Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛ.ΑΣ.: Κατά τη συμπλοκή στη Βέροια ο τραυματισμός των συλληφθέντων

Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό - Αντιτρομοκρατική Τις καταγγελίες περί βασανισμού των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία της Κοζάνης απέρριψε η ΕΛ.ΑΣ.. Σύμφωνα με  τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Π. Στάθη, ο τραυματισμός τους και τα σημάδια που έφεραν στο πρόσωπο, προκλήθηκαν κατά τη συμπλοκή «σώμα με σώμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη Βέροια για τη σύλληψή τους.
Όπως είπε ο κ. Στάθης, παράλληλα με την... ιατροδικαστική έρευνα, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υπόθεσεων για ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών περί κακοποίησης των συλληφθέντων. Η διοικητική έρευνα -τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα- ολοκληρώθηκε, ενώ συνεχίζεται η προδικαστική έρευνα (o κ. Στάθης αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω στοιχεία λόγω απορρήτου).
Αφού σημείωσε πως ο τέταρτος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση κοντά στα ορυχεία Πτολεμαΐδας, ο διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι από στοιχεία της έρευνας προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή - πάλη στην πόλη της Βέροιας για να καταβληθεί η αντίσταση των άλλων τριών νεαρών κατά τη σύλληψή τους και να απελευθερωθεί ο όμηρος ιατρός, τον οποίο είχαν επιβιβάσει σε βαν οι δράστες. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που έκαναν λόγο για  συμπλοκή σώμα με σώμα και  πτώση στο έδαφος, στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια (σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το όχημα των νεαρών).
Ο απαχθείς δήλωσε ότι δεν αντιλήφθηκε με ποιόν τρόπο βγήκαν από το βαν οι δράστες, δήλωση που έγινε δεκτή ως αληθής.
Ο κ. Στάθης σημείωσε εξάλλου ότι κατά την προσαγωγή τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας οι συλληφθέντες έφεραν ήδη μώλωπες και σημάδια στο πρόσωπο.
Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε μαρτυρίες αστυνομικών της Α.Δ. Ημαθίας που δεν συμμετείχαν άμεσα στην επιχείρηση σύλληψης των δραστών και εκτελούσαν βοηθητικά καθήκοντα, αλλά ήταν αυτόπτες κατά την προσαγωγή, από τις οποίες προκύπτει ότι είδαν τους συλληφθέντες να φέρουν μώλωπες, τραύματα και ίχνη αίματος στα πρόσωπα τους κατά το χρόνο της αρχικής μεταφοράς στην Α.Δ..
Ετσι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τις προφορικές καταθέσεις, τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων και τις φωτογραφίες που ελήφθησαν στην Α.Δ. Βέροιας κατά την προσαγωγή των συλληφθέντων ( όπου εμφανίζονται τα πρόσωπα τους όπως ήταν τον χρόνο που μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση), επιβεβαιώνεται η ύπαρξη συμπλοκής στο σημείο της σύλληψής τους.
Στην Α.Δ. Βέροιας οι συλληφθέντες φωτογραφήθηκαν ατύπως με  κινητό στις 13.11 της 1ης/2 και στις 13.30 με ψηφιακή μηχανή. Οι φωτογραφίες εστάλησαν στις 13.45 μέσω υπηρεσιακού e-mail στην Αντιτρομοκρατική.
Ένας εκ των συλληφθέντων, ο 20χρονος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Βέροιας, όπου υπήρξε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του.
Τέλος, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στάθηκε στο σωματότυπο των ανδρών της ΔΙΑΣ και τη σημαντικά μεγαλύτερη μυική τους δύναμη σε σχέση με τους συλληφθέντες.
Κατά συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε και βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι τρεις νεαροί ακινητοποιημένοι μέσα σε στοά στην πόλη της Βέροιας. Ο ένας είναι εμφανώς χτυπημένος με αίματα στο πρόσωπό του.
Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή δήλωσή τους οι συλληφθέντες Νίκος Ρωμανός, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Γιάννης Μιχαηλίδης ανέφεραν τα εξής: «Σχετικά με τον βασανισμό μας από τις δυνάμεις καταστολής, δεν θέλουμε να αποτελεί σημείο θυματοποίησης μας. Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τους εχθρούς της ελευθερίας. Ας μην ξεχνάμε πόσοι άνθρωποι έχουν συνθλιβεί στα αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές τους. Τα σημάδια των βασανιστηρίων ας αποτελέσουν μια ακόμα αφορμή να μετουσιωθεί η οργή σε πράξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου