photo eppressgif_zpskdtrghdc.gif

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η πόλη φοράει τα γιορτινά της


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από αύριο οι εκδηλώσεις για την 100στή επέτειο από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Με πλήθος εκδηλώσεων ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου κυρίως, η πόλη των Ιωαννίνων τιμά την 100στή επέτειο από την Απελευθέρωσή της, το...
1913.
Παρών στις εκδηλώσεις από αύριο Τετάρτη θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αλλά και την παρουσία των πολιτικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Πιθανολογείται πάντως, ότι στις εκδηλώσεις ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας Παν. Παναγιωτόπουλος, ενώ τη ν έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή της στον πρόεδρο του Σώματος η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή την πρόσκληση που απευθύνθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε όλα τα πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών και στη «Χρυσή Αυγή», για να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις, αλλά και τη φημολογία που αναπτύχθηκε, ότι παρών στις εκδηλώσεις θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Νικ. Μιχαλολιάκος.
Στα Ιωάννινα πάντως θα βρίσκεται τις ημέρες αυτές και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, που προγραμματίζει μάλιστα επίσκεψη στο Χάνι του Εμίν Αγά, αλλά και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων. 
Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τον Μπιζάνιο δρόμο που αναβίωσε πέρυσι γα πρώτη φορά και μεγάλωσε απότομα σε ένα μόλις χρόνο, ενώ χθες τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και έγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων», που είχαν καθοριστική συμβολή στην αίσια έκβαση της μάχης, το 1913, στα υψώματα της Ολύτσικας.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα στις 10.30 με επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου και αναπαράσταση της παράδοσης των οχυρών Μπιζανίου από την VIII Μεραρχία. Στις 11.45 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων
Στις 8 το βράδυ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών και στην VIII Μεραρχία Ηπείρου – Κατσιμήτρος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. 
Αύριο Τετάρτη στις 9.15 θα ψαλεί τρισάγιο στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 (Χάνι Εμίν Αγά) και θα ακολουθήσει αναπαράσταση της πρότασης του Εσάτ Πασά για την παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων από την VIII Μεραρχία. Στην αναπαράσταση θα συμμετέχει η Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού «οι Αθεράπευτοι» και η εκδήλωση είναι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παππά. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Κίμων Γκέκας (Αφηγητής), Χρήστος Χρήστου (Ταγματάρχης Βελισσαρίου), Λάμπρος Χρήστου (Υπαρχηγός Γεν. Επιτελείου), Στέφανος Στεφανίδης (Λοχαγός Μεταξάς), Αντώνης Χρήστου (Λοχαγός Στρατηγός), Δημήτρης Παππάς (Αρχιστράτηγος Διάδοχος Κων/νος), Παναγιώτης Μακρής (Επίσκοπος Πανάρετος), Αλέξανδρος Μπενάτσης (Υπολοχαγός Ρεούφ) & Αποστόλης Κύρκος (Ανθυπολοχαγός Ταλαάτ). Συμμετέχουν τα «Δωδωναία Εκπαιδευτήρια» και το «Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ιωαννίνων».
Στις 11 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην πλατεία, ενώ θα ακολουθήσει στις12.15 η τελετή προς τιμήν των «έξι παλληκαριών, των πεσόντων στο Λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης.
Στις 12.30 θα τελεστούν τα εγκαίνια έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τίτλο «Το ψωμί» του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου, ενώ στις 13.10 θα γίνουν αποκαλυπτήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια γλυπτού έργου του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «Κυπαρίσσι» κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Κάστρου σε «πλατεία Μίνωος Σ. Μάτσα». Το γλυπτό είναι δωρεά της οικογένειας Μάκη Μάτσα εις μνήμη του πατέρα τους Μίνωος Μάτσα. 
Η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο στις 7 το απόγευμα με κεντρικό ομιλητή τον Μιχάλη Γκανά με θέμα: «Λόγος πολυφωνικός για τα Γιάννενα τα ελεύθερα, τα γυάλινα και τα μαλαματένια». -Εισαγωγή στην όπερα «Ναμπούκο» του Βέρντι από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών.
Θα ακολουθήσει μία ώρα αργότερα ξενάγηση στην έκθεση: «H απελευθέρωση των Iωαννίνων όπως αποτυπώθηκε στον Τύπο της εποχής» από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου
Ανήμερα της 21ης Φεβρουαρίου στις 10.30 θα τελεστεί δοξολογία
στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων. Στις 11.05 θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων και αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στις 11.45 είναι προγραμματισμένη η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις 7 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: «Εκτός χρόνου εντός ορίων. Άρης Κωνσταντινίδης: ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων».
Στις 9 το βράδυ θα δοθεί πανηγυρική συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, τη χορωδία Αρμονία της Πρέβεζας, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Διδασκαλία χορωδίας: Βαλεντίν Στεφάνοφ. Μουσική Διεύθυνση: Φοίβος Παπαδόπουλος. Έργα: Β. Α. Μότσαρτ, Τζ. Βέρντι, Γκ. Φρ. Χαίντελ, Λ. Βαν Μπετόβεν.
Το πρόγραμμα για την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου έχει ως εξής:
10.30: Παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων «Εθνικά Ιστορικά Γεγονότα - 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων» από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππο Φίλιο και τον ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού - ΕΛΤΑ Μωυσή Κωνσταντίνη, στο Κεντρικό Δημαρχείο (γραφείο Δημάρχου).
12.00: Εκδήλωση Μνήμης στη θέση «Εικονίσματα» στη Μανωλιάσα. Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. -Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Μανιατών.
19.00: Ομιλία από τον κ. Σαράντο Καργάκο, ιστορικό- συγγραφέα με θέμα: «Η Συμβολή των Μανιατών στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Ηπείρου» στο Πνευματικό Κέντρο. Θα ακολουθήσουν προβολή ιστορικής ταινίας, δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους Μανιατών. Επιμέλεια-Συντονισμός: Ελένη Κούβαρη, Φιλόλογος - υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
 Ελευθερία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου