Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε πρώτο πλάνο η πάταξη της λαθροϋλοτομίας


Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τα δάση σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο αναδεικνύονται με αφορμή την Ημέρα Δασοπονίας, όπως έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου.
Οι κλιματικές αλλαγές, οι πυρκαγιές και η ανθρώπινη παρέμβαση αποτελούν τις κυριότερες αιτίες καταστροφής του παγκόσμιου δασικού πλούτου ενώ τα τελευταία χρόνια τα δάση του νομού Ιωαννίνων πλήττονται και από την...
παράνομη υλοτομία που έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.
Η Διεύθυνση Δασών του νομού Ιωαννίνων και αλλά ευρύτερα οι δασικές υπηρεσίες της Ηπείρου εφαρμόζουν μία σειρά μέτρων για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που θα επιλύσουν οριστικά τις διαφορές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών του νομού Ιωαννίνων Νίκο Παπαευθυμίου θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός και η πολιτική για την προστασία των δασών, με ενίσχυση των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και την δημιουργία υποδομών όπως οι υδατοδεξαμενές.
Έχουν εντείνει τα μέτρα προστασίας και φύλαξης των δασικών περιοχών οι δασικές υπηρεσίες του νομού Ιωαννίνων με στόχο την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και της υψηλής τιμής του πετρελαίου και της ζήτησης σε καυσόξυλα.
Τα δασαρχεία με περιπολίες και λειτουργία ακόμη και τις απογευματινές ώρες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα δάση και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Παπαευθυμίου το πρόβλημα δεν είναι ανησυχητικό.
Βέβαια όπως παραδέχθηκε η τάση είναι αυξητική αλλά και με τις εντολές του υπουργείου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Δασικοί χάρτες
Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες για το νομό Ιωαννίνων σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν αυτοί που αναφέρονται στην έκταση των πρώην Δήμων Ανατολής και Παμβώτιδας και έπονται η πόλη των Ιωαννίνων και το Σταυράκι.
«Με τους δασικούς χάρτες θα ξέρουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Έτσι θα επιλύονται οριστικά διαφορές που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς», σημείωσε ο κ. Παπαευθυμίου.
Μέτρα για τα πλατάνια
Άμεση και δραστική θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατανιών, του μύκητα δηλαδή που έχει προσβάλλει τα τελευταία χρόνια τα πλατάνια της Ηπείρου και ιδιαίτερα του νομού Ιωαννίνων.
Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προβλέπουν οι δασικές υπηρεσίες, τα οποία πρέπει να τηρήσουν απαρέγκλιτα και όσοι ασχολούνται με εργασίες εκσκαφών και υλοτομίας, αφού μέσω των μηχανημάτων ο μύκητας μεταφέρεται σε άλλες περιοχές.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα έχουν καθοριστεί ζώνες απαγόρευσης εκτέλεσης εργασιών σε ακτίνα 100 μέτρων από «πληγείσες περιοχές» αλλά και σε απόσταση 1000 μέτρων σε κάποιες περιπτώσεις.
Ο κ. Παπαευθυμίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα και απαιτεί πόρους.
«Η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αλλά μόνο εκεί όπου υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά. Αν το φαινόμενο λάβει μεγάλες διαστάσεις δύσκολα αντιμετωπίζεται», σημείωσε.
Ελευθερια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου