Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Διευθετήσεις για κατευνασμό των αγροτών με «ήπια μέσα»

Δεν αποκλείεται, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η αναφορά σε ένα «πακέτο διευθετήσεων» θεσμικού κατά βάση χαρακτήρα που θα δίνει το άλλοθι στους «διαλλακτικούς» να επιστρέψουν στα χωράφια τους.Για δέκατη μέρα στους δρόμους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, με τις κινητοποιήσεις τους να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση, καθώς η υπομονή των «εξεγερμένων» εξαντλείται, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει «όλα τα λεφτά» στην κόπωση και τον εκφυλισμό της διαμαρτυρίας. Μια σαφέστερη εικόνα της κυβερνητικής βούλησης αναμένεται στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη (στις 6μ.μ.) συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την τελευταία απόπειρα εκτόνωσης της κατάστασης με «ήπια μέσα»....

Δεν αποκλείεται, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, η αναφορά σε ένα «πακέτο διευθετήσεων» θεσμικού κατά βάση χαρακτήρα που θα δίνει το άλλοθι στους «διαλλακτικούς» να επιστρέψουν στα χωράφια τους.
Έτσι, δεν αποκλείεται μετά τη συνάντηση η αναφορά σε ένα «πακέτο διευθετήσεων» θεσμικού κατά βάση χαρακτήρα που θα δίνει το άλλοθι τουλάχιστον στους «διαλλακτικούς» να επιστρέψουν στα χωράφια τους. Αντίθετα, οι όποιες «διευθετήσεις» δεν θα κλονίσουν σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, τη μεγάλη συγκέντρωση τρακτέρ που έχει γίνει στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου το απόγευμα της Τρίτης παρατηρήθηκαν «αψιμαχίες» μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων επί της εθνικής οδού, κατά τη διάρκεια συμβολικού αποκλεισμού της κυκλοφορίας από τους αγρότες. 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την Τετάρτη και με αφορμή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι αγρότες έχουν αποφασίσει συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο.
Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς εταίρους προκαλούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, παρόλο που μέχρι στιγμής οι αγρότες δεν έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Μάλιστα η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια ενώ για τα θεσμικά μπορεί να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος.

Από τη πλευρά τους οι αγρότες που βρίσκονται για δέκατη συνεχή μέρα στους δρόμους δηλώνουν αποφασισμένοι να βελτιώσουν τις συνθήκες στον αγροτικό χώρο καθώς εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα μπλόκα ενώ ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα. Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των συνδικαλιστών της ΠΝΟ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αγροτών οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους και απηύθυναν κάλεσμα ακόμη μεγαλύτερης συμμετοχής στα μπλόκα, σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας.

Ραντεβού στη πλατεία Βάθης δίνουν και οι Πωλητές Λαϊκών Αγορών καθώς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο το πρωί της Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τα μέλη της Ομοσπονδίας θα στήσουν πάγκους, και θα μοιράσουν οπωρολαχανικά σε άνεργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους.

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων
Λάρισα: Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό, καθώς τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει τα 1200.

Οι αγρότες που βρίσκονται για δέκατη μέρα στον κόμβο της Νίκαιας με τα γεωρικά μηχανήματα τους σε ανακοίνωση τους, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου κατήγγειλαν αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και γκλομπ ενάντια τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε την στιγμή που αποχωρούσαμε από την ΠΑΘΕ Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην οποία είχαμε βγει για μια ακόμη φορά με τα πόδια για να πραγματοποιήσουμε την γενική συνέλευση μας. Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ διεξαγόταν κανονικά πριν και κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Το μπλόκο Νίκαιας δηλώνει ότι παραμένει όρθιο και αγωνιστικό. Η τρομοκρατία, τα χτυπήματα και ο αυταρχισμός μας πεισμώνουν, δυναμώνουν την αγωνιστική διάθεση μας. Νέα τρακτέρ από τον πρώην Δήμο Κοιλάδας της Λάρισας έρχονται σε λίγο στα μπλόκα, αύριο θα υπάρξει μαζική κάθοδος τρακτέρ από την Καρδίτσα και τα παρακάρλια χωριά της Λάρισας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.  Η κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα ψέματα, την κοροϊδία του ελληνικού λαού με τις παραπλανητικές δηλώσεις και υποσχέσεις και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα μας».

  Κοινή ανακοίνωση των τριών Ομοσπονδιών και των Επιτροπών Αγώνα που συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο μπλόκο Νίκαιας αναφέρει: «πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα αιτήματα που προβάλει και διεκδικεί το μπλόκο της Νίκαιας είναι πλέον γνωστά και στον Πρωθυπουργό και στα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, γι’ αυτό ας μην μας κοροϊδεύουν με συσκέψεις και παρασυσκέψεις. Οι αγρότες μια εξαγγελία περιμένουν: Να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα μας».

«Είναι η μοναδική κινητοποίηση που δεν βάζουμε ούτε ένα οικονομικό αίτημα, που δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, ζητάμε να μην μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη, να ανακόψουμε την επίθεση στο εισόδημα μας».

Βοιωτία: Στις επάλξεις και οι αγρότες της Βοιωτίας με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τους αγρότες της Βοιωτίας στο ύψος του Ορχομενού, τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου, στις 11 η ώρα και δήλωσε πως «εάν μαραζώσει η ύπαιθρος και σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση».

Μάλιστα συμπλήρωσε λέγοντας: «ο αγώνας σας πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της ελληνικής κοινωνίας. Στο κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού δεν θα πέσετε, γιατί έχετε πια σοφία και εμπειρία. Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό, με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις. Θα κάνουμε το δικό σας αγώνα, αγώνα όλης της κοινωνίας» ενώ συνέχισε «μόνο που για εσάς εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Γιατί με εσάς δεν μπορούν να στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να σας επιτάξουν. Να επιτάξουν τι; Τα τρακτέρ; Τα χέρια σας που σκαλίζουν τα χωράφια; Τι να επιτάξουν εδώ;» αναρωτήθηκε.

Ωστόσο ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μεταξύ αγροτών και αστυνομίας, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να καταλάβουν πεζή την Εθνική οδό, όπως έγινε και σε άλλες  περιοχές της χώρας. Τελικά οι αγρότες “πάτησαν” Εθνική και μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς σπανάκι και ραδίκια. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Βοιωτίας παραμένουν στην περιοχή του Ορχομενού, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 350.

Χαλκίδα: Μεταξύ Κηρίνθου και Μαντουδίου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης (05/02) χωρίς ωστόσο να κλείσουν το δρόμο, οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας. Πρόθεση των αγροτών της περιοχής είναι να «κατέβουν» με τα τρακτέρ στη Χαλκίδα και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας καταλήγοντας στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Λαμία: Σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο 198ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν για λίγη ώρα οι αγρότες της περιοχής. Μετακινήθηκαν μέχρις εκεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, άνοιξαν τις μπάρες και επέβαλαν επιβράδυνση της κυκλοφορίας μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την απεργία τους όπως επίσης και τόνους ρυζιού στους διερχόμενους οδηγούς.

«Είναι μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα αναμένοντας τις απαντήσεις από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Δημογιάννης ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σ' αυτή τους την κίνηση είχαν ζητήσει τη συμπαράσταση των δημάρχων της περιοχής αλλά και των βουλευτών ενώ παρουσία δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κυριακάκης. Μετά από μία ώρα περίπου επέστρεψαν και πάλι στο χώρο της έκθεσης Λαμίας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τρακτέρ.

  Αιγιαλεία: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου και οι αγρότες της Αιγιάλειας. Για μια περίπου ώρα, περίπου 25 αγρότες με τα αυτοκίνητά τους, απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη,χωρίς όμως να κλείσουν τελείως το δρόμο.

Προφανώς ήθελαν να δώσουν το "παρών", αναφορικά με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών που ολοένα και ενισχύονται. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων αγροτών έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών. Τα πράγματα κύλησαν ήρεμα και χωρίς εντάσεις.

Δομοκός: Έξω από τον Δομοκό 70 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου. Μάλιστα την Κυριακή (03/02) υπήρξαν επαφές ώστε οι αγρότες του Δομοκού να κατέβουν στη Λαμία, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί κάτι. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία θα επιδιώξει να αποτρέψει την ενίσχυση του μπλόκου των αγροτών της Λαμίας.

Σέρρες: «Ραντεβού» με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, έδωσαν το πρωί της Δευτέρας 04 Φεβρουαρίου, αγρότες του νομού Σερρών, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους που θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους, παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, στα Ν. Κερδύλλια.

Ηλεία: Μετά την Ξυλοκέρα και το Τραγανό την Κυριακή ήταν σειρά του Γιαννιτσοχωρίου και του Καρδαμά να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που οδηγούν στις εθνικές οδούς και τα μπλόκα. Οι πρώτες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στην Ηλεία, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (04/02) στη Μαραθιά και για το πρωί της Τετάρτης (06/02) στο Γιαννιτσοχώρι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στην εβδομάδα τους αγρότες της Ηλείας να κινούνται προς το Κουρτέσι.

Αχαΐα: Απεργία κάνουν την Τετάρτη οι παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη από τους αγρότες. Όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει και είναι σε εξέλιξη από όλους τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα όπου συμμετέχει και ο Σύλλογος, θα συμμετέχει με απεργία.

Την Κυριακή (03/02) απέκλεισαν την Εθνική οι αγρότες για μισή ώρα στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Την ίδια ώρα αυξάνεται στο σημείο η δύναμη των τρακτέρ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 150.
Άλλα 25 βρίσκονται στη θέση Κουρλαμπά στη Χαλανδρίτσα και άλλα 50 στο Διάσελο.
"Όσο η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη κι εμείς θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα σκληραίνουμε τη στάση μας" δηλώνει  o Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης.

Αργολίδα: Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Ναυπλίου – Μυκηνών, στον κόμβο του Μάνεση. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμπαρίστανται και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι των οποίων μετέβησαν χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων.

Κορινθία: Κάλεσμα στους αγρότες και τις αγρότισσες να συμμετάσχουν με την παρουσία τους στη δράση του νεοσύστατου «Αγροτικού Συλλόγου Κορινθίας», την Πέμπτη, 7/2/2013 και ώρα 19.30, στο δημοτικό θέατρο του Δήμου Σικυωνίων, προκειμένου να «συναποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου του νομού μας, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου».

Μεσσηνία: Από το Σουλινάρι Μεσσηνίας δίνεται ο παλμός των κινητοποιήσεων της νέας εβδομάδας για τους αγρότες της Πελοποννήσου.
Ύστερα από τη συζήτηση της Κυριακής (03/02), που τράβηξε σε μάκρος, οι αγρότες όρισαν νέο ραντεβού για το πρωί της Δευτέρας, με συμμετέχοντες από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των αγροτικών συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας.

Βόλος: Δύο αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Μαγνησία, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού, με 60 και 35 τρακτέρ συγκεντρωμένα, αντιστοίχως. Οι αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, παραμένοντας κατ αρχήν στα δικά τους μπλόκα και όχι να μετακινηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου είναι συγκεντρωμένοι αγρότες από τους τρεις άλλους θεσσαλικούς νομούς. Στο μεταξύ, αύριο αποφασίζουν και οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου για τη στάση τους.
Μερίδα αγροτών από το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο , ωστόσο, ως προς αυτό, και πρόκειται να ενισχύσουν με 50, περίπου, τρακτέρ τον κόμβο της Νίκαιας, αντί του Αερινού.

Φθιώτιδα: «Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν» εδώ και λίγες ημέρες οι αγρότες της Φθιώτιδας με τους αστυνομικούς της περιοχής, καθώς οι πρώτοι επιχειρούν να αναπτύξουν τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και οι δεύτεροι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να φτάσουν αγροτικά μηχανήματα στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών.

Ημαθία: Ενισχύεται το μπλόκο στο ύψος της Κουλούρας με τρακτέρ από τα μπλόκα του Κοπανού Νάουσας και της Κυψέλη Ημαθίας. Οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και δηλώνουν πως αν αποφασίσουν να βγουν στους δρόμους δεν πρόκειται να τους σταματήσει τίποτα... ούτε τα ΜΑΤ. Στο πλευρό των αγροτών της Ημαθίας βρίσκονται οδηγοί ταξί, λεωφορείων και φορτηγών.


Νέα Χαλκιδόνα: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας-Βέροιας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου αγρότες της από τα χωριά Κουφάλια, Ελεούσα, Λουδία, Παρθένιο και Άθηρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 85 τρακτέρ και αναμένονται ενισχύσεις από τα χωριά Μικρό Μοναστήρι, Άδενδρο και Αγ. Αθανάσιος.
«Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι ταξικό είναι κοινωνικό. Εμείς που είμαστε στο δρόμο παλεύουμε και για τους 10 εκατ. πλέον καταναλωτές  αυτής της χώρας, για να υπάρχει φθηνό προϊόν από το χωράφι στο ράφι» ανέφεραν στο Αgronews οι αγρότες και μέλη της συντονιστικής επιτροπής Γεώργιος  Κοκογιαννίδης, Θεόδωρος Νέλλας και Θεόδωρος Μυλωνάς.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αμανατίδου Λίτσα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας (04/02) το μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας και αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέλλα: Ενώ το πρωί του Σαββάτου (2/2) στον Κόμβο Γυψοχωρίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μετά από το κάλεσμα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγρ. Συλλόγων Πέλλας οι αγρότες των χωριών της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου για λίγη ώρα.

Στους διερχόμενους από το μπλόκο οδηγούς μοίραζαν την Ανακοίνωση με τα αιτήματά τους ζητώντας την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Παράλληλα τους μοίραζαν και κομπόστες ροδακίνων από ροδάκινα απλήρωτα ακόμη από το καλοκαίρι του 2012.

  Κρήτη: Αγροτικά συλλαλητήρια, διοργανώνει σήμερα Τρίτη 05 Φεβρουαρίου στην Κρήτη  η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση με την συμμετοχή αγροτικών συλλόγων.

Στο Ηράκλειο το ραντεβού είναι στις 10:00 στον κόμβο των Πεζών, όπου οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους οχήματα.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥ «ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της» ενώ καλεί τους αγροτικούς συλλόγους του νομού να προχωρήσουν σε αγωνιστικές αποφάσεις καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους στη συγκέντρωση στα Πεζά.

Στα Χανιά, στις 11 το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. «Την Τρίτη 5 Φλεβάρη ένας στόχος πρέπει να μπει για κάθε καλοπροαίρετο: Η μαζική συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους. Αν είναι δυνατό να βουλιάξουμε την πλατεία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων.

 
Πιερία: Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Πιερίας με τους εκπροσώπους όλων των Ομάδων Καπνού, της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας, την συμμετοχή-παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου της ΠΕ Πιερίας Δημήτρη Τσιμήτρη, και υπό την Προεδρία του Προέδρου του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας κ. Διονύση Παππά, το μεσημέρι της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου, στην Κατερίνη, συζητήθηκε ο τρόπος  με τον οποίο αντιδρούν οι αγρότες για τα προβλήματα που τους απασχολούν σε όλη τη χώρα και ειδικότερα τα εξίσου σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στην Πιερία.

Αποφασίσθηκε, σ αυτήν την φάση και χρονική στιγμή, να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Πιερίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί στην ΔΟΥ Κατερίνης (που διοργανώνουν το Σωματείο Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας «ο Άγιος Μόδεστος», ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Κτηνοτρόφων Πιερίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης). Από την σύσκεψη-συνάντηση των αγροτών της Πιερίας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη άσκησης πίεσης προς την πολιτεία εκ μέρους αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι διεκδικούν την επίλυση στα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματά τους, που έχουν να κάνουν με τα υψηλά κόστη στις καλλιέργειές τους και την διαρκή οικονομική αφαίμαξη που υπόκεινται από το κράτος.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως οι εκπρόσωποι των αγροτών της Πιερίας δεν αποκλείουν και άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως είναι η κάθοδος των γεωργικών τους μηχανημάτων στο κέντρο της Κατερίνης, αλλά και σε διάφορα σημεία της Εθνικής οδού.«Οι αγρότες της Πιερίας εκφράζουν την συμπαράστασή τους σε όλους τους συναδέλφους τους ανά την χώρα, που βρίσκονται σε κάθε σημείο του Ελλαδικού χώρου και καλούν όλους τους Πιεριείς αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν», επεσήμανε ο υπεύθυνος της Συντονιστικής Επιτροπής των Πιεριέων Αγροτών κ. Διονύσης Παππάς, δίνοντας τον στίγμα και τις προθέσεις της μορφής του αγωνιστικού τους πλαισίου.

Ήπειρος: Στις 11 το πρωί της Δευτέρας (04/02) άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ελεούσας, πάνω από το γήπεδο, χωρίς ωστόσο σε πρώτη φάση να κλείσουν δρόμους. Καταρχήν σκοπεύουν να… μετρήσουν δυνάμεις και στη συνέχεια θα κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας προσωρινής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νομού, Μιχάλης Τζίμας, υπάρχει και στην Ήπειρο μια έντονη κινητικότητα, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η συμμετοχή αγροτών στην κινητοποίηση της Ελεούσας θα είναι ικανοποιητική.


Στο μεταξύ, στο δρόμο έχουν ήδη κατέβει οι αγρότες και στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίοι έστησαν ένα πρώτο μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του οδικού άξονα Καναλάκι – Καστρί (φωτό).
Το μπλόκο των αγροτών επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ Πρέβεζας μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν.
  

Μάλιστα τη Δευτέρα 4η Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Λούρο Πρέβεζας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ΕΑΣ της Ηπείρου καθώς και Πρωτοβάθμιοι Συν/σμοί αλλά και όλοι οι αγροκτηνοτροφικοί φορείς της Ηπείρου. Ακολουθεί η ανακοίνωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

«Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες λόγω των τεράστιων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν και τα οποία σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και την φορομπηχτική πολιτική την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση, στον ήδη δοκιμασμένο αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο τον οποίο οδηγούν στον αφανισμό και στην εξαθλίωση.

Αποφασίστηκε ομόφωνα και παροτρύνουν τους Αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας να συμμετέχουν και πλαισιώσουν τα αγροτικά μπλοκ των περιοχών μας και μαζικά – ανεξάρτητα–ακομμάτιστα, δημιουργήσουν στο πνεύμα αυτό συντονιστικές  επιτροπές και σε συνεργασία με όλες τις συντονιστικές επιτροπές του Ηπειρώτικου χώρου αλλά και τις υπόλοιπης χώρας  συντονισμένα να διεκδικήσουμε  τα δίκαια αιτήματά μας ώστε αυτά να τύχουν την επίλυσή τους».

Ζάκυνθος: Στην περιοχή του Σαρακηνάδου συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (05/02) το πρωί αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που πλήττει το αγροτικό εισόδημά.

Ρόδος: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου ακολουθώντας τη γραμμή των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την απόφαση αυτή πήραν οι αγρότες  το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι. Από την Κυριακή (03/02) ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στον κόμβο του Γενναδίου με πορεία το πρωί της Δευτέρας στην πόλη. Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για να ενισχυθεί το μέτωπο της Ρόδου.


Αλεξανδρούπολη: Άλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στις Φέρες συγκεντρώθηκαν, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στη πλατεία σημεία και αναμένουν τις αποφάσεις της Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, ώστε να ακολουθήσουν στις κινητοποιήσεις.

Ορεστιάδα: Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Ορεστιάδα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11.
Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την Τετάρτη (06/02) θα αποκλειστεί η εθνική οδός Καβάλας-Δράμας, στο ύψος του παλιού εργοστασίου μαρμάρων «Σκαρή». Το κλείσιμο του κόμβου θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα γίνει χωρίς τρακτέρ,με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από τους αγρότες που συμμετέχουν στον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας στους οδηγούς προς ενημέρωση των προβλημάτων του κλαδου ους.
Χαλκιδική: Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στον κόμβο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Όχι στην επιστράτευση ναυτεργατών λέει το μπλόκο της Νίκαιας:
Κατά της επιστράτευσης των ναυτεργατών τάσσονται οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και επισημαίνουν τα παρακάτω σε ανακοίνωσή τους:
Το μπλόκο των αγροτών στην Νίκαια που σήμερα δέχτηκε την αναίτια και ωμή επίθεση της αστυνομίας με χημικά, δακρυγόνα και γκλομπ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγώνα των ναυτεργατών και καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση της κυβέρνησης των ΜΑΤ να επιστρατεύσει τους απεργούς.
Η κυβέρνηση αυταπατάται αν νομίζει ότι με την βία θα φοβίσει όποιον αγωνίζεται για το δικαίωμα του να ζήσει ανθρώπινη ζωή. Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, πιο καλά οργανωμένους που θα ανατρέψουν συνολικά αυτή την πολιτική.
Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτυπήσει με τον αυταρχισμό όποιον αγωνίζεται. Να περάσει την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση δια «πυρός και σιδήρου».  Δεν μπορεί να κάνει επιστράτευση στους αγρότες αλλά ετοιμάζει άλλα σχέδια για αποδυνάμωση και διάλυση  των μπλόκων που πληθαίνουν και μαζικοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Ταυτόχρονα προσπαθεί με τα ψευτοεπιχειρήματα περί ανάγκης διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, να φέρει αντιμέτωπους τους αγρότες με τους ναυτεργάτες, καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει απ’ την ουσία της αντιλαϊκής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που ενισχύει τους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους αγροτικών προϊόντων και ρίχνει στον Καιάδα τους ναυτεργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τους κατοίκους των νησιών.
Τους απαντάμε ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι. Τα σχέδια της δεν θα περάσουν!
Καλούμε τα αδέλφια μας ναυτεργάτες να ακυρώσουν στην πράξη την επιστράτευση της Κυβέρνησης. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε δίπλα τους και αλληλέγγυοι, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις μας  σε ότι μας αφορά στον Κόμβο της Νίκαιας.
Όλοι για έναν και ένας για όλους!
agronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου