρου που στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο της αγοράς φαρμάκου και τη συγκέντρωσή του σε ακόμη λιγότερα χέρια στις φαρμακαποθήκες και συνολικότερα στον κλάδο του φαρμάκου. 
Ο πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Λευτέρης Μόκας σημείωσε την ανασφάλεια των εργαζομένων, καθώς η πώληση θεωρείται μονόδρομος και η επιχείρηση οφείλει εκτός από τους μισθούς των εργαζομένων και σε προμηθευτές. 
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην ΠΡΟΣΙΦΥΠΕ οφείλουν και φαρμακεία της περιοχής, λόγω της δυσκολίας και της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, με δεδομένες και τις καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 
«Δυστυχώς όσο το φάρμακο θεωρείται εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν την κρίση», σημείωσε ο κ. Μόκας, ενώ άφησε αιχμές και για την διαχείριση του Συνεταιρισμού. «Σίγουρα οι φαρμακοποιοί έχουν προβλήματα στο να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εκείνοι όμως κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εμείς ένα μεροκάματο παίρναμε και τότε», σημείωσε, και κατήγγειλε τη Διοίκηση ότι προχώρησε σε μειώσεις μισθών προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την πώληση της επιχείρησης. «Εμείς δηλώνουμε και στον παλιό και στο νέο ιδιοκτήτη πως είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε μείωση των μισθών και απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας», σημείωσε. 
Το Σωματείο Φαρμάκου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, το Εργατικό Κέντρο, αλλά και τον γιαννιώτικο λαό να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων. «Καλούμε, τους μικρούς- αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς που τα συμφέροντα τους είναι κοινά με αυτά των εργαζομένων στην ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ, ενάντια στις μεγάλους ομίλους που τους εξοντώνουν, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Καλούμε τον γιαννιώτικο λαό, που χρυσοπληρώνει το φάρμακο, να κάνει δική του υπόθεση τον κοινό αγώνα για δωρεάν, ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο για όλο το λαό. Κανένας φόβος, καμιά υποταγή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου